Σπίτι

Ενεργειακός επιθεωρητής: Ο ρόλος του και η χρησιμότητα του

Είτε είσαι ιδιοκτήτης ενός σπιτιού, είτε ενός επαγγελματικού χώρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επωφεληθείς από συμβουλές και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Θα σε βοηθήσουν σίγουρα να εξοικονομήσεις ενέργεια αλλά και χρήματα από τους λογαριασμούς. Ένας τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι ο ενεργειακός έλεγχος. Ο ενεργειακός επιθεωρητής που πραγματοποιεί τον συγκεκριμένο έλεγχο ουσιαστικά αποκαλύπτει τον τρόπο χρήσης του ρεύματος, τις υπερβολικές δαπάνες και γενικα σε βοηθά να γνωρίζεις ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματα σου. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις μπορεί να ακούγονται ακριβές ή περίπλοκες, αλλά είναι περισσότερο οικονομικές από ότι νομίζεις.

Ας δούμε όμως τι κάνει ακριβώς ένας ενεργειακός επιθεωρητής και πότε τον χρειαζόμαστε.

Κλείσε Προσφορά για Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Ο ρόλος ενός Ενεργειακού Επιθεωρητή

Στη σημερινή εποχή ένας ενεργειακός επιθεωρητής έχει υψηλή ζήτηση. Αυτό συμβαίνει, επειδή έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν τρόπους να κάνουν τα σπίτια τους πιο αποδοτικά. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τους ανθρώπους στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά είναι σημαντική και για το περιβάλλον. Αποτελεί την κατάλληλη λύση για όσους επιθυμούν να συμβάλλουν στο να παραμείνει το περιβάλλον καθαρό.

Ένας ενεργειακός έλεγχος είναι μια εκτίμηση της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού. Στη συνέχεια, προσδιορίζονται τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης που μπορείς να κάνεις για να γίνει το σπίτι σου πιο λειτουργικό. Οι επαγγελματικοί ενεργειακοί έλεγχοι μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως 4 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού σου. Ένας ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να εκτιμήσει που υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας στο χώρο σου. Αφού πραγματοποιηθεί ο κατάλληλος έλεγχος, ο ενεργειακός επιθεωρητής παρέχει στους πελάτες του συμβουλές, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση του σπιτιού. Έτσι, μπορείς πολύ εύκολα να εξοικονομήσεις ενέργεια και να μειώσεις τους λογαριασμούς σου.

Πως εξετάζει ένα χώρο ο Ενεργειακός Επιθεωρητής;

Μερικά από τα βήματα που ακολουθεί είναι τα εξής:

  • Αρχικά, ρίχνει μια ματιά στο κτίριο από έξω. Εξετάζει μια ποικιλία στοιχείων, όπως παράθυρα, τοίχους και μαρκίζες, για να δει αν μπορεί να εντοπίσει σημαντικά προβλήματα που προκαλούν διαρροές μέσα ή έξω από το σπίτι σου.
  • Έπειτα, ελέγχει τη σοφίτα (αν έχεις) και παράλληλα τη μόνωση του κτιρίου. Και αυτό, για να βεβαιωθεί ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα υγρασίας ή διαρροής στο σπίτι σου.
  • Επίσης, ένας ενεργειακός επιθεωρητής αξιολογεί τα σημεία στα οποία περνούν οι ηλεκτρικές γραμμές, ώστε να δει αν είναι σωστά σφραγισμένα ή αν θα μπορούσαν να είναι πηγή διαρροής.
  • Τέλος, ο επιθεωρητής θα εξετάσει κάποιες ηλεκτρικές συσκευές που θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, όπως το φούρνο ή το θερμοσίφωνα. Εάν κάποια από αυτές τις συσκευές είναι παλιά, είναι πιθανότερο να χρειαστεί αναβάθμιση. Επίσης, θα εξετάσει τις συνδέσεις των αγωγών στο υπόγειό σου, για να εντοπίσει τυχόν διαρροές, όπου ενδέχεται να χάνεις θερμότητα και ενέργεια.

Κλείσε Προσφορά για Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Είδη Επιθεωρήσεων

Επιθεώρηση με φυσητήρα

Μια από τις πιο κοινές επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σε ένα σπίτι, είναι η δοκιμή με φυσητήρα. Αυτή η δοκιμή, χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα για να αλλάξει την πίεση του αέρα μέσα σε μια κλειστή δομή, π.χ. τοίχος. Αρχικά, ο επιθεωρητής κλείνει εντελώς τα εξωτερικά ανοίγματα που μπορεί να έχει ένα κτίριο, εκτός από το άνοιγμα που λειτουργεί ο ανεμιστήρας. Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο από εργαλεία και τεχνικές, ο ενεργειακός επιθεωρητής ελέγχει τη δομή του κτιρίου, αναζητώντας τυχόν διαρροές αέρα.

Επιθεώρηση με θερμική κάμερα

Μια πιο εξειδικευμένη εργασία που διενεργείται από έναν ενεργειακό επαγγελματία, είναι η χρήση θερμικής υπέρυθρης κάμερας για την ανάλυση της ποσότητας θερμότητας που συσσωρεύει ένα κτίριο. Οι θερμικές υπέρυθρες συσκευές, απεικονίζουν μικρές διαφορές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μέσω μιας οθόνης κάμερας ως αποχρώσεις φωτεινών και σκούρων χρωμάτων. Συνήθως, τα κόκκινα και κίτρινα χρώματα σημαίνουν υψηλότερη θερμοκρασία από τις πιο σκούρες αποχρώσεις. Χρησιμοποιώντας μια συσκευή θερμικής παρακολούθησης, οι ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να καθορίσουν ποιές περιοχές ενός κτιρίου απαιτούν προσοχή.

