Βάψιμο σπιτιού: Λάθη που πρέπει να αποφύγεις!

Δεν υπάρχει καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να δώσεις νέα ζωή στο σπίτι σου από ένα νέο χρώμα, είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά. Αν δεν το έχεις ξανακάνει μπορεί να σου ακούγεται αρκετά τρομακτικό. Ωστόσο, αν επιθυμείς να χειριστείς τη δουλειά μόνος σου, χρειάζεται να γνωρίζεις πως υπάρχουν κάποια βασικά λάθη που όλοι κάνουμε στο βάψιμο σπιτιού και καλό είναι να τα αποφύγεις. Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικός ή έμπειρος είσαι, το λάθος είναι αναπόφευκτο. Αλλά ευτυχώς τα περισσότερα λάθη μπορούν να διορθωθούν χωρίς πολύ κόπο. Ας δούμε μερικά σημεία λοιπόν που πρέπει να προσέξεις κατά το βάψιμο σπιτού.

Βάψιμο σπιτιού με λάθος χρώματα

χρώμα για βάψιμο σπιτιού

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καταστροφικά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος στο βάψιμο σπιτιού είναι αυτό της επιλογής λάθος χρώματος. Όλοι το έχουμε κάνει. Διαλέγουμε ένα ωραίο χρώμα από το χρωματολόγιο, το παραγγέλνουμε και όταν έρχεται η ώρα να το βάλουμε στον τοίχο μας, δεν μοιάζει με εκείνο που θέλαμε πραγματικά. Υπάρχουν 3 κύριοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν έρθει η ώρα να επιλέξεις το χρώμα σου: τύπος, απόχρωση και ποσότητα.

Τύπος

Ο τύπος χρώματος που θα επιλέξεις βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Αυτοί μπορεί να είναι ο χώρος που ζωγραφίζεις, το αντικείμενο και ο τύπος χρώματος ή επιφάνειας που καλύπτεις. Για παράδειγμα, το χρώμα εξωτερικού χώρου είναι διαφορετικό από το χρώμα για εσωτερικά έργα. 

Απόχρωση

Ίσως από τα πιο απογοητευτικά λάθη στο βάψιμο σπιτιού είναι η επιλογή λάθος χρώματος. Μπορείς να αποφύγεις αυτό το πρόβλημα πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα χρωμάτων και ζητώντας από έναν ελαιοχρωματιστή ένα δείγμα. Έπειτα μπορείς να το δοκιμάσεις στον τοίχο του σπιτιού σου τόσο σε φυσικό, όσο και σε τεχνητό φως. Αν δε σου αρέσει, μπορείς να ζητήσεις κάποια άλλη απόχρωση χωρίς να έχεις χαλάσει πολλά χρήματα σε βαφές. Το ιδανικό είναι να προηγείται μια συζήτηση με τον ελαιοχρωματιστή πριν την τελική απόφαση χρώματος.

Ποσότητα

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να προσέξεις είναι η ποσότητα χρώματος που θα χρειαστείς στο βάψιμο σπιτιού. Πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος; Πόσες φορές θα χρειαστεί να περάσεις το νέο χρώμα; Μήπως σκοπεύεις να κάνεις ανοιχτόχρωμο έναν τοίχο που πριν ήταν μπορντό; Απάντα σε αυτές τις ερωτήσεις και συμβουλεύσου έναν επαγγελματία για να υπολογίσεις πόσο χρώμα θα χρειαστείς. Δε νομίζω να θέλεις να τρέχεις τελευταία στιγμή στο κατάστημα για να πάρεις περισσότερο χρώμα! 

Δεν προστατεύεις τα έπιπλα σου

κάλυψη επίπλων στο βάψιμο σπιτιού

Πριν ανοίξεις το δοχείο βαφής, βεβαιώσου πως έχεις καλύψει όλο το χώρο που πρόκειται να εργαστείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το κάνεις τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους πριν ξεκινήσεις το βάψιμο σπιτιού. Ιδανικά χρειάζεται να κάνεις μια λίστα ελέγχου για την προετοιμασία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Τη μετακίνηση όλων των επίπλων
  2. Την κάλυψη του δαπέδου με ένα πανί, σφραγίζοντας τις άκρες με ταινία όπου χρειάζεται
  3. Την αφαίρεση των φωτιστικών και των ηλεκτρικών πλακών τοίχου

Tip: Αν εργάζεσαι σε εξωτερικό χώρο, καλύτερα να μη βάψεις και ψεκάσεις μια μέρα με έντονο αέρα.

