Ενδιαφερόμαστε όλες, μια ζωή, για κρέμες ενυδάτωσης, πρόληψης των ρυτίδων, το μακιγιάζ μας, και πολλές φορές αμελούμε τα βασικά! Καμία κρέμα ή θεραπεία (όσο αποτελεσματική και να είναι) δεν μπορεί να λειτουργήσει στο δέρμα μας, εάν οι πόροι μας είναι κλειστοί. Αν το αναλογιστείς αυτό, είναι πολύ απογοητευτικό…το ξέρω όμως, ο καθαρισμός προσώπου είναι ενοχλητικός, πονάει, και γενικά δεν είναι το καλύτερό μας, αλλά αποτελεί μία πολύ σημαντική διαδικασία της αισθητικής.
Κυκλοφορούμε όλη μέρα μες την πόλη με τη ρύπανση, τρώμε καμιά βλακεία παραπάνω, κάποιες φορές δε ξεβάφεσαι το βράδυ, (μην το αρνείσαι, ξέρω ότι πέφτεις στο κρεβάτι βαμμένη το Σάββατο!) Το αποτέλεσμα; Η επιδερμίδα μας δείχνει θαμπή, ταλαιπωρημένη και έχει τραχεία υφή.
Ο καθαρισμός προσώπου είναι μία διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνεται το σπανιότερο μία φορά το χρόνο – για τα περισσότερα δέρματα – παρ’ όλα αυτά πρέπει να γίνεται συχνότερα. Εάν έχεις κάνει κάποιες φορές, θα έχεις διαπιστώσει πως το δέρμα σου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αρχίζει και σου «μιλάει» ότι χρειάζεται περιποίηση. Το αισθάνεσαι πιο «βαρύ», το make-up δε στρώνει καλά, η κρέμα δεν απορροφάται πλήρως, η όψη του είναι θολή ενώ βγάζεις μαύρα στίγματα.
Εάν έχεις και μικτό ή λιπαρό δέρμα, ένας λόγος παραπάνω για να κάνεις συχνότερα! Έχω διαπιστώσει πως 1 φορά στους 4-6 μήνες, για εμένα π.χ. που έχω μικτό δέρμα και τάση για σπυράκια, είναι μια χαρά! Εάν από την άλλη έχεις λεπτό δέρμα και προς το ξηρό, μπορεί να χρειάζεσαι σπανιότερα, ίσως 1 φορά στους 8-10 μήνες. Καλό είναι να παρατηρούμε το δέρμα μας και να το «ακούμε», για να πηγαίνουμε για καθαρισμό προσώπου όταν χρειάζεται.
Και εγώ με τη λογική μου στην αρχή έλεγα, ποιός θα είναι καταλληλότερος για να μου κάνει καθαρισμό από μία δερματολόγο; Γιατρός είναι, όσο να΄ ναι, θα ξέρει πώς να τον κάνει και θα έχει και την ιατρική γνώση μην μου κάνει καμιά ζημιά! Πήγα λοιπόν σε δερματολόγο, με έβαλε κάτω από τον ατμό – δε λέω – και μετά άρχισε να μου κάνει εξαγωγή του σμήγματος.
Πρώτον, πονούσα αρκετά, δεύτερον, ένιωθα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην όλη «φάση», δεν γινόταν η εξαγωγή του σμήγματος όσο αποτελεσματικά έπρεπε. Κάποια ιδιαίτερη μάσκα δεν μου έβαλε, μην στα πολυλογώ, την χρυσοπλήρωσα και έφυγα.
Η επόμενη εμπειρία μου ήταν σε αισθητικό. Με το καχύποπτο μάτι μου εξέταζα τις συνθήκες υγιεινής του ινστιτούτου, στραβοκοίταζα την κοπέλα με την ποδιά, που είχε πολύ καλή συμπεριφορά απέναντι μου, και περίμενα να δω πώς θα κυλήσει η διαδικασία. Πέραν του ότι η κοπέλα με πρόσεξε πολύ, μου έβαλε του κόσμου τα προϊόντα, ήταν πολύ πιο «ελαφροχέρα» από την γιατρό, και στο τέλος πια του καθαρισμού πραγματικά αισθανόμουν το δέρμα μου πιο «ελαφρύ» και καθαρό. Μου έβαλε και λίγη ενυδατική με χρώμα μην βγω έξω σαν το γκρέμλιν – μια χαρά! Περιττό να σου πω ότι δεν έδωσα και μια περιουσία, οπότε συνολικά, η δική μου ψήφος, είναι να πας σε μία, πιστοποιημένη και έμπειρη μεν, αισθητικό δε.
