Υγεία & Ευεξία

Τι να παραγγείλω για φαγητό μετά από ξενύχτι;

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Και ποιος δεν έχει μεθύσει…; Στην Ελλάδα βρισκόμαστε! Λίγο η παρέα, λίγο η μουσική, λίγο που θυμηθήκαμε παλιές ιστορίες αγάπης, λίγο η ελκυστική παρουσία που σε κοιτάει από απέναντι, όλοι έχουμε κάποιες φορές «παραστρατήσει». Καταλήγεις μετά να αναρωτιέσαι για το λογαριασμό, και πώς πήγε «τόσο», αφού 2-3 ποτά ήπιες…όχι δεν ήπιες τελικά 3 ποτά. Γιατί κάθισες και τα μέτρησες, και ήταν 6 τελικά συν τα σφηνάκια. Το ευτυχές της υπόθεσης είναι πως εκείνη την ώρα δεν νιώθεις τι σε περιμένει. Σε κατακλύζει μια υπέροχη ευφορία, όλα σου φαίνονται όμορφα και βλέπεις την αστεία πλευρά των πραγμάτων, ενώ σε χαρακτηρίζει υπέρμετρη αισιοδοξία, ότι «όλα θα πάνε υπέροχα» και σύντομα θα έχουμε όλοι ό,τι επιθυμούμε και θα είμαστε ευτυχισμένοι. Δίνεις φιλοδώρημα στον ταξιτζή – που είχες φυσικά πιάσει κουβέντα – και κατευθύνεσαι χαρούμενα στο κρεβάτι σου. Και η επόμενη ημέρα ξημερώνει.

Νιώθεις το κεφάλι σου περίπου 50 κιλά, πονάς σε διάφορα σημεία του σώματός σου και δεν μπορείς, ούτε αν σε απειλούσαν με πιστόλι στον κρόταφο, να θυμηθείς γιατί, το στόμα σου είναι στεγνό και νιώθεις μια πολύ άσχημη γεύση στη γλώσσα σου. Μέσα σε όλα αυτά, καθώς σηκώνεσαι σε πιάνει ζαλάδα. Αλίμονο εάν έχεις να πας στη δουλειά ή έχεις κάποια σημαντική υποχρέωση, ούτε ψύλλος στον κόρφο σου! Αυτή την κατάσταση την έχουμε ζήσει όλοι, έστω μία φορά, και επειδή κανείς μας δεν θέλει να τη ξαναζήσει, θα σου πούμε μερικά μικρά μυστικά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Πριν πιάσεις το ποτήρι”][vc_single_image image=”5190″ img_size=”large”][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Η πρόληψη είναι η καλύτερη γιατρειά. Γι’ αυτό και εσύ την επόμενη φορά που θα βγεις και ξέρεις ότι θα πιείς, καταρχάς κοίτα να έχεις φάει κάτι. Εάν η κατάσταση είναι τέτοια που δεν γίνεται να φας κανονικά, αρκέσου σε λίγο τυρί. Κάνει θαύματα στο να συγκρατεί το αλκοόλ και δεν σε αφήνει να μεθύσεις πολύ. Κάπως βοηθάνε επίσης και οι υδατάνθρακες, ψωμί (μαύρο παρακαλώ), φρυγανιές, κριτσίνια κ.λ.π.[/vc_column_text][vc_btn title=”Παράγγειλε εδώ ένα σνακ!” style=”outline-custom” outline_custom_color=”#1e73be” outline_custom_hover_background=”#1e73be” outline_custom_hover_text=”#1e73be” shape=”square” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.11888.gr%2Ffood%2Fshops%3Ftype%3Dcuisines%26query%3D5b2b6055df4df9001439474a%26name%3D%25CE%25A3%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25BA%2520%2526%2520%25CE%2593%25CE%25BB%25CF%2585%25CE%25BA%25CE%25AC|||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Στο μπαρ”][vc_single_image image=”5192″ img_size=”large”][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Πλύθηκες, ντύθηκες, φτιάχτηκες και είσαι στο μπαράκι «με τα παιδιά», έχοντας πιεί το πρώτο ποτάκι. Πριν παραγγείλεις δεύτερο στάσου! Θα σε βοηθήσει πολύ ενδιάμεσα από τα ποτά να πίνεις ένα ποτήρι νερό. Ένα ποτό δηλαδή, ένα ποτήρι νερό και ούτω καθεξής. Είναι ξενέρωτο, το ξέρoυμε. Δεν σε βλέπω να το κάνεις, οκ, έστω λίγες γουλιές νερό ενδιάμεσα κάτι θα κάνουν.