Κλείσε Προσφορά για Εντοπισμό Διαρροής με Θερμοκάμερα

Χρειάζομαι έναν ενεργειακό επιθεωρητή;

Είναι πολύ πιθανό το σπίτι σου ή ο επαγγελματικός σου χώρος να εξοικονομεί ήδη ενέργεια τόσο αποτελεσματικά, που να μην είναι απαραίτητος κάποιος έλεγχος. Όμως, τα περισσότερα σπίτια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ότι χρειάζονται. Ο ενεργειακός έλεγχος, σε βοηθά να εξοικονομήσεις ενέργεια και αυξάνει την αξία του σπιτιού σου. Καλό είναι, να γνωρίζουμε τις περιπτώσεις που χρειαζόμαστε μια τέτοια επιθεώρηση. Οι λόγοι για την πρόσληψη ενός ενεργειακού επιθεωρητή μπορεί να είναι οι εξής:

Κατανόηση χρήσης ενέργειας

Ένας ενεργειακός έλεγχος σου επιτρέπει να καταλάβεις πού και πώς χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σπίτι σου χρησιμοποιεί ενέργεια, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις παραγωγικές αλλαγές σε αυτό ή στον τρόπο ζωής σου.

Εύρεση ευκαιριών εξοικονόμησης ενέργειας

Μόλις ένας ενεργειακός επιθεωρητής εντοπίσει ποιά σημεία του σπιτιού σου χρειάζονται ενεργειακή βελτίωση, μπορείς να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα για να λύσεις το πρόβλημα. Ένας έλεγχος, μπορεί για παράδειγμα να αποκαλύψει την ανάγκη καθαρισμού των αεραγωγών ή να υποδηλώνει ότι πρέπει να αντικαταστήσεις ένα φθαρμένο παράθυρο. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων, θα κάνει το σπίτι σου πιο αποδοτικό ενεργειακά.

Εξοικονόμησε χρήματα αναβαθμίζοντας ενεργειακά το σπίτι σου.

Βελτίωση υγείας και ασφάλειας

Κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου, οι ιδιοκτήτες σπιτιού εντοπίζουν συνήθως διαρροή αέρα γύρω από τις πόρτες, έλλειψη κατάλληλης μόνωσης ή ανεπιθύμητες πηγές υγρασίας. Μόλις εντοπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα, μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση του ιδανικού επιπέδου υγρασίας στο σπίτι. Αυτή η αλλαγή, μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για την υγεία, ειδικά για μέλη της οικογένειας με αλλεργίες ή άσθμα.

Βελτίωση της άνεσης του σπιτιού

Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σου, βελτιώνει την καθημερινότητά σου. Αυτό συμβαίνει διότι, ο χώρος σου θα μπορεί πλέον να θερμαίνεται ή να δροσίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Μην ξεχνάς βέβαια, ότι θα υπάρξει παράλληλα και μια σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αύξηση της αξίας μεταπώλησης του σπιτιού σου

Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σου, είναι μια από τις καλύτερες βελτιώσεις που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις τιμές ιδιοκτησίας. Ενεργειακά αποδοτικά σπίτια είναι ιδιαίτερα περιζήτητα από πιθανούς αγοραστές. Είναι βέβαιο, ότι θα προτιμούσαν να μετακινηθούν σε ένα σπίτι όπου τα ενεργειακά ζητήματα έχουν εντοπιστεί και διορθωθεί.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι τόσο από οικονομική, όσο και από περιβαλλοντική άποψη, ο ενεργειακός έλεγχος είναι σίγουρα αποτελεσματικός. Αντιμετώπισε τα προβλήματα που θα εμφανιστούν κατά τον ενεργειακό έλεγχο με τη βοήθεια ενός ενεργειακού επιθεωρητή. Και να είσαι σίγουρος ότι, πολύ σύντομα θα δεις θετικά αποτελέσματα στους λογαριασμούς ενέργειας.

Κωνσταντίνα Ραυτοπούλου

Recent Posts

Τι πρέπει να προσέξεις στον σεισμό

Οι σεισμοί είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και με το πέρασματων ετών…

7 months ago

Πώς να προετοιμαστείς σωστά για ταξίδι με το αυτοκίνητο

Τα οδικά ταξίδια, μπορούν να μείνουν πραγματικά αξέχαστα αν υπάρχει σωστήπροετοιμασία και οργάνωση. Οι εικόνες…

9 months ago

Επιλογή Κλιματιστικού με Βάση το BTU & Τετραγωνικά

Ψάχνεις να εγκαταστήσεις ένα νέο κλιματιστικό στο χώρο σου; Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή…

4 years ago

Εγκατάσταση Κλιματιστικού: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Αν θες να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες και ζεστό τους χειμερινούς,…

4 years ago

Πότε μπορεί να χρειάζεσαι άντληση υδάτων;

Η ανάγκη για άντληση υδάτων, είναι ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία…

4 years ago

Αποφράξεις Αποχετεύσεων: Πότε Χρειάζεσαι Συνεργείο;

Οι αποφράξεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητα σου.…

4 years ago