Καταρχάς, καλό είναι να μην προγραμματίζουμε καθαρισμό προσώπου σε περιόδους που είμαστε πιο ευάλωτες ή ευερέθιστες. Για παράδειγμα, όταν έχουμε περίοδο, καθώς θα πονέσουμε περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι – αναλόγως με το πόσο καιρό έχουμε να κάνουμε καθαρισμό, και με το πόσο σμήγμα και μαύρα στίγματα έχει το πρόσωπό μας – μπορεί να πονέσουμε από ελάχιστα έως πολύ. Ο καθαρισμός προσώπου είναι κάτι που όσο πιο συχνά το κάνεις, τόσο λιγότερο πονάει! Επίσης καλό είναι να έχουμε φάει κάτι πριν, καθώς το άδειο στομάχι δε βοηθάει στο πώς βιώνουμε τις ενοχλήσεις. Τα βήματα για ένα σωστό καθαρισμό προσώπου είναι τα εξής:
Το πρώτο στάδιο είναι το ντεμακιγιάζ και η απομάκρυνση των ρύπων με γαλάκτωμα και λοσιόν. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ελαφρύ πήλινγκ με κάποιο scrub, προκειμένου να γίνει ένας αρχικός καθαρισμός της επιδερμίδας. Τα μάτια καλύπτονται με ειδικά patches ή βαμβάκι και η συσκευή του ατμού τοποθετείται μπροστά στο πρόσωπό μας. Αυτό το στάδιο έχει σκοπό να ανοίξουν οι πόροι μας, για να γίνει πιο εύκολα η εξαγωγή του σμήγματος. Τουλάχιστον για την γράφουσα αποτελεί φάση χαλάρωσης και «διαλογισμού».
Αυτοί που δεν το αντέχουν για πολύ, έχουν μια δυσφορία σε αυτή τη φάση. Εάν ανήκεις σε αυτούς, προσπάθησε να χαλαρώσεις και να σκεφτείς ότι ανά πάσα στιγμή μπορείς να μετακινήσεις το μηχάνημα αν δεν αντέχεις άλλο.
Στη συνέχεια, η αισθητικός αναλαμβάνει να κάνει εξαγωγή του σμήγματος. Αυτό συνήθως γίνεται με το χέρι, και για μένα εφόσον η αισθητικός είναι καλή, είναι το πιο αποτελεσματικό. Κάποιες, προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα μηχανηματάκι με μία τρύπα στη μέση, το οποίο πιέζουν πάνω στο πρόσωπό μας. Κάτι κάνει και αυτό, αλλά σαν το χέρι δεν είναι.
Τέλος, μου έχουν βγάλει και βελόνα σε καθαρισμό προσώπου (εγκεφαλικό). Το οποίο στην αρχή όπως καταλαβαίνεις με φόβισε αρκετά, αλλά τελικά δεν ήταν απολύτως τίποτα. Και δε μου άφησε ούτε σημάδι. Ίσα-ίσα γλίτωσα πολύ πόνο, εάν προσπαθούσε η κοπέλα να ανοίξει τον αναθεματισμένο, πεισματάρη πόρο με το χέρι.
Μετά την επιτυχημένη εξαγωγή σμήγματος, χαλαρώνεις! Περνάει η κοπέλα το πρόσωπό σου με ρεύμα – μην τρομάζεις, πρόκειται για μια συσκευή με υψίσυχνα ρεύματα, για αντιβακτηριδιακή προστασία! Δεν πονάει καθόλου, είναι σαν πολύ ελαφρά τσιμπηματάκια στο πρόσωπο, μόνο ο θόρυβος είναι λίγο παράξενος!
Στη συνέχεια, η κοπέλα σου βάζει μία μάσκα (ενυδατική/συσφικτική/καθαριστική ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σου). Την αφήνει κανένα 20λεπτο και μετά την βγάζει. Μετά σου απλώνει μία καταπραϋντική μάσκα να ηρεμήσει το δέρμα σου, την αφήνει πάλι για 20 λεπτά, την ξεβγάζει. Γενικά, το τελευταίο στάδιο δεν έχει τίποτα δυσάρεστο – περιποίηση και pampering μόνο! Στο τέλος, θα σου βάλουν και εσένα ενυδατική κρέμα με χρώμα και θα πας σπιτάκι σου!
Προσοχή: θα στα πει και η κοπέλα, αλλά για να τα έχεις υπόψη σου. Τί πρέπει να προσέχεις μετά τον καθαρισμό;
Τα υπόλοιπα τα ξέρεις: ΚΑΘΕ βράδυ ξεβαφόμαστε, πλένουμε το πρόσωπό μας με προϊόν κατάλληλο για τις ανάγκες του δέρματός μας. Χρησιμοποιούμε αντιηλιακή κάθε πρωί (και το χειμώνα), ενυδατική κρέμα/για πρόληψη των ρυτίδων. Ενώ μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον κάνουμε πήλινγκ και μάσκα προσώπου! Για να είμαστε όμορφες, λαμπερές και με νεανικό δέρμα όλο το χρόνο.
Οι σεισμοί είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και με το πέρασματων ετών…
Τα οδικά ταξίδια, μπορούν να μείνουν πραγματικά αξέχαστα αν υπάρχει σωστήπροετοιμασία και οργάνωση. Οι εικόνες…
Ψάχνεις να εγκαταστήσεις ένα νέο κλιματιστικό στο χώρο σου; Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή…
Αν θες να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες και ζεστό τους χειμερινούς,…
Η ανάγκη για άντληση υδάτων, είναι ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία…
Οι αποφράξεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητα σου.…