χρώματα στους τοίχους

Άλλαξε διάθεση με νέα χρώματα για τοίχους

Θέλεις να κάνεις  μια γρήγορη και εύκολη αλλαγή στο σπίτι χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα; Δοκίμασε τότε να βάψεις έναν τοίχο στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα, επιλέγοντας χρώματα για τοίχους, διαφορετικά από αυτά των υπόλοιπων!

Βασικά και συμπληρωματικά χρώματα

Οι κύριες κατηγορίες χρωμάτων είναι δύο: τα βασικά και τα συμπληρωματικά.

Βασικά χρώματα είναι τα κόκκινο, κίτρινο και μπλε και όταν συνδυαστούν μεταξύ τους μπορούν να παράγουν όλους τους δυνατούς χρωματισμούς. Συμπληρωματικά είναι τα χρώματα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τα βασικά στην παλέτα των χρωμάτων, δηλαδή τα πράσινο, μωβ και πορτοκαλί αντίστοιχα.

βασικά χρώματα

Η δημιουργία των συμπληρωματικών χρωμάτων επιτυγχάνεται με την ανάμειξη δυο βασικών χρωμάτων. Συγκεκριμένα, το πράσινο αποτελεί μίξη του κόκκινου και κίτρινου, το μωβ αποτελεί μίξη του κόκκινου και μπλε και το πορτοκαλί δημιουργείται αναμειγνύοντας κόκκινο και κίτρινο. Τα συμπληρωματικά χρώματα όταν αναμειγνύονται μεταξύ τους καταστρέφονται και δίνουν ένα ουδέτερο γκρί.

Για να πετύχεις ισορροπία και αρμονία στο χώρο σου, θα πρέπει να επιλέξεις το χρώμα το οποίο ταιριάζει καταρχήν με το γούστο σου και κατά δεύτερον με τη διάθεσή σου.

Για παράδειγμα, το μπλε χρώμα και οι αποχρώσεις του προκαλούν ηρεμία και χαλάρωση. Στο πράσινο, αναδύεί μια πολύ φυσική και ισορροπημένη ατμόσφαιρα. Ενώ το κόκκινο, προκαλεί ζωντάνια και δυναμισμό και συνήθως συνδυάζεται με απαλά χρώματα.

κίτρινο χρώμα

Από την άλλη, το κίτρινο δίνει μία αίσθηση ζωηρότητας και φωτεινότητας. Το πορτοκαλί και ειδικά οι πιο γήινες αποχρώσεις του, δημιουργούν αίσθηση αρμονίας στο χώρο. Τέλος, το μωβ αντικατοπτρίζει αρχοντιά και πνευματικότητα και προσδίδει μία διάσταση δημιουργικότητας.

Ποιά χρώματα να επιλέξεις;

Παρακάτω θα βρεις μερικές ακόμα πρακτικές συμβουλές, όσον αφορά τα χρώματα για τοίχους, για το βάψιμο του σπιτιού σου.

Αν θέλεις να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση του ύψους  και να φωτίσεις τον χώρο, τότε ένα ανοιχτό χρώμα στην οροφή είναι η πιο σίγουρη λύση.

βάψιμο τοίχου

Σε ήδη φωτεινά δωμάτια, καλό είναι να αποφύγεις το λευκό χρώμα. Τα πιο σκούρα χρώματα ταιριάζουν καλύτερα στη περίπτωση αυτή καθώς προσδίδουν επιβλητικότητα, πρέπει όμως να δώσεις παραπάνω προσοχή στο βάψιμο, γιατί δείχνουν τις ατέλειες στους τοίχους.

χρώματα στο σαλόνι

Ελαιοχρωματισμοί: Προτάσεις για τα κατάλληλα χρώματα για σαλόνι

Για να πετύχεις μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και να έχεις ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα, μπορείς να βάψεις οριζόντιες ρίγες πάνω στο υπάρχον χρώμα του τοίχου σου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεις επιπλέον τη φαινομενική ‘επιμήκυνση’ του χώρου.

χρώματα για την κρεβατοκάμαρα

Αν θέλεις ένα ακόμα πιο ξεχωριστό αποτέλεσμα, μπορείς να κάνεις μια τεχνοτροπία σε έναν τοίχο, εφαρμόζοντας μια σύνθετη μέθοδο διακόσμησης. Μια τεχνοτροπία βαψίματος μπορεί να κάνει έναν τοίχο λείο ή και ανάγλυφο αφήνοντας μια αμμώδη υφή.

Βάψιμο σπιτιού: Ποια είναι η ιδανική περίοδος και γιατί!

τεχνοτροπίες

Οποιοδήποτε χρώμα ή συνδυασμό επιλέξεις, τόλμησε κάτι διαφορετικό και ανατρεπτικό σε σχέση με τις συνηθισμένες σου επιλογές. Έτσι θα αισθανθείς βελτίωση στη διάθεσή σου από την πρώτη στιγμή! Ζήτα από έναν έμπειρο ελαιοχρωματιστή του 11888 giaola να σου πει την γνώμη του. Με την πείρα και την γνώση που διαθέτει, θα σου δώσει περισσότερες ιδέες και εναλλακτικές.

You may also like

6 Comment
  1. […] προσωπικά όσο και στο σπίτι μας. Τί καλύτερος τρόπος ανανέωσης του χώρου μας από το βάψιμο του σπιτιού μας; Μας δίνει […]

  2. […] λάθη που κάνουν πολλοί, είναι να επιλέγουν χρώμα για τους τοίχους και το πάτωμα πριν καταλήξουν στα […]

  3. […] γνωστό πως τα ανοιχτά και φωτεινά χρώματα και κυρίως οι αποχρώσεις του λευκού, είναι ιδανική […]

  4. […] λάθη που κάνουν πολλοί, είναι να επιλέγουν χρώμα για τους τοίχους και το πάτωμα πριν καταλήξουν στα […]

  5. […] τρόπος να δώσεις νέα ζωή στο σπίτι σου από ένα νέο χρώμα, είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά. Αν δεν το έχεις […]

Comments are closed.