Σπίτι

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πώς να επιλέξεις τον καλύτερο

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μια από τις “καθαρότερες” και πιο αποδοτικές συσκευές. Χρησιμοποιεί κατά βάση ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Έτσι, αξιοποιεί εξ ολοκλήρου την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ζεστού νερού, τόσο τους καλοκαιρινούς, όσο και τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό και μόνο μπορεί να σε πείσει για την ιδιαιτερότητα του συγκριτικά με τις υπόλοιπες μορφές θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει διότι, εκτός από υψηλό κόστος έχουν και βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας χρησιμοποιείται κυρίως σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Μεσογείου. Ευτυχώς μένουμε στην Ελλάδα, που από ήλιο άλλο τίποτα!

Αν λοιπόν, είσαι έτοιμος να επενδύσεις σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αλλά δε ξέρεις πώς να βρεις τον κατάλληλο, δες παρακάτω ορισμένους σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου!

1. Επίλεξε βάση των ενεργειακών πηγών

Πιστεύεις ότι όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ακριβώς ίδιοι; Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Αρχικά, υπάρχει κατηγοριοποίηση με βάση το πώς αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο είδη ενεργειακών πηγών στην αγορά:

  • Διπλής ενέργειας και
  • Τριπλής ενέργειας

Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει σε κάποιο σπίτι ή πολυκατοικία.

Τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα

2. Πρόσεξε το είδος του κυκλώματος που θα επιλέξεις

Υπάρχουν δύο είδη ηλιακού θερμοσίφωνα ανάλογα με το κύκλωμα κυκλοφορίας του θερμαινόμενου μέσου:

  • Ανοικτού κυκλώματος, όπου γίνεται άμεση θέρμανση του νερού και
  • Κλειστού κυκλώματος, με έμμεση θέρμανση

Ωστόσο, η χρήση του κλειστού κυκλώματος αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για σένα. Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Παρουσιάζει λιγότερες φθορές
  • Έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
  • Το αντιψυκτικό υγρό που διαθέτει, δεν επιτρέπει στο θερμικό φορέα να παγώσει κατά τους χειμερινούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται οι σοβαρές βλάβες στις σωληνώσεις, ακόμα και το πάγωμά τους λόγω συσσώρευσης αλάτων.

Τώρα λοιπόν, σίγουρα ξέρεις ποιο κύκλωμα θα επιλέξεις!

3. Δώσε βάση στη χωρητικότητα της δεξαμενής

Για να επιλέξεις ηλιακό θερμοσίφωνα με την κατάλληλη χωρητικότητα δεξαμενής, θα πρέπει να σκεφτείς πόσα άτομα θα είστε στον χώρο. Πόσοι θα χρησιμοποιείτε τον ηλιακό θερμοσίφωνα; Ανάλογα με αυτήν την απάντηση θα προχωρήσεις στην σωστή επιλογή. Συνήθως αναλογούν 40 λίτρα ανά άτομο. Ενδεικτικά για πιο συνηθισμένες οικιακές χρήσεις χρησιμοποιούνται 100-200 λίτρα. Ωστόσο, μπορεί να βρεις στην αγορά και ηλιακούς μέχρι και 500 λίτρα!

4. Επίλεξε τον κατάλληλο εγκαταστάτη για τον ηλιακό θερμοσίφωνα

Μη νομίζεις ότι η εγκατάσταση ενός ηλιακού θεωρείται απλή εργασία. Δυστυχώς, υπάρχουν στο χώρο μη έμπιστα άτομα όπου τις περισσότερες φορές δίνουν περισσότερη βάση στην πληρωμή και όχι στην εργασία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η εγκατάσταση με λανθασμένο τρόπο. Ακόμα και αν έχεις αγοράσει το καλύτερο μοντέλο που υπάρχει στην αγορά, μια πρόχειρη εργασία μπορεί να καταστρέψει την απόδοση του. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως η γνώση και η σωστή χρήση από τον τεχνικό κρίνεται ύψιστης σημασίας, γι΄αυτό αφιέρωσε τον απαιτούμενο χρόνο στην επιλογή του κατάλληλου υδραυλικού.