Γενικά καλό είναι να μη τσιμπολογάμε, αλλά επειδή προέχει το να μη γίνεις χάλια, καλύτερα να φας λίγους ξηρούς καρπούς. Για να μην το παρακάνεις όμως, εάν υπάρχουν διαθέσιμα κριτσίνια, ντακάκια με αγγούρι και ελιές φυσικά προτίμησέ τα και φάε αρκετά.

Προσπάθησε να μην ανακατέψεις τα ποτά – ούτε τα κρασιά (λευκό και μετά κόκκινο) – γιατί θα απογειωθείς με μεγάλη ταχύτητα και δεν θα ξέρεις πως να κατέβεις μετά!

Εάν το κερασμένο σφηνάκι είναι κάτι απαίσιο για σένα και δεν σου αρέσει, μην προσπαθήσεις να το κατεβάσεις. Πιες μια μικρή γουλιά έτσι από ευγένεια και άσε το στην άκρη.

Πριν πέσεις για ύπνο – πάρα πολύ σημαντικό – πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς (ρίξε και 2 Panadol μέσα) και πάρε και ένα μπουκάλι δίπλα σου. Θα καταλάβεις γιατί το επόμενο πρωί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Η επόμενη μέρα”][vc_single_image image=”5194″ img_size=”large”][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Ξαναγυρνάμε στο σημείο που στηρίζεις το κεφάλι σου με τα χέρια καθώς σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Θα ξεκινήσουμε με κάποιες συμβουλές, με τις οποίες οι ειδικοί είτε δεν προτείνουν, είτε δεν συμφωνούν, και ισχυρίζονται πως δεν βοηθούν, αλλά η λαϊκή σοφία έχει δείξει πως σώζουν ζωές.

Καφές: πολλοί λένε πως ο καφές στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και δεν βοηθάει στον πονοκέφαλο. Όλοι μας έχουμε δει πως πίνοντας ένα φλυτζάνι καφέ, ο πονοκέφαλος υποχωρεί αισθητά ,ενδεχομένως λόγω της καφεΐνης – την οποία περιέχουν και τα αναλγητικά.

Νερό: δεν έχει τονιστεί πόσο μεγάλη σημασία έχει το νερό για να νιώσουμε καλύτερα!! Η διαφορά που κάνει είναι τεράστια. Πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς και πίεσε τον εαυτό σου εάν χρειάζεται. Η αφυδάτωση είναι το 80% του λόγου που αισθάνεσαι χάλια.

Ξανακοιμήσου: με το πρώτο ξύπνημα ό,τι και να κάνεις δεν πρόκειται να συνέλθεις τελείως. Πιες και φάε ότι μπορείς από τα γιατροσόφια μας και ξαναπέσε για ύπνο μια ώρα. Θα σε εκπλήξει πόσο καλύτερα θα νιώθεις μετά.

Ηλεκτρολύτες: κάθε καλός «μπαρόβιος» έχει στο σπίτι του ηλεκτρολύτες. Μην πάρεις αυτή την αηδία που είναι σε σκόνη, αλλά προτίμησε τη συσκευασία με τις αναβράζουσες ταμπλέτες που έχουν γεύση λεμόνι ή πορτοκάλι. Το άλλο με τη σκόνη δεν πίνεται.

Βιταμίνη C: επειδή δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερο από το να σου πούμε να αρχίσεις να τρως πορτοκάλια μετά από μεθύσι, να έχεις προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα συμπλήρωμα αναβράζον με βιταμίνη C. Εναλλακτικά ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι, θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και θα σε αναζωογονήσει.

