Σκέφτεσαι ότι ο ηλεκτρολογικός σου πίνακας χρειάζεται αναβάθμιση; Έχεις δει ενδείξεις ότι θέλει αντικατάσταση; Το να κάνεις ηλεκτρολογικές εργασίες στον χώρο σου χωρίς να ζητάς τη βοήθεια κάποιου ειδικού, είναι ένα ρίσκο. Αυτό ισχύει σίγουρα και για την εργασία τοποθέτησης ενός νέου ηλεκτρολογικού πίνακα. Εάν είσαι γνώστης των ηλεκτρονικών συστημάτων γενικότερα, ενδέχεται να μπορείς, για παράδειγμα, να αντικαταστήσεις μια πρίζα ή να ενεργοποιήσεις τη δική σου.
Ωστόσο, για μεγαλύτερες εργασίες, είναι σημαντικό να καλέσεις έναν ηλεκτρολόγο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μελλοντικής ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος από λάθη που έγιναν κατά τη διαδικασία. Γι΄αυτό το λόγο, ας δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες για τη σωστή εγκατάσταση ενός ηλεκτρολογικού πίνακα.
Ο ηλεκτρολογικός πίνακας είναι ουσιαστικά ένας κεντρικός κόμβος για το ηλεκτρικό σύστημα στο σπίτι σου. Αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό μέτρο ασφάλειας. Χρησιμοποιεί διακόπτες κυκλώματος, οι οποίοι ελέγχουν την ποσότητα ρεύματος που παρέχεται σε μια πρίζα. Χρησιμεύει επίσης στην προστασία του συστήματός (και του σπιτιού) από υπερβολική αύξηση της τάσης του ρεύματος. Εάν ο διακόπτης εντοπίσει υπερβολική ποσότητα ρεύματος, το διακόπτει και προστατεύει τα εξαρτήματα από την υπερφόρτωση. Αυτό γίνεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου! Έτσι, διατηρούνται οι συσκευές ασφαλείς και επιπλέον προστατεύεται ο χώρος από κίνδυνο πυρκαγιάς.
Σύγκρινε τιμές από Ηλεκτρολόγους εύκολα εδώ.
Κατά κανόνα, ένας ηλεκτρολογικός πίνακας πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 25-40 χρόνια. Οπότε αν το σπίτι σου είναι σε εκείνη την ηλικία, πιθανόν ο πίνακας να χρειαστεί αναβάθμιση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις κατά την εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού σου πίνακα.
Όσον αφορά τον ηλεκτρισμό και την καλωδίωση ενός σπιτιού, η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας. Η ελαττωματική καλωδίωση είναι μια από τις κύριες αιτίες πυρκαγιάς σε σπίτια. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η καλωδίωση, τόσο πιο πιθανό να είναι ελαττωματική. Γι’αυτό, ένας τακτικός έλεγχος του ηλεκτρικού πάνελ από έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο θα εντοπίσει τυχόν προβλήματα. Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα ακόλουθα στο σπίτι σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οφείλεται σε σφάλμα στην καλωδίωση.
Ένας από τους κύριους λόγους αναβάθμισης ενός ηλεκτρικού πίνακα, είναι ότι πολλές φορές δεν έχει την ικανότητα να χειρίζεται σύγχρονες συσκευές. Εάν σκοπεύεις να εγκαταστήσεις μια νέα συσκευή στο σπίτι σου (όπως ένα κλιματιστικό), ο υπάρχον ηλεκτρολογικός πίνακας ενδέχεται να μην επαρκεί. Για παράδειγμα, αν προσθέσεις ένα κλιματιστικό χωρίς να αναβαθμίσεις το ηλεκτρολογικό πίνακα, τότε η ισχύς που παρέχεται από τον ηλεκτρικό σου πίνακα ενδέχεται να μην είναι αρκετή και οι διακόπτες θα συνεχίσουν να ενεργοποιούνται.
