ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τις περισσότερες οικογένειες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο παραδοσιακός τρόπος θέρμανσης νερού αλλά σίγουρα είναι η εμφάνιση και η διαδεδομένη χρήση του ηλιακού ήρθε και άλλαξε τα δεδομένα.

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες ζεσταίνουν το νερό χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος είτε με αντιστάσεις είτε με μπόιλερ. Να θυμάσαι βέβαια ότι το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με τον ηλιακό θερμοσίφωνα που χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Όμως, όπως όλες οι συσκευές, έτσι και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Παρακάτω θα βρεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να αποκτήσεις μια πλήρη εικόνα της συγκεκριμένης συσκευής.

Πλεονεκτήματα ηλεκτρικού θερμοσίφωνα

1. Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας σημαίνει ζεστό νερό οποιαδήποτε στιγμή

ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που έχει ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι σαφέστατα η παροχή ζεστού νερού όλες τις εποχές, ασχέτως καιρικών συνθηκών. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο του προτέρημα σε σχέση με τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος παρέχει ζεστό νερό σε συνθήκες ηλιοφάνειας. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει ακόμα και σήμερα να πείσει ένα μεγάλο κοινό καταναλωτών.

2. Δυνατότητα χρήσης ηλεκτρομπόιλερ

Ηλεκτρομπόιλερ

Ένας εναλλακτικός τρόπος χρήσης του ηλεκτρικού είναι το ηλεκτρομπόιλερ, όπου δε χρησιμοποιείται η ηλεκτρική αντίσταση, αλλά μέσω ειδικής κατασκευής γίνεται σύνδεση με το δίκτυο θέρμανσης και παράγεται ζεστό νερό κατά τη λειτουργία των καλοριφέρ. Αυτό ίσως είναι κάτι που δε γνωρίζεις, αλλά αποτελεί μια βασική καινοτομία της συγκεκριμένης συσκευής.

3. Οικονομική συσκευή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι αρκετά οικονομικός στην αγορά του, σε αντίθεση με έναν ηλιακό. Ειδικά αν κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς, τα αποτελέσματα που θα βρεις θα σε αφήσουν έκπληκτο. Και το σημαντικότερο, η αγορά και η εγκατάστασή του δεν προϋποθέτει κάποια έγκριση ή άδεια.

4. Ευκολία εγκατάστασης

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μία συσκευή που μπορεί πολύ εύκολα να τοποθετηθεί στο μπάνιο ή σε κάποιο πατάρι, που ίσως υπάρχει στο σπίτι. Στην αγορά θα βρεις κρεμαστό (οριζόντιος ή κάθετος) ή επιδαπέδιο θερμοσίφωνα. Επιδαπέδιοι είναι αυτοί που τοποθετούνται στο δάπεδο της αποθήκης ή στο πατάρι.

Σύγκρινε τιμές από επιλεγμένους ηλεκτρολόγους

5. Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με λειτουργία ταχυθερμοσίφωνα

Στην αγορά διατίθεται ένα είδος ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, ο ταχυθερμοσίφωνας, η καινοτομία του οποίου έχει στηριχθεί στο άφθονο ζεστό νερό σε λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, ενώ με τον συμβατικό θερμοσίφωνα το ζεστό νερό κάποια στιγμή τελειώνει, στον ταχυθερμοσίφωνα έχεις απεριόριστο ζεστό νερό. Βέβαια, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς όσο νερό χρειάζεσαι, σκεπτόμενος τόσο την τσέπη σου, όσο και το περιβάλλον!

Μπορεί η συγκεκριμένη επιλογή να φαίνεται μια καλή λύση θέρμανσης νερού συνδυαστικά με το οικονομικό πακέτο που προσφέρει, αλλά η αγορά του τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες και σε εσένα ως πελάτης, αλλά και στο περιβάλλον.

Μειονεκτήματα ηλεκτρικού θερμοσίφωνα

1. Υψηλό κόστος λειτουργίας

Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας, μιας και είναι από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού. Αποτελεί μάλιστα τη σημαντικότερη δαπάνη στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού περίπου το 20-25% του λογαριασμού της ΔΕΗ πηγαίνει για την παροχή ζεστού νερού.

2. Μικρή διάρκεια ζωής

Συντήρηση ηλεκτρικού

Η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 15 χρόνια, κάτι το οποίο ισχύει σε μερικές περιπτώσεις. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που καταστρέφονται μετά από κάποια χρόνια χρήσης, είναι να τρυπήσουν εσωτερικά, οπότε και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν. 

Μάθε τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα

3. Εύκολη φθορά

Η ποιότητα του νερού είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην φθορά του, καθώς η ύπαρξη αλάτων τις επιταχύνει. Επιπλέον, η συχνότητα χρήσης και οι χάλκινες σωληνώσεις που φθείρουν το μέταλλο του θερμοσίφωνα, μειώνουν τη διάρκεια ζωής του.

4. Συχνές βλάβες

Επιδιόρθωση βλαβών ηλεκτρικού θερμοσίφωνα

Επίσης συχνά παρουσιάζονται βλάβες στην αντίσταση ή στο θερμοστάτη που έχει ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Άλλες φορές πάλι, η κακή λειτουργία στο μπόιλερ του θερμοσίφωνα δημιουργεί προβλήματα στη θέρμανση νερού. Λόγω όλων αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών στα ευπαθή τους μέρη, οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες κυμαίνονται σε πολύ διαφορετικές τιμές.

5. Επιβάρυνση στο περιβάλλον

Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία του, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποτελεί μια από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι η χρήση του καθίσταται εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον.

Εν ολίγοις, είναι σίγουρο πως ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μια βολική λύση καθώς σου προσφέρει ότι ώρα και αν χρειάζεσαι ζεστό νερό. Όπως θα διάβασες και παραπάνω, διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου πριν προβείς στην αγορά του. Αγόρασε την κατάλληλη συσκευή με βάση τις ανάγκες σου και επίλεξε έναν πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο για την εγκατάστασή του.

Σύγκρινε τιμές από επιλεγμένους ηλεκτρολόγους

You may also like

Leave a Comment