Αυτοκίνητο & διακοπές: Σωστή προετοιμασία για ξέγνοιαστες αποδράσεις!

Βρισκόμαστε, πλέον, στην καρδιά του καλοκαιριού και το μυαλό όλων μας βρίσκεται στις διακοπές. Πόσοι, όμως, από εμάς ασχολούμαστε με τον  έλεγχο του αυτοκινήτου πριν από το ταξίδι; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η σωστή λειτουργία του θα μας εξασφαλίσει ξέγνοιαστες αποδράσεις, επομένως η κατάλληλη προετοιμασία  του αυτοκινήτου για το ταξίδι θεωρείται απαραίτητη. Μάλιστα, αρκετά εξουσιοδοτημένα συνεργεία προσφέρουν δωρεάν θερινό έλεγχο, με έμφαση στα σημεία που καταπονούνται περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έλεγχος κλιματιστικού αυτοκινήτου

Ένα από αυτά είναι το κλιματιστικό σύστημα του αυτοκινήτου, καθώς η απραξία από τους χειμερινούς μήνες δεν αποτελεί σύμμαχο. Θα πρέπει να ελεγχθεί η ποσότητα του ψυκτικού υγρού και να συμπληρωθεί αν αυτό χρειάζεται. Επίσης, ο τακτικός καθαρισμός ή η αλλαγή του φίλτρου εξασφαλίζει την καλύτερη ατμόσφαιρα στην καμπίνα των επιβατών, ενώ μπορεί ακόμα και να βελτιώσει την απόδοση του κλιματιστικού.  Αν μάλιστα έχει προηγηθεί service αυτοκινήτου είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον συγκεκριμένο έλεγχο. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τόσο πριν την αναχώρηση μας όσο και κατά την επιστροφή μας ένα πλύσιμο και γυάλισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο.

Φόρτωση αποσκευών

Η σωστή φόρτωση αποσκευών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ασφαλές και οικονομικό ταξίδι. Πρώτα θα πρέπει να τοποθετούνται τα πιο μεγάλα και βαριά αντικείμενα και έπειτα τα ελαφρύτερα από πάνω. Σημαντικό είναι το ύψος των αντικειμένων να μην ξεπερνά αυτό της πλάτης των πίσω καθισμάτων, γιατί εμποδίζουν την σωστή ορατότητα του οδηγού, ενώ σε απότομο φρενάρισμα είναι πολύ πιθανό να κυλίσουν προς την καμπίνα με σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού των επιβατών. Αν η  χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ δεν είναι αρκετή τότε θα πρέπει απαραίτητα η σχάρα οροφής που θα χρησιμοποιηθεί να είναι κλειστού τύπου. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένη για το μοντέλο του δικού μας αυτοκινήτου και να διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις ασφαλείας. Η σωστή κατανομή βάρους των αποσκευών είναι απαραίτητη, ενώ παράλληλα μετά την φόρτωση θα πρέπει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να αυξήσουμε την πίεση των ελαστικών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Μεταφορά τρέιλερ

Ιδιαίτερα κατά του καλοκαιρινούς μήνες η μεταφορά τρέιλερ είναι συχνότερη είτε μιλάμε για μια απλή μπαγκαζιέρα, είτε για κάποιο σκάφος ή τροχόσπιτο. Πριν από το ταξίδι μας θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια ρυμούλκησης από την Περιφέρεια. Απαραίτητη είναι και η ενημέρωση της ασφαλιστικής εταιρείας του οχήματος ώστε να υπάρχουν οι αντίστοιχες καλύψεις. Αν το τρέιλερ έχει μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ακινησία θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος στα ελαστικά του και στα υπόλοιπα μέρη που ενδεχομένως να έχουν υποστεί φθορές. Πριν ξεκινήσουμε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίσουμε για την κατάλληλη σήμανση του ρυμουλκούμενου οχήματος.Αν ο οδηγός δεν έχει μεγάλη εμπειρία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ένα αυτοκίνητο που ρυμουλκεί  δέχεται πολλαπλάσιο βάρος κατά το φρενάρισμα.

Ηλιοπροστασία αυτοκινήτου

Η ηλιοπροστασία του αυτοκινήτου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. Αρχικά η εκτεταμένη παραμονή στον ήλιο δεν αποτελεί σύμμαχο για το χρώμα και σε βάθος χρόνου σίγουρα το φθείρει.  Παράλληλα, όταν ο οδηγός και οι επιβάτες επιστρέψουν στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία στο εσωτερικό ξεπερνάει πολλές φορές ακόμα και τους 50ο C καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Στην αγορά υπάρχουν πλέον αρκετά αξεσουάρ αυτοκινήτου για τον ήλιο που μπορούν να διατηρήσουν  χαμηλότερη την θερμοκρασία στην καμπίνα των επιβατών. Αν τοποθετήσετε αντηλιακές μεμβράνες θα πρέπει να είναι σύννομες και να μην εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού προς τα έξω καθώς, σε περίπτωση ελέγχου, μπορούν να επιφέρουν πρόστιμο.

Μεταφορά αυτοκινήτου με πλοίο

Η μεταφορά αυτοκινήτου με πλοίο αποτελεί συχνά πονοκέφαλο για αρκετούς οδηγούς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η κίνηση στα λιμάνια είναι εμφανώς αυξημένη. Η έγκαιρη παρουσία θα μας απαλλάξει από το άγχος ενώ και η διαδικασία της φόρτωσης στο πλοίο γίνεται με λιγότερη πίεση. Χρήσιμο είναι επίσης πριν το ταξίδι να συμβουλευτούμε την ασφαλιστική μας εταιρία για τα ισχύοντα σε περίπτωση ζημιάς από μικροσύγκρουση στο γκαράζ του πλοίου. Αν το αυτοκίνητο μας διαθέτει συναγερμό θα πρέπει να τον απενεργοποιήσουμε καθώς οι αναταράξεις από το πλοίο μπορούν να τον θέσουν άσκοπα σε λειτουργία.

Ενοικίαση αυτοκινήτου στις διακοπές

Τέλος αν επιλέξουμε online ενοικίαση αυτοκινήτου από τον προορισμό των διακοπών μας θα πρέπει πριν την παραλαβή να ελέγξουμε οπωσδήποτε την εξωτερική κατάσταση του αυτοκινήτου και να επισημάνουμε τυχόν εκδορές και χτυπήματα. Αν έχουμε ζητήσει μεικτή ασφάλεια θα πρέπει να ενημερωθούμε για το ποσό απαλλαγής καθώς αυτό αλλάζει ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου. Χρήσιμο είναι επίσης να έχουμε επικοινωνήσει με το γραφείο ενοικιάσεων ώστε να τους ενημερώσουμε για την ακριβή ώρα άφιξης μας.

You may also like