Μυστικά για τη σωστή συντήρηση των οικιακών συσκευών που θα σου λύσουν τα χέρια!

Τις χρειάζεσαι, τις έχεις και τις χρησιμοποιείς κάθε μέρα! Πρέπει όμως και να τις συντηρείς σωστά για να μην ξοδέψεις μια περιουσία σε επισκευές και αντικαταστάσεις. Γιατί πράγμα μιλάω; Για το πλυντήριο ρούχων, το πλυντήριο πιάτων και το ψυγείο που δεν λείπουν από κανένα σπίτι και δουλεύουν νύχτα μέρα. Η κάθε μία από αυτές τις συσκευές, έχει τα μυστικά της και αυτά θα ανακαλύψεις παρακάτω για να τις κρατάς πάντα σε φόρμα!

Ψυγείο

Το  ψυγείο της κουζίνας είναι μια από τις πιο λειτουργικές οικιακές συσκευές και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα μυστικά του!

 • Η σωστή οργάνωση: το Α και το Ω!

Οργάνωσε σωστά το ψυγείο σου και απόφυγε τη μόλυνση των τροφίμων και την πρόωρη λήξη τους!

 1. Τα αυγά πρέπει να τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και να παραμένουν στη χάρτινη συσκευασία τους
 2. Το γάλα πρέπει να τοποθετείται στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου, που συνήθως είναι το πίσω μέρος στο τελευταίο ράφι. Το ίδιο ισχύει για το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος.
 3. Το ωμό κρέας θα πρέπει να πάει και αυτό στο κάτω κάτω ράφι, ώστε άμα στάξει χυμούς να μην μολυνθούν τα υπόλοιπα τρόφιμα.
 4. Τα λαχανικά και φρούτα θα παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο καιρό στα συρτάρια που διαθέτει το ψυγείο. Επιπλέον, άφησε τα λαχανικά και τα φρούτα άπλυτα μέχρι να τα χρησιμοποιήσεις, επειδή η πλύση με νερό μπορεί να προκαλέσει μούχλα και ανάπτυξη βακτηρίων.
 5. Προϊόντα όπως η κέτσαπ και η μαγιονέζα είναι γενικά πλούσια σε ξύδι και αλάτι, τα οποία είναι φυσικά συντηρητικά. Έτσι, μπορούν να αποθηκευτούν στην πόρτα του ψυγείου.
 6. Προϊόντα όπως το κρεμμύδι, οι ντομάτες, το σκόρδο και οι πατάτες, δεν χρειάζονται ψύξη. Αρκεί να τα φυλάσσεις σε ένα στεγνό και σκοτεινό μέρος της κουζίνας.
 • Απόψυξη: Χρειάζεται που και που

Η απόψυξη της κατάψυξης του ψυγείου δεν είναι και η πιο αγαπημένη διαδικασία αλλά είναι απαραίτητη για τη σωστή συντήρηση του ψυγείου. Μπορείς να επιταχύνεις την όλη διαδικασία εύκολα και γρήγορα με το ακόλουθο tip:

 1. Βγάλε το ψυγείο από την πρίζα
 2. Αφαίρεσε τα τρόφιμα που έχεις μέσα στην κατάψυξη
 3. Τοποθέτησε πετσέτες γύρω από το ψυγείο για να απορροφήσουν τα νερά που θα λιώσουν από τον πάγο
 4. Βάλε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό μέσα στην κατάψυξη και κλείσε την πόρτα για να λιώσουν οι ατμοί τον πάγο.
 5. Όταν κρυώσει το νερό, επανάλαβε τη διαδικασία μέχρι να λιώσει όλος ο πάγος που έχει δημιουργηθεί μέσα στην κατάψυξη. Υπολόγισε πως όλη διαδικασία θα διαρκέσει 1 ώρα.
 6. Όταν πια έχει λιώσει ο πάγος, καθάρισε καλά την κατάψυξη, βάλε ξανά την πρίζα ώστε να κρυώσει και τοποθέτησε τα τρόφιμα πίσω στη θέση τους.

Πλυντήριο Πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια ακριβή συσκευή η οποία όμως σου λύνει τα χέρια!  Έχει μπει στα νοικοκυριά μας και κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Κάτι τόσο χρήσιμο λοιπόν, δεν πρέπει να το παραμελούμε και να ξεχνάμε ότι χρειάζεται σωστή και επιμελή συντήρηση, προκειμένου να αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα, ένα καλά συντηρημένο και καθαρό πλυντήριο πιάτων συμβάλλει και στην υγεία μας, αφού όταν δεν καθαρίζονται σωστά τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη δεν σκοτώνονται τα μικρόβια.

