O Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας που ξεκινά και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία! Εκατοντάδες, χιλιάδες μαθητές μετακινούνται καθημερινά είτε ως πεζοί, είτε με μεταφορικό μέσο οικείων προσώπων τους, είτε με σχολικό λεωφορείο. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς οφείλουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά ανάλογα με τον τρόπο μετακίνησης τους και φυσικά την ηλικία τους. Η μεταφορά από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Σίγουρα λοιπόν θα πρέπει να απασχολεί όλους μας.. Ας δούμε μερικές χρηστικές συμβουλές που θα κάνουν τις καθημερινές μεταφορές των παιδιών μας ασφαλέστερες.
Πεζοί
Αποτελεί τον πιο επικίνδυνο τρόπο μετακίνησης. Και αυτό, καθώς δεν αρκεί να έχουν εκπαιδευτεί τα παιδιά ώστε να συμπεριφέρονται σωστά. Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την καθημερινή «ζούγκλα» που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους. Θεωρείται λοιπόν αυτονόητο, σύμφωνα και με τις υπάρχουσες συνθήκες, πως μαθητές του Δημοτικού θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται ή από συγγενικά τους πρόσωπα ή από μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας. Για να φτάσει ένας μαθητής να μετακινηθεί μόνος του είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεται από μικρή ηλικία και καθημερινά στην συγκεκριμένη διαδρομή μαθαίνοντας τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Θα πρέπει να μάθει να κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη από την φορά των αυτοκινήτων ελέγχοντας συνεχώς την κίνηση τους. Πριν την επιστροφή στα θρανία, το εκπαιδεύουμε ώστε να κινείται σαν πεζός. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τις διαβάσεις, τα φανάρια και τις εναέριες πεζογέφυρες.
Ζούμε σε μια χώρα με χαμηλή συνείδηση σε σχέση με τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Πρέπει να εκπαιδεύουμε τα παιδιά κατάλληλα, ώστε να αναμένουν και τυχόν παραβατικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, ανεξάρτητα με την φορά της κυκλοφορίας, κοιτάμε πάντα και προς τις δύο κατευθύνσεις καθώς υπάρχει πιθανότητα να κινούνται παράνομα και ανάποδα προς την κυκλοφορία αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Εφόσον διαπιστώσουμε πως έχει αποκτήσει την κατάλληλη συνείδηση και βρίσκεται σε ώριμη ηλικία, μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Χρειάζεται όμως να του υπενθυμίζουμε πως δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από άσχημα παραδείγματα και να βρίσκεται σε επαγρύπνηση όσο κινείται στον δρόμο. Ο μιμητισμός και η αντίδραση των νέων ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία θα πρέπει να κρατά σε επαγρύπνηση τους γονείς. Φυσικά δεν θα πρέπει να λησμονούμε τις μετακινήσεις των μαθητών από και προς τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών τις απογευματινές ώρες.
Μεταφορά με σχολικό λεωφορείο
Ο ΚΟΚ ορίζει με σαφή και λεπτομερή τρόπο όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα σχολικά λεωφορεία. Πέρα από τις ζώνες ασφαλείας, που πρέπει να είναι εγκεκριμένες και τοποθετημένες σε όλα τα καθίσματα υπάρχουν αρκετοί ακόμη κανόνες ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται για την μεταφορά των μαθητών. Και φυσικά να έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται, από ειδικά συνεργεία της αστυνομίας, συχνότεροι έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία. Ειδικότερα κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου. Για ακόμα μια φορά, η εκπαίδευση των μαθητών, από το σχολείο αλλά και από τους οικείους τους, για σωστή συμπεριφορά κατά την διάρκεια της παραμονής του στο σχολικό λεωφορείο αποτελεί βασική προϋπόθεση για ασφαλέστερες μετακινήσεις.
Μεταφορά με αυτοκίνητο
Για τη σωστή και ασφαλή μεταφορά των μαθητών κατά την επιστροφή τους στα θρανία, είναι αναγκαία η χρήση παιδικού καθίσματος τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Αυτό άλλωστε ορίζεται και από τον ΚΟΚ. Σημαντικό είναι τόσο η επιλογή του σωστού μεγέθους, ανάλογα με το ύψος του παιδιού όσο και οι πιστοποιήσεις ασφαλείας που θα πρέπει να διαθέτει. Η σήμανση ECE R44/04 είναι απαραίτητη. Η ένδειξη UNIVERSAL, σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα μοντέλα των αυτοκινήτων. Τα παιδικά καθίσματα μπορούν να συγκρατηθούν σωστά, είτε με την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου, είτε με μηχανισμό αγκίστρωσης Isofix. Το τελευταίο, αποτελεί και τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για την σωστή συγκράτηση του παιδικού καθίσματος. Άλλωστε από τον Φεβρουάριο του 2006 όλα τα αυτοκίνητα είναι υποχρεωτικό να εξοπλίζονται με σύστημα Isofix.
Τύπος καθίσματος
Συνολικά υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών, με βάρος έως 13 κιλών. Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών με βάρος από 9 έως 18 κιλά. Και αντίστοιχα, ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών με βάρος από 15 έως 36 κιλά. Επιβεβλημένη είναι η πρόσδεση του παιδιού με τις ζώνες ασφαλείας του παιδικού καθίσματος καθώς διαφορετικά δεν προσφέρουν καμία προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης.
Φυσικά αν μιλάμε για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου ή του Λυκείου που κάθονται στη θέση του συνοδηγού, αυτονόητο είναι πως θα πρέπει οπωσδήποτε να φορούν την ζώνη ασφαλείας. Εδώ και πάλι σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς που αποτελούν πρότυπα. Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούν πάντα και εκείνοι τις ζώνες ασφαλείας ακόμα και για τις μικρότερες αποστάσεις. Άλλωστε, η ζώνη αποτελεί μεγάλο μέρος των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε ένα αστικό περιβάλλον. Επομένως, είναι λάθος κανείς να επικαλείται την σύντομη και μικρή απόσταση που έχει να διανύσει από το σπίτι μέχρι το σχολείο και αντίστροφα!