Ο Ιούνιος μπήκε μελαγχολικά φέτος αλλά ο καιρός, που θα πάει, θα φτιάξει σιγά-σιγά! Έτσι λοιπόν θα αρχίσουν οι πρώτες εκδρομές για μπάνιο και με βραδείς ρυθμούς θα αρχίσουμε κάποιοι να πηγαίνουμε για διακοπές! Φυσικά και υπάρχουν όλες οι ευχάριστες προετοιμασίες, όπως να αποφασίσουμε τί θα βάλουμε στη βαλίτσα μας, να προετοιμαστούμε προσωπικά (ολικό ρεκτιφιέ για τις γυναίκες), να πάμε το αυτοκίνητο για σέρβις, πλύσιμο και να το φουλάρουμε στη βενζίνη. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε και τη πιθανότητα να συμβεί κάτι δυσάρεστο. Είναι πολύ σύνηθες σε διακοπές και εκδρομές να συμβαίνουν μικροατυχήματα ή μικροτραυματισμοί. Π.χ. να γίνει κάποια επιδρομή από μέλισσες και να βρεθείς να κάνεις σπριντ στη παραλία. Ή να πατήσεις αχινό. Γι’ αυτό το λόγο αλλά και εφόσον το προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. όλοι οφείλουμε να διατηρούμε στο αυτοκίνητό μας ένα ολοκληρωμένο, πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο αυτοκινήτου-κουτί πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με το νόμο, το κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα είδη υγειονομικού υλικού. Σημείωσε πως σε έλεγχο ΚΤΕΟ πρέπει να υπάρχει στο αυτοκίνητο το φαρμακείο αυτό, και με είδη στα οποία δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους. Εάν το όχημα δε πληροί αυτές τις προϋποθέσεις σημειώνεται σοβαρή έλλειψη. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει όλα τα οχήματα να έχουν μέσα στο φαρμακείο τους τα εξής είδη πρώτων βοηθειών:
Ένα (1) πακέτο βαμβάκι υδρόφιλο των 100 γραμμαρίων τουλάχιστον
Τέσσερα (4) κουτιά αποστειρωμένες γάζες
Ένα (1) καρούλι λευκοπλάστη
Τέσσερις (4) ατομικούς επιδέσμους
Δύο (2) αιμοστατικούς επιδέσμους
Ένα (1) φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστο οινόπνευμα
Ένα φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστο, Mercurochrome – το συγκεκριμένο φάρμακο έχει πλέον καταργηθεί και οι περισσότεροι διατηρούν στο φαρμακείο τους Betadine αντί του συγκεκριμένου.
Πώς μπορείς να οργανωθείς για τις διακοπές σου τελευταία στιγμή πριν τον Δεκαπενταύγουστο
Το κουτί πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και πρέπει να τοποθετείται σε μέρος που να καθιστά εύκολη τη πρόσβαση σε αυτό. Καθώς εκτίθεται σε μεγάλες θερμοκρασίες, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενδεχομένως να είναι σοφό να το έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο και όχι στο πορτ-μπαγκάζ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Η τοποθέτηση του καλό θα είναι να γίνει σε μέρος στεγανό για να προστατεύεται από την υγρασία, αδιαφανές και σκιερό μέρος για να μη το «χτυπάει» ο ήλιος και είναι μεγέθους επαρκούς αλλά όχι υπερβολικού για μεταφορά και τοποθέτηση.
Επίσης είναι απαραίτητο να μη το έχουμε κλειδωμένο και να μην έχουμε τοποθετήσει μέσα άλλα πράγματα εκτός από φάρμακα. Επειδή τα φάρμακα έχουν γενικά κοντινές ημερομηνίες λήξης θα πρέπει να το ελέγχουμε 2-3 φορές το χρόνο ότι δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους και ότι δεν έχουν αλλοιωθεί. Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσουμε τα είδη πρώτων βοηθειών σε διαφανή σακουλάκια με αναγραφόμενο απέξω το όνομα του είδους και την ημερομηνία λήξης. Επίσης έχουμε στο κουτί τις οδηγίες χρήσεως και ένα κατάλογο τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης. Ο σκοπός του φαρμακείου αυτοκινήτου, είναι – ακόμη και εάν εμείς είμαστε λίγο άσχετοι για να χρησιμοποιήσουμε τα είδη πρώτων βοηθειών – να καθυστερήσουμε μία ατυχή κατάσταση μέχρι να έρθει στο χώρο κάποιος γιατρός, νοσηλευτής ή διασώστης.
Ας φανταστούμε όμως, ότι είμαστε διακοπές στο νησί κάνοντας ηλιοθεραπεία στη παραλία (ωραία είναι!) με την οικογένεια ή το ταίρι ή τους φίλους μας. Πέραν του τι προβλέπει ο νόμος να έχουμε μέσα στο φαρμακείο αυτοκινήτου μας, καλό θα είναι να καθίσουμε και να σκεφτούμε ρεαλιστικά τί μπορεί πράγματι να μας συμβεί κατά τη διάρκεια των διακοπών και τί θα χρειαστούμε για να το αντιμετωπίσουμε. Ένας καλός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να αναλογιστούμε τι μας έχει συμβεί στο παρελθόν. Θυμόμαστε μια φίλη να χοροπηδάει στην ακτή σαν το κατσίκι επειδή πάτησε αχινό; Έχουμε κληθεί να βοηθήσουμε με παράδοξα γιατροσόφια (ψάξε το) κάποιο φίλο μας που τον τσίμπησε μέδουσα; Αυτά είναι παθήματα που μας γίνονται μαθήματα. Ακολουθεί ένας δικός μας ενδεικτικός κατάλογος με το τί θα ήταν καλό να έχεις μέσα στο φαρμακείο αυτοκινήτου σου.
Τσιμπιδάκι για αφαίρεση κεντριού, αγκαθιού αχινού ή σκλήθρα
Οξυζενέ
Αλοιφή για τσιμπήματα και μείωση φλεγμονών.
Αλοιφή για εγκαύματα
Θερμόμετρο
Παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη
Αντιβιοτική κρέμα για χτυπήματα
Φάρμακο για τις αλλεργίες
Μαντιλάκια για τα χέρια
Χειρουργικά γάντια μιας χρήσης
Ψαλίδι
Αμπούλες φυσιολογικού ορού
Δραμαμίνες για τη ναυτία
Αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά
Ψυκτικό σπρέι και θερμαντική αλοιφή
Αυτοκόλλητα ράμματα
Υγρή αμμωνία
Φυσιολογικός ορός
Σιρόπι για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών
Κολλύριο με αντισηπτικό
Δάκρυα/φυσιολογικός ορός, για τον καθαρισμό του οφθαλμού
Αντιόξινα
Αυτοκόλλητα επιθέματα (π.χ. Hansaplast) σε διάφορα μεγέθη
Μεγάλοι τριγωνικοί επίδεσμοι για κατάγματα
Μαχαίρι μυτερό
Παραμάνες για σταθεροποίηση επιδέσμων
Φακός
Οι σεισμοί είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και με το πέρασματων ετών…
Τα οδικά ταξίδια, μπορούν να μείνουν πραγματικά αξέχαστα αν υπάρχει σωστήπροετοιμασία και οργάνωση. Οι εικόνες…
Ψάχνεις να εγκαταστήσεις ένα νέο κλιματιστικό στο χώρο σου; Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή…
Αν θες να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες και ζεστό τους χειμερινούς,…
Η ανάγκη για άντληση υδάτων, είναι ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία…
Οι αποφράξεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητα σου.…