Πάρε Προσφορές από Ελαιοχρωματιστές

Πινέλα κακής ποιότητας

πινέλα για βάψιμο

Είναι αλήθεια πως ένα εργαλείο είναι τόσο καλό όσο και ο χρήστης του. Αλλά όταν θες να ασχοληθείς με το βάψιμο σπιτιού, η βούρτσα είναι σημαντικότερη ακόμα και από την ικανότητα σου να βάφεις. Ένα πινέλο καλής ποιότητας είναι το κλειδί για μια καλή εφαρμογή χρώματος. Το χρώμα θα εφαρμοστεί καλύτερα και γρηγορότερα, χωρίς να κολλήσουν τρίχες στον τοίχο. Ανάλογα με το έργο που έχεις να κάνεις, θα χρειαστείς μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών και στυλ πινέλου. Για παράδειγμα, για τη βαφή μιας γωνίας παραθύρου θα χρειαστεί ένα γωνιακό πινέλο ή για μεγάλες επιφάνειες θα χρειαστείς ένα πινέλο τοίχου.

Βάψιμο σπιτιού σε λάθος περιβάλλον

Φρόντισε να λάβεις υπόψη τον καιρό κατά την έναρξη ενός τέτοιου έργου. Καλό είναι να αποφύγεις τη βαφή σε εξαιρετικά ζεστές ή παγωμένες μέρες. Το χρώμα δεν μπορεί να στεγνώσει σωστά σε θερμοκρασίες ψύξης. Από την άλλη πλευρά, σε ακραία ζέστη, το χρώμα θα στεγνώσει προτού απλωθεί παντού ομοιόμορφα.

Οι ιδανικές ώρες για ξεκινήσεις μια τέτοιου είδους εργασία, είναι νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όπου ο ήλιος είναι λιγότερο έντονος και επικρατεί η κατάλληλη θερμοκρασία για να βάψεις το σπίτι σου. Αξίζει να σημειωθεί οτι, εάν έχεις να κάνεις με ένα υπαίθριο έργο, θα πρέπει να παρακολουθήσεις την πρόβλεψη του καιρού, ώστε να επιλέξεις λίγες μέρες χωρίς βροχή.

Ακατάλληλη προετοιμασία

προετοιμασία τοίχου

Οι περισσότεροι από εμάς συνήθως ξεχνούν το πιο σημαντικό βήμα αυτής της διαδικασίας. Αυτό δεν είναι άλλο από τη σωστή προετοιμασία των τοίχων. Πρέπει να γίνεται σωστός καθαρισμός της επιφάνειας που έχουμε σκοπό να βάψουμε. Με αυτόν τον τρόπο, θα απλωθεί πιο εύκολα το χρώμα. Βασική προϋπόθεση; Αρχικά, η αφαίρεση τυχόν παλαιού χρώματος. Επιπλέον, ο καλός καθαρισμός των τοίχων καθώς και ο έλεγχος της ποιότητας των επιφανειών, είναι κάποια σημεά που δεν πρέπει να παραλείψεις. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βάψουμε μια επιφάνεια ξύλου η οποία έχει σαπίσει, δε θα καταφέρουμε ποτέ να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Έχοντας διαβάσει όλα τα παραπάνω, τώρα ξέρεις ότι το να βάφεις το σπίτι σου και γενικά οποιονδήποτε χώρο, χρειάζεται αρκετή υπομονή και θέληση μέχρι να έρθει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ διασκεδαστικό, ειδικά και αν έχεις και παρέα μαζί. Αν σου αρέσουν τέτοιου είδους δουλειές και θεωρείς πως ο χώρος σου χρειάζεται μια ανανέωση, μην το αμελείς, ξεκίνα από τώρα. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε δικαιώσει! 

Πάρε Προσφορές από Ελαιοχρωματιστές

You may also like

Leave a Comment