Βάψιμο σπιτιού: Πότε είναι η ιδανική περίοδος και γιατί;

Η άνοιξη είναι ιδανική περίοδος για ανανέωση και νέα ξεκινήματα τόσο προσωπικά όσο και στο σπίτι μας. Τι καλύτερος τρόπος ανανέωσης του χώρου μας από το βάψιμο του σπιτιού μας; Μας δίνει την ελευθερία να εκφράσουμε τη δημιουργικότητά μας, την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το χώρο μας και να φτιάξει η διάθεσή μας.

Μπορεί ο χώρος μας να θέλει βάψιμο επειδή χρειάζεται συντήρηση και έχει περάσει καιρός από τη τελευταία φορά που το βάψαμε. Μπορεί επίσης να θέλουμε να ανανεώσουμε το χώρο μας βάφοντας τους τοίχους μας με ένα καινούργιο – πιο μοντέρνο χρώμα ή μια νέα τεχνοτροπία. Αν θέλουμε να νοικιάσουμε ή να πουλήσουμε το σπίτι μας η αξία του σίγουρα θα αυξηθεί εάν είναι φρεσκοβαμμένο. Μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας ή να απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία ελαιοχρωματιστή αν το θεωρούμε ταλαιπωρία.

Εποχή για βάψιμο σπιτιού

βάψιμο τοίχου

Όπως είπαμε λοιπόν η άνοιξη είναι ιδανική περίοδος για το βάψιμο του σπιτιού μας, όπως και η αρχή του καλοκαιριού. Ο καιρός είναι πιο γλυκός, δεν έχει ιδιαίτερη υγρασία και είναι λιγότερες οι πιθανότητες για βροχές. Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν έρθει ακόμη οι μεγάλες ζέστες που θα σε δυσκόλευαν στο βάψιμο του σπιτιού. Σημείωσε επίσης πως αφού ολοκληρώσεις το βάψιμο θα πρέπει να αφήσεις ανοιχτά πόρτες και παράθυρα προκειμένου να στεγνώσει – κάτι που είναι πιο εύκολο άνοιξη, αρχές καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου.

Προετοιμασία για βάψιμο σπιτιού

βάφω το σαλόνι

Αρχικά, απλώνουμε χοντρό νάιλον στο πάτωμα – όχι εφημερίδες γιατί είναι πιο ευαίσθητες και θα σκιστούν εύκολα. Για την προστασία του δωματίου και των επίπλων θα χρειαστεί να αγοράσεις νάιλον ή κάποιο άλλο προστατευτικό υλικό για να καλύψεις τους καναπέδες και τα υπόλοιπα έπιπλα. Επίσης, καλό θα είναι να καλύψεις με χαρτοταινία τις πρίζες και τα κουφώματα των πορτών και των παραθύρων.

Tips: Προσέχουμε οι τοίχοι να μην έχουν σκόνη και να είναι όσο πιο καθαροί γίνεται. Πρώτα, τους τρίβουμε και τους καθαρίζουμε με ένα σφουγγάρι με νερό και λίγο απορρυπαντικό. Στη συνέχεια, ασταρώνουμε τις επιφάνειες για μόνωση και για να πιάσει καλά η μπογιά που θα περάσουμε την επόμενη μέρα.

Πάρε τιμές από επιλεγμένους ελαιοχρωματιστές!

Χρώματα για βάψιμο

χρώματα για βάψιμο

Πριν ξεκινήσεις το βάψιμο τουσ πιτιού, θα χρειαστεί να διαλέξεις τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να πάρεις ιδέες τόσο από περιοδικά όσο και από τα χρωματολόγια στο χρωματοπωλείο. Μοναδικές ιδέες για βρεις ρίχνοντας και μια ματιά στο pinterest!

Καλό είναι εφόσον διαλέξεις ένα χρώμα που σου αρέσει να πάρεις μια μικρή ποσότητα και να τη δοκιμάσεις στο τοίχο περνώντας το δύο χέρια για να δεις πως θα είναι πραγματικά. Για να υπολογίσεις τη ποσότητα που θα χρειαστείς συνολικά πολλαπλασίασε τα τετραγωνικά μέτρα που θες να καλύψεις (π.χ. 70 τ.μ.) με το πόσα χέρια θες να περάσεις και διαίρεσε το αποτέλεσμα με τα τ.μ. που καλύπτει ένα λίτρο χρώματος.

Τί θα χρειαστείς

εργαλεία για βάψιμο

Ενδεχομένως να χρειαστεί να αφαιρέσεις το παλιό χρώμα από τους τοίχους με μια μαλακή σπάτουλα και γυαλόχαρτο. Τα υπόλοιπα υλικά που θα πρέπει να πάρεις είναι πινέλα για τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία, τηλεσκοπικό κοντάρι για τις ψηλές επιφάνειες, ρολά και το ειδικό επικλινές δοχείο για τους τοίχους.

Άλλαξε διάθεση με νέα χρώματα στους τοίχους!

Ώρα για βάψιμο

αλλαγή χρώματος στους τοίχους

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις όταν ξεκινήσεις το βάψιμο ενός χώρου είναι:

  1. Ξεκίνα πρώτα με τις γωνίες, τις εσοχές και τα δύσκολα σημεία – γενικά με τις λεπτομέρειες.
  2. Βάλε τη μπογιά σε έναν κουβά και αραίωσέ την αν χρειαστεί
  3. Στη συνέχεια, τοποθέτησέ την στο επικλινές δοχείο και με τα ρολά άρχισε το βάψιμο από το ταβάνι. Προσοχή! Εάν σε αυτή τη φάση λερωθούν οι τοίχοι να καθάρισέ τους εγκαίρως.
  4. Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσεις στους τοίχους και να τους βάψεις με τα ρολά, κάνοντας τη διαδοχική κίνηση κάτω-πάνω-κάτω-πάνω.
  5. Συνέχισε έως ότου καλύψεις όλες τις επιφάνειες.

Tip: Μετά από κάθε πέρασμα άφησε τη βαφή να στεγνώσει το διπλάσιο χρόνο από ότι αναγράφει η συσκευασία. Όσον αφορά στα περάσματα, συνήθως από ανοιχτές σε σκούρες αποχρώσεις χρειάζεται ένα πέρασμα ενώ από σκούρες σε ανοιχτές μπορεί να χρειαστούν και 3-4 περάσματα.

Μετά το βάψιμο του σπιτιού

σπίτι

Αφού τελειώσεις με το βάψιμο, άσε ανοιχτά πόρτες και παράθυρα για να στεγνώσει, πλύνε καλά τον εξοπλισμό και σφράγισε τη μπογιά που έχει απομείνει.

Εάν σου φάνηκαν δύσκολα ή χρονοβόρα αυτά που διάβασες κλείσε ραντεβού με έναν ελαιοχρωματιστή τώρα. Το σπίτι σου είναι έτοιμο να υποδεχτεί το καλοκαίρι και αυτό ανανεωμένο.

You may also like