Πάρε προσφορές για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

5. Επιλεκτικοί Συλλέκτες

Καλό θα ήταν να διαλέξεις ηλιακό θερμοσίφωνα με επιλεκτικό συλλέκτη και αυτό γιατί θα σου προσφέρει πολύ καλύτερη απόδοση από οποιονδήποτε κοινό συλλέκτη.

Η συγκεκριμένη κατηγορία σε σχέση με έναν απλό ηλιακό συλλέκτη, αποδίδει κατά 15 με 30% περισσότερο. Αποτελεί τη νέα γενιά ηλιακών συλλεκτών η οποία πέρα από τη μεγαλύτερη απόδοση, προσφέρει καλύτερη απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας και λιγότερες θερμικές απώλειες. Η συνολική επιφάνεια του είναι βαμμένη σε μαύρο χρώμα, καθώς τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερη ενέργεια. 

6. SOS: Έλεγξε τις εγγυήσεις και τις πιστοποιήσεις του

Αρχικά, σκέψου να έχεις κάνει την αναζήτηση, να έχεις καταλήξει στον ηλιακό που σου ταιριάζει και να διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχουν αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις και εγγυήσεις. Όλος ο κόπος σου πήγε χαμένος. Επομένως, για να μη φτάσεις σε αυτό το σημείο φρόντισε από πριν να έχεις διαβάσει καλά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης. Τουλάχιστον αν σου φανεί στην αρχή ακριβή, ίσως στη συνέχεια δικαιολογήσεις την αξία της.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζεις ότι πλέον υπάρχει αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα. Για την Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar-Keymark πιστοποιεί τόσο την μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του.

7. Συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Η συντήρηση που χρειάζεται ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πραγματικά υποτυπώδης. Αρκεί η επίσκεψη ενός υδραυλικού, συνήθως κάθε 2 χρόνια, κυρίως για την ομαλή λειτουργία του αλλά και για την συμπλήρωση του ειδικού υγρού στο κλειστό κύκλωμα, ειδικά μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θα διαπιστώσεις και εσύ ότι με ελάχιστα χρήματα που θα διαθέσεις για την συντήρηση, θα εξασφαλίσεις στο έπακρο την απόδοση και την μακροζωία του. Αξίζει το deal!

Σύμφωνα με όσα διάβασες παραπάνω, καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μια επένδυση στον ηλιακό θερμοσίφωνα είναι η καλύτερη που μπορείς να κάνεις. Θα σου αποφέρει σίγουρη απόσβεση, την οποία άλλα συστήματα θέρμανσης αδυνατούν να καταφέρουν στον ίδιο χρόνο. Να θυμάσαι βέβαια ότι, με μία σωστή επιλογή μοντέλου καθώς και αξιόπιστου υδραυλικού σίγουρα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις αρχικές σου προσδοκίες.

Πάρε προσφορές για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Βάσω Ζαχαρούλα

Recent Posts

Τι πρέπει να προσέξεις στον σεισμό

Οι σεισμοί είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και με το πέρασματων ετών…

7 months ago

Πώς να προετοιμαστείς σωστά για ταξίδι με το αυτοκίνητο

Τα οδικά ταξίδια, μπορούν να μείνουν πραγματικά αξέχαστα αν υπάρχει σωστήπροετοιμασία και οργάνωση. Οι εικόνες…

9 months ago

Επιλογή Κλιματιστικού με Βάση το BTU & Τετραγωνικά

Ψάχνεις να εγκαταστήσεις ένα νέο κλιματιστικό στο χώρο σου; Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή…

4 years ago

Εγκατάσταση Κλιματιστικού: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Αν θες να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες και ζεστό τους χειμερινούς,…

4 years ago

Πότε μπορεί να χρειάζεσαι άντληση υδάτων;

Η ανάγκη για άντληση υδάτων, είναι ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία…

4 years ago

Αποφράξεις Αποχετεύσεων: Πότε Χρειάζεσαι Συνεργείο;

Οι αποφράξεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητα σου.…

4 years ago