Τι μαρτυρά ο καφές του συναδέλφου σου στη δουλειά;

Ο καφές το πρωί αποτελεί όχι μόνο αγαπημένη συνήθεια όλων μας (ενίοτε και με τσιγάρο) αλλά έχει εξελιχθεί και σε τελετουργία για να ξεκινήσει η μέρα μας. Κάποιοι πίνουμε ένα γρήγορο καφέ στο σπίτι, πριν πάμε στη δουλειά, ενώ κάποιοι πίνουν το πρώτο τους καφέ στη δουλειά. Στο χώρο εργασίας μας, καλώς ή κακώς περνάμε πάρα πολλές ώρες. Δίπλα σε ανθρώπους, με τους οποίους εκ των πραγμάτων ερχόμαστε πολύ κοντά. Ποιος είναι όμως αυτός ο άγνωστος δίπλα μας που περνάμε μαζί του το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας; Ας κρυφοκοιτάξουμε τι καφέ έχει στη κούπα του, για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το χαρακτήρα του!

Η κλινική ψυχολόγος Ramani Durvasula και το βιβλίο των Judi James και James Moore -εμπειρογνώμονες της γλώσσας του σώματος- υποστηρίζουν πως ο καφές που προτιμάμε αποκαλύπτει σε ένα βαθμό την αυτοεκτίμηση μας, το πόσο αγχωνόμαστε, ακόμη και πράγματα για την ερωτική μας ζωή! Πάμε λοιπόν «να πούμε το καφέ» στο συνάδελφο!

Espresso, ο Εργασιομανής

Esspresso

Αυτοί που πίνουν espresso, σύμφωνα με την έρευνα χαρακτηρίζονται από τελειομανία και ταχύτητα, ενώ είναι και ηγετικές προσωπικότητες. Είναι ενδεχομένως σχετικά σκληροί στη καθημερινότητά τους και κυκλοθυμικοί. Θέλουν αποτελέσματα και τα θέλουν γρήγορα! Εργατικοί, βάζουν στόχους, τους αρέσουν τα quick wins και ξενυχτούν το βράδυ να τελειώσουν τη δουλειά που δεν πρόλαβαν το πρωί. Για να συνεννοηθείς με κάποιον που πίνει espresso, καλό είναι να μιλάς επί της ουσίας, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και κουβεντούλες. Όσο πιο γρήγορα θα του φέρεις αποτελέσματα και ακόμη ακόμη θα είσαι και proactive – προλαβαίνοντας τα tasks που θα προκύψουν – τόσο πιο εύκολα θα αποκτήσεις την εύνοιά του.

Φραπέ, ο Χαβαλετζής

φραπες

Αυτοί που προτιμούν το στιγμιαίο καφέ τείνουν να είναι χαλαροί και χαρούμενοι. Τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω τους δεν τους χαλάνε εύκολα τη «ζαχαρένια» τους, ενώ είναι ενθουσιώδεις και άμεσοι. Τους αρέσει η δράση και η περιπέτεια, ενώ αντιπαθούν την υποκριτική συμπεριφορά. Βαριούνται εύκολα και έχουν μια μικρή αδυναμία συγκέντρωσης σε ένα θέμα. Δυσκολεύονται κάπως όταν πρέπει να «σκύψουν το κεφάλι και να δουλέψουν», ενώ αντιμετωπίζουν τα θέματα μάλλον πιο επιφανειακά. Παρόλα αυτά είναι καλοί και φιλικοί χαρακτήρες, και εφόσον τους κάνεις μια-δυο πλάκες και λίγο χαβαλέ πριν ξεκινήσετε το project, μια χαρά θα τα πάτε!

Cappuccino, ο Δημιουργικός

καφές cappuccino

Αυτοί που πίνουν cappuccino φημίζονται για τη καλπάζουσα φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Έχουν πολύ ευφάνταστες ιδέες, μοιράζονται εύκολα πράγματα για τον εαυτό τους και γενικά είναι πολύ καλοπροαίρετοι. Τους χαρακτηρίζει η αισιοδοξία, η ευγένεια, η ειλικρίνεια και η ευαισθησία – ίσως σε υπερβάλλοντα βαθμό, με αποτέλεσμα να πικραίνονται εύκολα. Τους αρέσουν οι «καλοί τρόποι» και θέλουν να «απαλύνουν» τις πικρές στιγμές της ζωής με κάτι γλυκό. Ωστόσο, είναι άνθρωποι που νιώθουν πιο άνετα να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων, τους αρέσει η δομή και να μη νιώθουν μετέωροι. Το πιο σημαντικό για αυτούς είναι να υπάρχει αρμονία και ευγένεια στην επικοινωνία, αν υπάρχει αυτό θα γίνουν χαλί να τους πατήσεις.

