Επιλογή Κλιματιστικού με Βάση το BTU & Τετραγωνικά

Ψάχνεις να εγκαταστήσεις ένα νέο κλιματιστικό στο χώρο σου; Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή του είναι σίγουρα το μέγεθος του. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για το μέγεθος του κλιματιστικού σε σχέση με τις συνθήκες του αέρα, δεν αναφέρονται μόνο στις φυσικές διαστάσεις της ίδιας της συσκευής. Αυτό που εννοούν είναι η ικανότητα ψύξης όπως μετράται σε BTU (British Thermal Units). Είτε επιλέξεις ένα κλιματιστικό παραθύρου, είτε μια κεντρική μονάδα αέρα, θα έχεις σίγουρα καλύτερη απόδοση και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Για να επιλέξεις ποιο κλιματιστικό είναι κατάλληλο για εσένα, πρέπει πρώτα να υπολογίσεις το μέγεθος των χώρων που εξυπηρετούνται από εκείνο σε btu τετραγωνικά μέτρα. Παρακάτω μπορούμε να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτός ο υπολογισμός.

Υπολογισμός μεγέθους κλιματιστικού 

μέγεθος κλιματιστικού

Για να υπολογίσεις το μέγεθος, πολλαπλασίασε απλώς το μήκος επί το πλάτος του δωματίου ή της περιοχής που θέλεις να βάλεις την μονάδα κλιματισμού. Στη συνέχεια, πολλαπλασίασε αυτό που βρήκες με το συνολικό χώρο 25 BTU. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένα δωμάτιο έχει πλάτος 12 μέτρα και μήκος 15 μέτρα. Αυτό σημαίνει 12×15 = 180 btu τετραγωνικά μέτρα. Αν πάρεις τα 180 btu τετραγωνικά και τα πολλαπλασιάσεις με τα 25 BTU, θα δείς το ελάχιστο κλιματιστικό BTU που πρέπει να αγοράσεις. Αυτό σημαίνει 180×25 = 4500 BTU ικανότητα ψύξης.  Μπορεί να αναρωτιέσαι αν θα λειτουργήσει ένα μικρότερο κλιματιστικό ή αν θα είναι καλύτερα να αγοράσεις ένα μεγαλύτερο. Το κακό με τις μικρότερες μονάδες BTU είναι ότι δεν έχουν αυτόματη λειτουργία, οπότε δουλεύουν συνεχώς. Αυτό σίγουρα θα αυξήσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σου ρεύματος.

Αντίθετα, ένα πολύ μεγάλο κλιματιστικό μπορεί να είναι και υπερβολικό. Για να αμφισβητήσεις τη φήμη ότι το μεγαλύτερο κλιματιστικό είναι και καλύτερο, θα πρέπει να ξέρεις πως αφού τα κλείσεις, η θερμοκρασία αλλάζει σχετικά γρήγορα. Μαζί με την ψύξη του αέρα, το κλιματιστικό εξάγει επίσης υγρασία από τον αέρα (υγρασία) που κάνει όλους μας να νιώθουμε ζεστοί και κολλώδεις. Αν και ο αέρας μπορεί να είναι πιο κρύος όταν η μονάδα δεν λειτουργεί αρκετά, η υγρασία δεν μπορεί να εξαχθεί σωστά από τον αέρα. Θα ήταν σαν να βρίσκεσαι έξω από το κάμπινγκ σε μια δροσερή, χαλαρή, ομιχλώδη νύχτα. Επίσης, ένα κλιματιστικό που είναι πολύ μεγάλο θα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται συχνά.

Κλιματιστικό: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Εγκατάσταση επιτοίχιου κλιματιστικού

εγκατάσταση κλιματιστικού

Η εγκατάσταση ενός επιτοίχιου ενσωματωμένου κλιματιστικού αντί ενός κλιματιστικού παραθύρου είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματική και μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά ψύξης. Εάν το σκεφτείς, μια μονάδα παραθύρου πιθανότατα να κάθεται χαμηλά στο δωμάτιο. Οι επιτοίχιες ενσωματωμένες μονάδες τοποθετούνται συνήθως μέσω του τοίχου σε απόσταση περίπου 5 έως 6 μέτρων πάνω από το δάπεδο. Το φιλτράρισμα του αέρα από υψηλότερο σημείο έχει τα πλεονεκτήματά του για την ανάδευση του αέρα του δωματίου και την καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του δωματίου. Ο θερμοστάτης του κλιματιστικού είναι τοποθετημένος μέσα στο κλιματιστικό. Οπότε όσο υψηλότερο είναι, τόσο καλύτερο είναι το μοντάρισμα του κλιματιστικού. Με το ενσωματωμένο μανίκι, η μονάδα κλιματισμού μπορεί να τραβηχτεί έξω για καθαρισμό με ευκολία. Επίσης μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί στο τέλος της σεζόν για αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με ένα χειμερινό καπάκι, το άνοιγμα είναι σφραγισμένο έως ότου η θέρμανση της επόμενης σεζόν επανέλθει.