Οι διακόπτες είναι μια πιο σύγχρονη έκδοση των ασφαλειών. Και οι δύο λειτουργούν σύμφωνα με την ίδια αρχή: όταν το ρεύμα σε ένα κύκλωμα γίνεται πολύ υψηλό, εμποδίζουν τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό παρέχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφάλειας σε ένα σπίτι. Η βασική διαφορά μεταξύ μιας ασφάλειας και ενός διακόπτη είναι πως οι ασφάλειες είναι μιας χρήσης. Η αντικατάσταση μιας ασφάλειας απαιτεί επιπλέον προσπάθεια σε σχέση με την επαναφορά ενός διακόπτη προστασίας. Μάλιστα, ορισμένες ασφάλειες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι οικιακοί οικοδόμοι δεν εγκαθιστούν πλέον κουτιά ασφαλειών σε σπίτια. Εάν έχεις ένα κιβώτιο ασφαλειών στο σπίτι σου, τότε σίγουρα χρειάζεται να κάνεις μια αναβάθμιση.
Όπως με τα κιβώτια ασφαλειών, πολλοί ηλεκτρολογικοί πίνακες δεν έχουν σχεδιαστεί για σύγχρονη ηλεκτρική χρήση. Με συνεχή φόρτιση συσκευών όπως κινητού τηλεφώνου, φορητού υπολογιστή, τηλεοράσεων και άλλων gadget που υπάρχουν πλέον στα σπίτια μας, αυξάνεται κατά πολύ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν. Ένα βασικό αποδεικτικό στοιχείο για αυτό είναι ο περιορισμένος αριθμός πριζών τοίχου σε όλα τα σπίτια. Εάν βρεθείς στη θέση να χρησιμοποιείς ηλεκτρικά καλώδια ή καλώδια επέκτασης, τότε αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι χρησιμοποιείς περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που σχεδιάστηκε για το σπίτι σου.
Ένας ηλεκτρολογικός πίνακας πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον μία φορά σε κάθε γενιά. Η προετοιμασία του σπιτιού σου για το μέλλον είναι ένας σταθερός λόγος για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού σου πίνακα. Οπότε, αν κάνεις κάποια αναδιαμόρφωση ή νέα σύνδεση, αξίζει να τη συνδυάσεις με μια αναβάθμιση ηλεκτρικού πίνακα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που σκέφτεσαι μελλοντικά να πουλήσεις το σπίτι σου, το να προσφέρεις μια τέτοια αναβάθμιση θα βοηθήσει σίγουρα την υποδομή του σπιτιού σου. Επιπλέον, οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες δεν θα χρειαστεί να κάνουν τη συγκεκριμένη εργασία στο άμεσο μέλλον, αυξάνοντας ενδεχομένως την αξία του σπιτιού σου.
Μια λανθασμένη εγκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα υπονομεύει μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια του χώρου σου. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αναθέσεις τη δουλειά αυτή σε έναν έμπειρο επαγγελματία. Ένας άπειρος ηλεκτρολόγος μπορεί, για παράδειγμα, να συνδέσει ένα καλώδιο σε λάθος διακόπτη. Επιπλέον, ένα υπερφορτωμένο σύρμα μπορεί πολύ εύκολα να πυροδοτηθεί, πράγμα το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πυρκαγιά. Με ένα σωστά εγκατεστημένο πλαίσιο, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η καλωδίωση και τα κυκλώματα θα λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια.
Οι σεισμοί είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και με το πέρασματων ετών…
Τα οδικά ταξίδια, μπορούν να μείνουν πραγματικά αξέχαστα αν υπάρχει σωστήπροετοιμασία και οργάνωση. Οι εικόνες…
Ψάχνεις να εγκαταστήσεις ένα νέο κλιματιστικό στο χώρο σου; Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή…
Αν θες να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες και ζεστό τους χειμερινούς,…
Η ανάγκη για άντληση υδάτων, είναι ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία…
Οι αποφράξεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητα σου.…