Γαλλικός Καφές, ο Απλός

γαλλικός καφές

Αυτοί που πίνουν γαλλικό είναι γενικά αρκετά απλοί άνθρωποι, αγαπούν το μινιμαλισμό και χαρακτηρίζονται από αμεσότητα. Δεν έχουν ούτε πολλούς προβληματισμούς στη ζωή τους, αλλά ούτε και συναρπαστικές ιδέες. Είναι άνθρωποι ήσυχοι σε γενικές γραμμές, αλλά με κάποιες εκρήξεις εξωστρέφειας. Έχουν κάποιες ιδιορρυθμίες, ενώ είναι εκλεπτυσμένοι και αξιόπιστοι. Δε θα συναντήσεις ιδιαίτερο πρόβλημα στη συνεργασία και την επικοινωνία μαζί τους. Κατά βάση δίνουν την αίσθηση πως δεν τους απασχολείς (τι άνθρωπος είσαι, τι σου αρέσει και τί όχι) αρκεί να γίνεται η δουλειά– εκτός εάν κάνεις κάτι που θα τους βγάλει από το πρόγραμμά τους.

Decaffeine, ο «Νερόβραστος»

decaffeine

Κάπως ενοχλητικός σαν συνάδελφος είναι η αλήθεια, με αρκετές ιδιαιτερότητες και ιδιορρυθμίες. Προσέχει υπερβολικά πολύ τον εαυτό του, είναι σαν να μη γνωρίζει τις λέξεις «διασκέδαση» ή «απόλαυση». Πάντα έχει κάτι για να γκρινιάζει, ενώ συνήθως βλέπει την αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Δύσκολος στο χειρισμό του, καθώς συνήθως είναι πνεύμα αντιλογίας και θα βρει και θα καταδείξει κυρίως τα προβλήματα παρά τις λύσεις. Έχει κάτι το υποκριτικό στη συμπεριφορά του και δύσκολα θα κερδίσεις την εύνοιά του. Το καλύτερο, ίσως, που έχεις να κάνεις είναι να μη δίνεις πολλή σημασία στα σχόλιά του, ενώ όπου χρειάζεται πραγματικά να ασχοληθείς μαζί του να του απαντάς ευθέως και σταθερά και όταν πάει με τη γκρίνια του να αποπροσανατολίσει την ομάδα, να τον επαναφέρεις στην σωστή πορεία.

Ελληνικός Καφές, ο Παραδοσιακός

ελληνικός καφές

Ο τύπος ο ευθύς, ο παραδοσιακός, ο σταθερός, και αξιόπιστος. Έχει μάθει και κάνει καλά τη δουλειά του, είναι καλός γνώστης του αντικειμένου του, καθώς και φιλικός και επιβοηθητικός προς τους υπολοίπους. Θέλει όλα να κυλούν αρμονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα, και έχει μία χαλαρή στάση απέναντι στη ζωή. Μην τον βάλεις μόνο να αλλάξει κάτι στην εργασία και τη ρουτίνα του! Οποιαδήποτε αλλαγή και απόπειρα να εκσυγχρονίσει κάποια διαδικασία θα τον πανικοβάλει και θα αποκαλύψει ένα άλλο πρόσωπο, αρκετά δύστροπο και δύσκολο. Ενώ γενικά στην επικοινωνία είναι εύκολος και κοινωνικός, σε περίπτωση αλλαγών ή κρίσεων χρειάζεται ειδικό χειρισμό και καθοδήγηση. Καλό είναι να τον προετοιμάσεις αρκετό καιρό πριν, να του δείχνεις ένα καινούργιο task κάθε μέρα για να προλαβαίνει να το αποδέχεται και να πάει η διαδικασία όσο πιο αργά και προγραμματισμένα γίνεται.

Πώς τον πίνετε;

πρωινός καφές

Oι άνθρωποι που πίνουν σκέτο καφέ, από κάποιους χαρακτηρίζονται ως ειλικρινείς, ευθείς και έντιμοι, ενώ από κάποιους άλλους ότι φλερτάρουν με τη ψυχοπάθεια.

Ο γλυκός καφές είναι μια επιλογή από αυτούς που τους αρέσει η άνεση και η καλοπέραση γενικά.

Αυτοί που προσθέτουν γάλα στον καφέ τους έχουν χαρακτηριστεί από κάποιους ως νευρωτικοί! Μην αγχώνεσαι, και εγώ βάζω. (Τώρα καλό κακό θα σε γελάσω!)

You may also like