Σφηνάκι: εδώ θα έπεφταν πολλοί γιατροί να μας φάνε αλλά αληθεύει. Ότι από τα παραπάνω και παρακάτω και εάν κάνεις θα δεις πολλή μεγάλη βελτίωση, αλλά όχι τόση όση εάν πιείς λίγο ποτό από αυτό που ήπιες χθες το βράδυ. Κατευνάζει το σύνδρομο της στέρησης και μετατρέπει τον πονοκέφαλο σε ελαφρύ μούδιασμα.[/vc_column_text][vc_btn title=”Παράγγειλε ένα καφεδάκι!” style=”outline-custom” outline_custom_color=”#1e73be” outline_custom_hover_background=”#1e73be” outline_custom_hover_text=”#1e73be” shape=”square” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.11888.gr%2Ffood%2Fshops%3Ftype%3Dcuisines%26query%3D5b2b6055df4df9001439474b%26name%3D%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AD%25CF%2582|||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Άλλοι γνωστοί τρόποι να συνέλθεις”][vc_single_image image=”5196″ img_size=”large”][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Σούπα: θα σε ενυδατώσει, κάτι που το χρειάζεσαι ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη ώρα, θα επαναφέρει τους ηλεκτρολύτες σε φυσιολογικά επίπεδα και εάν βάλεις αλάτι θα βοηθήσει στο να μη χάσεις επιπλέον υγρά.

Μπανάνες: έχουν ποτάσσιο, το οποίο λείπει από τον οργανισμό μας μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ μετριάζουν τις καούρες και τους πόνους στο στομάχι

Σολομός με ρύζι: ο σολομός περιέχει βιταμίνη Β6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απαλύνουν τα συμπτώματα του hangover και βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Το ρύζι από την άλλη, θα ανεβάσει το σάκχαρό σου με αποτέλεσμα να αισθανθείς αρκετά καλύτερα.

Αυγά: τα αυγά περιέχουν μία ουσία, την κυστεΐνη, η οποία αποδεδειγμένα βοηθάει στα συμπτώματα του hangover, ειδικά τα ασπράδια. Προσοχή, μη πλακώσεις τηγανητά αυγά με μπέικον και γίνει το στομάχι σου γιουσουρούμ! Δύο αυγά ποσέ ή βραστά, είναι μια χαρά.

Μέλι: θα επαναφέρει το σάκχαρο στον οργανισμό σου, κάνοντάς σε να αισθανθείς καλύτερα. Μπορείς να το αλείψεις σε 2 φέτες μαύρο ψωμί, ώστε το δεύτερο να μαζέψει και τα υγρά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Με τη ρέγουλα”][vc_single_image image=”5198″ img_size=”large”][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Σίγουρα θα ορκίζεσαι την επόμενη ημέρα πως δεν θα ξαναβάλεις ποτό στο στόμα σου. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, να σε προλάβω. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις, είναι να πιείς κάπως λιγότερο την επόμενη φορά, να πίνεις λίγο νερό ενδιάμεσα και να τρως κάτι, καθώς και να έχεις ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα από το φαρμακείο. Και φυσικά ποτέ ποτό και οδήγηση! Καλύτερα να δώσεις 10€ στο ταξί και να είσαι και εσύ και οι άλλοι ασφαλείς, πίστεψέ μας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Κέλλη Δρύλλη

Recent Posts

Τι πρέπει να προσέξεις στον σεισμό

Οι σεισμοί είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και με το πέρασματων ετών…

7 months ago

Πώς να προετοιμαστείς σωστά για ταξίδι με το αυτοκίνητο

Τα οδικά ταξίδια, μπορούν να μείνουν πραγματικά αξέχαστα αν υπάρχει σωστήπροετοιμασία και οργάνωση. Οι εικόνες…

9 months ago

Επιλογή Κλιματιστικού με Βάση το BTU & Τετραγωνικά

Ψάχνεις να εγκαταστήσεις ένα νέο κλιματιστικό στο χώρο σου; Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή…

4 years ago

Εγκατάσταση Κλιματιστικού: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Αν θες να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες και ζεστό τους χειμερινούς,…

4 years ago

Πότε μπορεί να χρειάζεσαι άντληση υδάτων;

Η ανάγκη για άντληση υδάτων, είναι ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία…

4 years ago

Αποφράξεις Αποχετεύσεων: Πότε Χρειάζεσαι Συνεργείο;

Οι αποφράξεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητα σου.…

4 years ago