laser

Αποτρίχωση με laser: Επιλογές ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου!

Έχεις ήδη πειστεί ότι η αποτρίχωση με laser είναι μία μέθοδος με μονιμότητα στο αποτέλεσμα και από ένα σημείο και πέρα μηδενική ενασχόληση από την πλευρά σου. Συντελεί στην μακροπρόθεσμη μείωση της τριχοφυΐας που συνήθως είναι αυξημένη στο ελληνικό DNA σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά. Δεν έχει πολλές εμφανείς επιπτώσεις και το συνεχόμενο κόστος άλλων μεθόδων. Σε σύγκριση με το κερί και το ξυράφι προκαλεί λιγότερους ερεθισμούς. Η εφαρμογή γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και το αποτέλεσμα έρχεται σχετικά γρήγορα. Ωστόσο βεβαιώσου ότι δεν την συνδυάζεις με έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι.

Τί είναι η αποτρίχωση με laser

αποτρίχωση laser

Βασίζεται στη χρήση συγκεντρωμένης ακτίνας φωτός. Στοχεύει στη μελανίνη στο θύλακα της τρίχας που απορροφάει το φως και θερμαίνεται μέχρι να «απενεργοποιηθεί». Μειώνει λοιπόν τη δυνατότητα ανάπτυξης της τρίχας. Για την πρώτη σου προσπάθεια αποτρίχωσης με laser θα χρειαστείς αρκετές επισκέψεις, και αργότερα σπάνια μία συντήρηση του αποτελέσματος. Σημεία του σώματος με τη μεγαλύτερη ανάγκη είναι το πόδια, η γραμμή bikini, οι μασχάλες, το άνω χείλος και το πηγούνι.

Η μέθοδος ευρύτερα είναι πιο αποτελεσματική σε μεσογειακού τύπου επιδερμίδες. Το φόρτε της είναι οι ανοιχτόχρωμες σχετικά επιδερμίδες με μελαχρινή τριχοφυΐα. Το μόνο προσωρινό πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσεις είναι να σκουρύνουν οι περιοχές της επιδερμίδας γύρω από τις τρίχες που έχει εφαρμοστεί.

Προετοιμασία για την πρώτη συνεδρία για αποτρίχωση laser

Επισκέψου νωρίτερα έναν πιστοποιημένο γιατρό και κουβέντιασε τη διαδικασία. Απόφυγε συνθέσεις καλλυντικής περιποίησης που σκουραίνουν την απόχρωση της επιδερμίδας (π.χ. self-tan). Κάποιοι γιατροί συστήνουν αντίθετα κρέμες που ξανοίγουν την απόχρωση. Μην συνδυάσεις με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης την ίδια περίοδο. Μείνε μακριά από ασπιρίνες και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που αραιώνουν το αίμα. Πριν την ημέρα της επίσκεψης, είναι ενδεδειγμένο το ξύρισμα ώστε να γλιτώσεις ερεθισμούς από τις καυτές τρίχες. Ο αριθμός των επισκέψεων που θα χρειαστείς κυμαίνονται από 2 έως 6, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Σε σημεία γρήγορης ανάπτυξης όπως το άνω χείλος η επανάληψη γίνεται κάθε 4-8 εβδομάδες. Στις υπόλοιπες επαναλαμβάνεται ανά 12-16 εβδομάδες.

Τύποι laser

Τα lasers διαφοροποιούνται με βάση το μήκος κύματός τους που μετριέται σε nanometers. Το argon (488 nm ή 514.5 nm ) και φως τυρκουάζ/κυανό ή πράσινο δεν χρησιμοποιείται πλέον. Το ruby (694.3 nm) με φως βαθύ ερυθρό είναι για χλωμές επιδερμίδες, πράγμα σπάνιο στην Ελλάδα. Ο Αλεξανδρίτης (755 nm) είναι για όλους τους τύπους δέρματος. Το δυοδικό (810 nm) είναι για ανοιχτόχρωμες και μεσαίες. Το Nd:YAG laser (1064 nm) είναι για σκουρόχρωμες.

Αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη

αποτρίχωση μασχάλης

Εκπέμπει στοχευμένα μονοχρωματικό φως μέσω ενός κρυστάλλου. Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους, κυρίως επειδή δεν επηρεάζει αρνητικά τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες τόσο όσο άλλες μέθοδοι. Το φως αυτού το κύματος απορροφάται εύκολα από τη μελανίνη. Είναι αποτελεσματικό με κατά μέσο όρο 70% μείωση στις προτεινόμενες επισκέψεις (6-8 για λεπτές τρίχες και 8-12 για πιο παχιές και σκούρες). Είναι επίσης το κατάλληλο για αφαίρεση τριχοφυΐας σε μεγάλες περιοχές του σώματος (θώρακας, πλάτη, πόδια). Με σύστημα ψύξης (από συσκευή που έχει κεφαλές με κρυογόνο) ανακουφίζει της περιοχές της εφαρμογής.

Δυοδικό laser

Το δεύτερο πιο δημοφιλές έχει λίγο μεγαλύτερο μήκος ακτίνας και είναι το σωστό για ανοιχτόχρωμες έως μεσαίες επιδερμίδες. Επίσης στοχεύει καλά τις καστανές τρίχες σε μαυρισμένες επιδερμίδες γι’ αυτό είναι το μόνο που μπορείς να τολμήσεις και το καλοκαίρι. Επειδή πηγαίνει πιο βαθιά δεν επηρεάζει εύκολα τη μελανίνη που είναι στην επιφάνεια.

Nd:YAG laser

Αυτό είναι Νο1 επιλογή για σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ισχύ σε watt. Στοχεύει πιο βαθιές τρίχες κάτι που επίσης το κάνει ιδανικό για άνδρες. Επίσης συστήνεται σε άτομα με επίμονη τριχοφυΐα και σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές του σώματος (μασχάλες κ.α.). Σημειώνουμε ότι αυτό το laser δεν στοχεύει στη μελανίνη αλλά στην αιμοσφαιρινή, οπότε αποφεύγονται τα εγκαύματα.

Σε κάθε περίπτωση εμπιστεύσου τους ειδικούς και λειτούργησε με προσοχή. Το laser είναι γενικότερα ασφαλές αλλά πρέπει να δεις και πώς αντιδράει η δική σου επιδερμίδα!

You may also like