Κλιματιστικό

Κλιματιστικό: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Σε κάθε σπίτι υπάρχει εκείνος ο αφανής ήρωας που δεν σταματά να δουλεύει ποτέ και είναι φυσικά, το κλιματιστικό σου. Το αγαπημένο σου κλιματιστικό που σε συντροφεύει από τις κρύες νύχτες του χειμώνα μέχρι και τα ανυπόφορα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού. Φροντίζει ώστε η καθημερινότητά σου να είναι άνετη, εύκολη και ευχάριστη και δεν σε προδίδει ποτέ, ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές. Είναι τόσο δεδομένο πλέον στην καθημερινότητά σου, που δεν θυμάσαι καν πως ζούσες χωρίς αυτό.

επιλογή κλιματιστικού

Κατά πόσο όμως, είσαι σίγουρος ότι ο αγαπημένος σου σύμμαχος σε κρύο ή σε ζέστη αποδίδει στο 100% των δυνατοτήτων του; Μήπως μπορεί να αποδώσει περισσότερο; Μήπως σου κοστίζει περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε; Είναι ο αέρας του τόσο καθαρός όσο νομίζεις;

Αν στα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορείς να απαντήσεις με απόλυτη σιγουριά, τότε το παρακάτω άρθρο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για να σταματήσεις να αναρωτιέσαι!

Δες προσφορά για συντήρηση κλιματιστικού

Επίλεξε το σωστό κλιματιστικό

air condition

Το μεγάλο ερώτημα όταν έρχεται η ώρα για την αγορά νέου κλιματιστικού είναι, να πάρω συμβατικό ή inverter; Εντοπίζεται αισθητή διαφορά στην τιμή ενός συμβατικού κλιματιστικού συγκριτικά με ενός inverter. Αυτό κάνει αρκετούς να σκέφτονται πως το συμβατικό είναι μια πιο συμφέρουσα οικονομικά επιλογή. Είναι όμως έτσι;

Αυτορύθμιση παρεχόμενης ισχύς

Τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter αυτορυθμίζουν την παρεχόμενη ισχύ τους. Ανάλογα πάντα με την θερμοκρασία που έχουμε επιλέξει να υπάρχει στο χώρο. Αυτό σημαίνει πως το κλιματιστικό λειτουργεί συνεχόμενα χωρίς επανεκκινήσεις. Κατά συνέπεια εξοικονομεί πολύ ρεύμα. Ανάλογα με τη συσκευή και τις συνθήκες μπορεί να εξοικονομήσει έως και 50% ηλεκτρικού ρεύματος συγκριτικά με ένα συμβατικό. Αντιθέτως, τα συμβατικά κλιματιστικά όταν φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία σταματούν να λειτουργούν. Όταν η θερμοκρασία αυτή μεταβληθεί, ξεκινούν να λειτουργούν ξανά. Αυτή η επανεκκίνηση έχει μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια.

Συμφέρουσα επιλογή – Μύθοι και αλήθειες

Τα κλιματιστικά inverter μπορεί να θεωρηθεί ότι συμφέρουν περισσότερο από τα συμβατικά. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο όταν προορίζονται για παρατεταμένη χρήση. Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα κλιματιστικό που θα δουλεύει μόνο 2-3 ώρες την ημέρα, τότε δεν θα δεις μεγάλη διαφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σου.

Προσοχή στην απόδοση της συσκευής

Συγκριτικά πάντα με τον χώρο που θέλεις να καλύψεις. Δεν έχει νόημα να επιλέξεις ένα κλιματιστικό με μικρή απόδοση για έναν μεγάλο χώρο, επειδή η αρχική τιμή είναι πιο χαμηλή. Σύντομα θα αποδειχθεί ότι θα σου κοστίσει πολύ περισσότερο. Καθώς θα χρειάζεται να δουλεύει παραπάνω χωρίς να σου αποδίδει το αποτέλεσμα που θες.

Έλεγξε τις πιστοποιήσεις

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ελέγξεις την πιστοποίηση που έχει το κάθε κλιματιστικό. Ακόμα, την ποιότητα των φίλτρων αέρα, τον θόρυβο, καθώς και τι εγγύηση σου προσφέρει η αντιπροσωπεία.

Δες προσφορά για συντήρηση κλιματιστικού

Εγκατάσταση κλιματιστικού

Και έψαξες και διάβασες και ρώτησες και τελικά πήρες το καλύτερο κλιματιστικό για τον χώρο σου! Νομίζεις όμως ότι η δουλειά σου τελειώνει εδώ; Στην πραγματικότητα τώρα αρχίζει… Η εγκατάσταση του κλιματιστικού μπορεί είτε να απογειώσει, είτε να ρίξει σημαντικά την απόδοσή του. Ανεξάρτητα από το τι θα σου πει ο εκάστοτε τεχνικός, θα πρέπει και εσύ να είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν η διαδικασία που ακολουθείται είναι σωστή.

Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να εστιάσεις στα εξής σημεία:

Το σημείο εσωτερικής τοποθέτησης

Από το σημείο που θα επιλέξεις να τοποθετήσεις το κλιματιστικό, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η κατεύθυνση του αέρα πηγαίνει προς το κέντρο του χώρου και όχι προς το σημείο που συνήθως κάθεσαι. Παράλληλα, το σημείο που γίνεται η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το εσωτερικό να καλύπτει τις ψυκτικές σωληνώσεις και την οπή διέλευσης. Επίσης, πρέπει να έχεις στον νου σου ότι το κλιματιστικό δεν πρέπει να τοποθετείται πάνω από κουζίνα ή άλλη παρόμοια οικιακή συσκευή.