 • Το φίλτρο

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός πλυντηρίου πιάτων είναι το φίλτρο του, το σημείο δηλαδή, όπου συγκεντρώνονται τα υπολείμματα των τροφών. Το φίλτρο θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον κάθε 6 μήνες, για να αποδίδει καλύτερα και να μην φράξει, προκαλώντας διαρροή νερών. Η συντήρησή του είναι πολύ απλή:

 1. Ξεβίδωσε το φίλτρο που βρίσκεται στο κάτω μέρος μέσα στο πλυντήριο
 2. Πλύνε το, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Για τα δυσκολότερα σημεία χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα.
 3. Μόλις στεγνώσει τοποθέτησέ το ξανά στη θέση του
 • Το λάστιχο στην πόρτα

Το λάστιχο στην πόρτα του πλυντηρίου παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του, συγκρατώντας τα νερά κατά τη διάρκεια της πλύσης. Φρόντισε να καθαρίζεις το λάστιχο μία φορά το μήνα με ζεστό νερό και στη συνέχεια να το σκουπίζεις με ένα καθαρό και στεγνό ύφασμα.

 • Οι ψεκαστήρες νερού

Ένα ακόμα σημείο που μπορεί να συσσωρευτούν υπολείμματα τροφών είναι οι ψεκαστήρες νερού (είναι οι μικρές τρυπούλες πάνω στους έλικες του πλυντηρίου). Για να βελτιώσεις την απόδοσή τους και να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα στην πλύση, αφαίρεσε τα υπολείμματα με τη χρήση μιας οδοντογλυφίδας, τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.

 • Δυσάρεστη Μυρωδιά

Τέλος, αν το πλυντήριό σου αποπνέει κάποια δυσάρεστη μυρωδιά η οποία δεν φεύγει, ενώ έχεις καθαρίσει το φίλτρο, το λάστιχο της πόρτας και τους ψεκαστήρες νερού, τότε προσπάθησε να εξαφανίσεις την δυσοσμία πασπαλίζοντας μαγειρική σόδα μέσα στο πλυντήριο. Άφησέ την όλο το βράδυ και στη συνέχεια κάνε μία πλύση με άδειο κάδο.

Tip: Επειδή το κάθε πλυντήριο έχει τις δικές του ανάγκες, μην πετάς ποτέ τα εγχειρίδια χρήσης!

 

Πλυντήριο Ρούχων

Το πλυντήριο των ρούχων τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως δουλεύει υπερωρίες! Τα ρούχα που πλένουμε το καλοκαίρι μπορεί να είναι πιο ελαφριά μεν αλλά οι πλύσεις τους είναι πιο συχνές.

 • Για ρούχα γεμάτα φρεσκάδα

Τα φρεσκοπλυμένα σου ρούχα μυρίζουν άσχημα; Δεν έχουν τη φρεσκάδα που έχεις συνηθίσει; Ακολουθήσε τις παρακάτω απλές και εύκολες οδηγίες για να γίνουν και πάλι μυρωδάτα:

 1. Αφαίρεσε τη συσκευή από την πρίζα
 2. Τράβηξε τη θήκη του απορρυπαντικού προς τα έξω και αφαίρεσέ την από το πλυντήριο προσεκτικά
 3. Καθάρισε τη θήκη με ζεστό νερό
 4. Με ένα σφουγγάρι ή μαλακό βουρτσάκι καθάρισε τον χώρο στον οποίο τοποθετείται η θήκη μέσα στο πλυντήριο
 5. Τοποθέτησε μαγειρική σόδα στην θήκη απορρυπαντικού
 6. Σύνδεσε το πλυντήριο πίσω στην πρίζα και βάλτο να κάνει μια πλύση (χωρίς ρούχα) στους 600C

Τέλος, μετά από κάθε πλύση συνιστάται ο καθαρισμός του λάστιχου πόρτας με ένα στεγνό πανί.

 • Προσοχή στην άμμο και στο φίλτρο του πλυντηρίου!

Ειδικά το καλοκαίρι με τις ξέγνοιαστες ώρες που περνάμε στην παραλία, υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουμε μαζί μας στο σπίτι τη μισή άμμο της παραλίας! Η άμμος αύτη μπορεί να καταλήξει μέσα στο πλυντήριο των ρούχων και να προκαλέσει ζημιά, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! Γι’ αυτό πρέπει καταρχήν να τινάζεις πολύ καλά οτιδήποτε τοποθετείς μέσα στον κάδο (ρούχα, πετσέτες, σεντόνια κτλ.).

Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζεις συχνά το φίλτρο του πλυντηρίου. Το φίλτρο του πλυντηρίου συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής και ο καθαρισμός του είναι απλός:

 1. Αφαίρεσε την συσκευή από την πρίζα
 2. Ξεβίδωσε το φίλτρο
 3. Αφαίρεσε και καθάρισε το φίλτρο
 4. Τοποθέτησε και βίδωσε το φίλτρο πάλι στην θέση του

Αν παρατηρείς κάποια δυσλειτουργία στις οικιακές συσκεύες σου μη διστάσεις να καλέσεις έναν ηλεκτρολόγο, έναν υδραυλικό ή έναν ψυκτικό προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφύγεις μεγαλύτερη ζημιά στο μέλλον!

You may also like

1 Comment
 1. […] και φυσικά η σωστή συντήρησή του όπως όλων των οικιακών συσκευών. Γιατί το σπίτι μας θέλει […]

Comments are closed.