Εάν χρησιμοποιείς κλιματιστικό παραθύρου, οποιοσδήποτε τύπος εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι ευπρόσδεκτος. Χάρη στη νέα τεχνολογία και τις καινοτόμες προσπάθειες που ενσωματώνονται στα νεότερα κλιματιστικά παραθύρων, θα δεις εξοικονόμηση σχεδόν αμέσως χρησιμοποιώντας νέα κλιματιστικά παραθύρων στυλ. Ένα AC που είναι πολύ μικρό θα αγωνιστεί να διατηρήσει ένα δωμάτιο σε μια άνετη θερμοκρασία. Ένα μοντέλο που είναι πολύ μεγάλο θα κρυώσει ένα δωμάτιο πολύ γρήγορα χωρίς να αφαιρέσει αρκετή υγρασία από τον αέρα, αφήνοντάς σας κρύο και αδρανές.
Γι’ αυτό επίλεξε το σωστό και θα δεις σίγουρα διαφορά. Επίσης θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα με μια σωστή επιλογή κλιματιστικού.

Κανόνες για διατήρηση θερμοκρασίας

btu τετραγωνικά

Τα κλιματιστικά παραθύρων συνήθως έχουν χωρητικότητα ψύξης που κυμαίνεται από 5.000 έως 12.500 βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu / ώρα). Κατά κανόνα, ένα κλιματιστικό χρειάζεται 20 Btu για κάθε τετραγωνικό πόδι χώρου διαβίωσης. Αλλά άλλες εκτιμήσεις, όπως το ύψος της οροφής και το μέγεθος των παραθύρων και των θυρών σου, μπορεί να απαιτούν περισσότερη ισχύ ψύξης. Για παράδειγμα, άν ο χώρος σου έχει έντονη σκίαση, μείωσε τη χωρητικότητα κατά 10%. Μπορείς να έχεις στο νου σου τα εξής:

•Σε περίπτωση που το δωμάτιο είναι πολύ ηλιόλουστο, αύξησε τη κατά 10%.
• Πρόσθεσε επιπλέον 600 Btu για κάθε επιπλέον άτομο αν περισσότερα από δύο άτομα καταλαμβάνουν τακτικά το δωμάτιο.
• Η μονάδα χρησιμοποιείται σε κουζίνα; Αύξησε κατά 4.000 Btu τη χωρητικότητα του κλιματιστικού σου.

Βρες προσφορά για συντήρηση κλιματιστικού εδώ

Επιλογή κλιματιστικού ανάλογα με τα btu τετραγωνικά

επιλογή με βάση τα τετραγωνικά

AC για μικρά δωμάτια (100 έως 300 btu τετραγωνικά πόδια)

Για ένα μικρό υπνοδωμάτιο, γραφείο στο σπίτι ή δωμάτιο, αναζήτησε ένα κλιματιστικό χωρητικότητας 5.000 έως 6.500 Btu. Θα ήθελες ένα με καλές βαθμολογίες για άνεση και θόρυβο.

AC για μεσαία δωμάτια (250 έως 400 btu τετραγωνικά πόδια)

Για να δροσίσεις ένα μεγαλύτερο ή πιο πολυσύχναστο δωμάτιο, θα χρειαστεί να ανέβεις σε ένα μεσαίο κλιματιστικό με ονομαστική τιμή από 7.000 έως 8.500 Btu. Αν πρόκειται για ένα υπνοδωμάτιο, πρόσεξε τις βαθμολογίες θορύβου.

AC για μεγάλα δωμάτια (350 έως 650 btu τετραγωνικά πόδια)

Για σαλόνι ή οικογενειακό δωμάτιο, μπορείς να επιλέξεις ένα μεγάλο κλιματιστικό με 9.800 έως 12.500 Btu, ειδικά αν έχετε ανοιχτή κάτοψη. Εδώ είναι τρεις καλές επιλογές.

Συμβουλές AC εξοικονόμησης χρημάτων

εξοικονόμηση χρημάτων


Τα αυστηρότερα ομοσπονδιακά ενεργειακά πρότυπα για τα κλιματιστικά παραθύρων καθιστούν τα νεότερα μοντέλα φθηνότερα για χρήση. Αναζητήστε μια μονάδα με αναλογία ενεργειακής απόδοσης (EER) 10 ή παραπάνω. Όσο υψηλότερο είναι το EER, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος λειτουργίας. Όλα τα μοντέλα στις αξιολογήσεις κλιματιστικών CR ​​έχουν EER 10 ή παραπάνω. Επιπλέον, αναζήτησε μοντέλα με φίλτρο που μπορείς να αφαιρέσεις εύκολα για τακτικό καθαρισμό. Ένα βρώμικο φίλτρο κάνει το κλιματιστικό να δουλεύει πιο σκληρά.

Τέλος, πολλά κλιματιστικά διαθέτουν χρονοδιακόπτη που μπορείς να ρυθμίσεις πότε θες να κρυώσει ή να ζεσταθεί ένα δωμάτιο πριν φτάσεις στο σπίτι. Μάλιστα, ορισμένα από τα νεότερα συνδεδεμένα μοντέλα διαθέτουν εφαρμογές που επιτρέπουν να προσαρμόζεις τις ρυθμίσεις από απόσταση μέσω του smartphone σου. Για να είσαι όμως βέβαιος ότι έκανες τη σωστή επιλογή, ζήτα τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ψυκτικού. Εκείνος ανάλογα με τα btu τετραγωνικά του χώρου σου θα σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να κάνεις τη καλύτερη επιλογή. Μη χάνεις χρόνο!

Κλέισε προσφορά για εγκατάσταση κλιματιστικού εδώ

You may also like