Το σημείο εξωτερικής τοποθέτησης

Συνήθως η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εσωτερική. Αν η απόστασή τους είναι μεγαλύτερη από 8 μέτρα τότε η απόδοσή του μειώνεται σημαντικά. Αυτό που χρειάζεται παράλληλα να προσέξεις, είναι να τηρούνται οι αποστάσεις από τα δομικά στοιχεία, όπως αναφέρει το εγχειρίδιο του εκάστοτε κλιματιστικού. Επίσης το σημείο εγκατάστασης να έχει εύκολη πρόσβαση ώστε για να γίνεται με ασφάλεια η συντήρησή του.

Κλείσε τώρα προσφορά για εγκατάσταση κλιματιστικού

Οι ψυκτικές σωληνώσεις

Είναι ένα σημείο της εγκατάστασης που θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να έχουμε μία επιτυχημένη αλλά και ασφαλή εγκατάσταση. Οι σωληνώσεις θα πρέπει να μονωθούν η κάθε μία ξεχωριστά και να τυλιχτούν με προστατευτική ταινία PVC. Παράλληλα, είναι η απαραίτητη η χρήση ειδικού εργαλείου για την εφαρμογή τους σε γωνίες, ώστε να μην τσακίσουν, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλονται σε διαδικασία κενού για να απομακρύνεται η υγρασία.

Η αποχέτευση συμπυκνωμάτων

Το δίκτυο αποχέτευσης συμπυκνωμάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένο από PVC σωλήνα, ενώ η απορροή πρέπει να γίνεται σε σιφώνια ή σε μικρή απόσταση από αυτά.

Δελτίο εγκατάστασης κλιματιστικού

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του κλιματιστικού ο τεχνικός οφείλει να σου παραδώσει υπογεγραμμένο το δελτίο εγκατάστασης, όπου πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται τα δικά σου και δικά του στοιχεία του, ο σειριακός αριθμός του κλιματιστικού και η ημερομηνία τοποθέτησης.

Συντήρηση κλιματιστικού

Όπως λέω και στην αρχή του άρθρου, το κλιματιστικό είναι ένας ακοίμητος φρουρός του σπιτιού σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δουλεύει όλη μέρα και όλη νύχτα για να σε ζεσταίνει ή να σε δροσίζει ανάλογα την εποχή. Μην ξεχνάς όμως, ότι είναι απλά άλλη μία οικιακή συσκευή που χρειάζεται και αυτή σωστή συντήρηση. Όπως συμβαίνει άλλωστε και με κάθε άλλη συσκευή. Και έτσι δεν θα σε αφήσει μια μέρα να αναρωτιέσαι «τι πήγε στραβά και δεν δουλεύει πια».

Κλείσε προσφορά για συντήρηση κλιματιστικού

Στη συνέχεια, θα σου αποδείξω με τρεις μόνο λόγους , πόσο πολύ μπορεί να σε ωφελήσει οικονομικά (και όχι μόνο) η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού.

1. Μεγαλύτερη απόδοση

Ένα ετήσιο service στο κλιματιστικό εξασφαλίζει στο μηχάνημα έως και 10% μεγαλύτερη απόδοση. Παράλληλα μειώνει και το κόστος λειτουργίας του κατά 5%. Αν το κλιματιστικό σου δεν έχει συντηρηθεί σωστά, τότε καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως πληρώνεις άσκοπα περισσότερες κιλοβατώρες στην εταιρεία  παροχής ρεύματος.

2. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Όταν το κλιματιστικό ελέγχεται και συντηρείται συστηματικά από τον εξειδικευμένο ψυκτικό, η διάρκεια ζωής του παρατείνεται σημαντικά. Και αυτό γιατί, με τον έλεγχο για τυχόν φθορές που συνήθως εμφανίζονται στις αντλίες και σε άλλα μηχανικά μέρη του, προλαμβάνονται μεγάλες ζημιές που μπορεί να σου κοστίσουν πολύ ακριβά στο μέλλον.

3. Διατήρηση της “υγείας” του κλιματιστικού

Η συντήρηση του κλιματιστικού συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας σου. Βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον χώρο σου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κλιματιστικού λοιπόν, συγκεντρώνονται σκόνη και βλαβεροί μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του. Επικάθονται στα φίλτρα του και τα φράσσουν, οπότε ο αέρας που απελευθερώνεται δεν είναι καθαρός. Αντιθέτως, είναι επιβαρυμένος με επιβλαβή σωματίδια που ευθύνονται για αλλεργίες, ιώσεις ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης, τα φίλτρα καθαρίζονται επιμελώς. Έτσι δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείς για την ποιότητα του αέρα στο χώρο σου και κατ’ επέκταση την υγεία σου.

Καταλήγοντας, το τελευταίο και κυριότερο βήμα για να είσαι σίγουρος ότι θα κάνεις τελικά τη σωστή επιλογή, εγκατάσταση ή συντήρηση κλιματιστικού στον χώρο σου, είναι να επιλέξεις έναν έμπειρο ψυκτικό που θα σε καθοδηγήσει και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες εργασίες. Στο 11888 giaola θα βρείς εξειδικευμένους ψυκτικούς, με την απαραίτητη γνώση και εμπειρία.

Δες προσφορά για συντήρηση κλιματιστικού

You may also like