Χρήσιμες πληροφορίες για τις φορολογικές δηλώσεις 2018

Μπορεί η παράδοση της τελευταίας στιγμής, σε ό,τι αφορά την υποβολή για τις φορολογικές δηλώσεις 2018, και μαζί η παράταση της σχετικής προθεσμίας υποβολής για άλλη μια χρονιά να ακολουθήθηκαν ευλαβικά. Ωστόσο, αυτό που παρέμεινε αμετακίνητο ήταν οι ημερομηνίες πληρωμής!

Είτε υπέβαλλαν τις φορολογικές δηλώσεις για το 2018 την πρώτη ημέρα υποβολής, που ήταν στις 19 Απριλίου, είτε περιμένουν την τελευταία ημέρα της νέας προθεσμίας –την 26η Ιουλίου- ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

φορολογικές δηλώσεις

Σημειώνεται, ότι η αρχική προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις έληγε το Σάββατο 30 Ιουνίου. Ωστόσο, υπήρχε μικρή ανταπόκριση (περίπου το 40% των φορολογούμενων δεν είχε υποβάλλει δήλωση). Λόγω φόβου συμφόρησης και δυσλειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Ανεξαρτήτως της παράτασης τα δύσκολα αρχίζουν σε λίγες ημέρες με την πληρωμή του φόρου. Δεδομένης της υπερβολικής και δυσανάλογης αύξησης του φόρου εισοδήματος, τα τελευταία χρόνια η μοναδική δυνατότητα αντίδρασης των φορολογούμενων είναι η «έξυπνη» αποπληρωμή του φόρου επιμηκύνοντας, σε πολλούς μήνες, το χρόνο αποπληρωμής.

Το Υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος με την κλασική επιλογή των τριών ισόποσων διμηνιαίων δόσεων. Για πρώτη φορά, προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου με πάγια ρύθμιση. Αυτή μπορεί να φτάσει έως και τις 12 μηνιαίες δόσεις, χωρίς πιστωτική κάρτα.

Δες διαθέσιμα λογιστικά γραφεία

Πληρωμή με δόσεις

σύνταξη φορολογικής

Ωστόσο, η ρύθμιση του Υπουργείου επιβαρύνεται με επιτόκιο που διαμορφώνεται σε περίπου 5%. Και το δέλεαρ των πολλών μηνιαίων δόσεων; Το προσφέρουν οι τράπεζες εδώ και χρόνια, μέσω πιστωτικών καρτών, και μάλιστα οι δόσεις είναι άτοκες. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή αφορά μόνον τους κατόχους πιστωτικής κάρτας που θα πρέπει να διαθέτουν ένα σχετικά αυξημένο πιστωτικό όριο.

Η διαφορά μεταξύ των διμηνιαίων δόσεων και των 12 άτοκων δόσεων είναι μεγάλη:

  • Ένας φόρος π.χ. 1.500 ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθεί με 3 διμηνιαίες δόσης των 500 ευρώ (ή 250 ευρώ ανά μήνα)
  • Με 12 δόσεις η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στα 125 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικότερα, με την κλασική επιλογή των διμηνιαίων δόσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου (Παρασκευή 28/9). Η τρίτη και τελευταία δόση, επίσης την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου (Παρασκευή 30/11). Η εξόφληση των δόσεων καλό είναι να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω e-banking. Και αυτό, καθώς η πληρωμή στα ταμεία των καταστημάτων των τραπεζών επιβαρύνεται με προμήθεια 3 ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Δυνατότητα αποπληρωμής φόρου

Το σημαντικό την φετινή χρονιά είναι ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο τους σε περισσότερες δόσεις. Συγκεκριμένα, μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις. Έτσι εντάσσουν την οφειλή σε πάγια ρύθμιση. κάτι που μέχρι τώρα ήταν δυνατό μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή υποχρεώσεις που δεν εξοφλήθηκαν εντός της προθεσμίας.

Η δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής του φόρου, σε διάστημα μέχρι και 12 μηνών, αποτελεί μια ελκυστική επιλογή, ειδικά για επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα που επιβαρύνονται με υψηλό –δυσανάλογα υψηλό- φόρο. Γιατροί, δικηγόροι, ασφαλιστές και όλοι όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας μπορούν εύκολα και γρήγορα να επιμερίσουν το ποσό του φόρου σε …βάθος χρόνου περιορίζοντας δραστικά τη μηνιαία …φορολογική δαπάνη.

Ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων εξόδων (πληρωμή αμοιβής λογιστών και λογιστικών γραφείων για την υποβολή των δηλώσεων, καλοκαιρινές διακοπές αλλά και τους επερχόμενους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ). Ανάλογη ευκολία προσφέρει και η επιλογή της πιστωτικής κάρτας διευκολύνει, ωστόσο απαιτεί πειθαρχία: οι φορολογικές δηλώσεις του 2018 που θα πληρωθούν μέσω της πιστωτικής κάρτας για την αποπληρωμή του φόρους τους θα πρέπει απαραιτήτως να εξοφλούν τις μηνιαίες δόσης στην ώρα τους ώστε να μην επιβαρυνθούν με τόκο. Δεδομένου ότι οι πιστωτικές κάρτες βαρύνονται με πολύ υψηλά επιτόκια που σίγουρα ξεπερνούν το 15% προσεγγίζοντας το 20%. Έτσι τυχόν ασυνέπεια στην πληρωμή των δόσεων και η συσσώρευση ενός σημαντικού ανεξόφλητου υπολοίπου στην κάρτα θα οδηγήσει σε τόκους με τελικό αποτέλεσμα, όχι απλά να χαθεί το όφελος των άτοκων δηλώσεων, αλλά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος να κοστίσει πολύ περισσότερο.

Δες διαθέσιμα λογιστικά γραφεία

Τι πρέπει να κάνετε για την πάγια ρύθμιση

διαδικασία δήλωσης

Οι φορολογούμενοι που θέλουν από τώρα να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση και να τακτοποιήσουν σε δόσεις τις οφειλές τους που δεν έγιναν ακόμα ληξιπρόθεσμες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  1. Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κάνετε κλικ στον «Λογαριασμό μου» εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.
  2. Κλικάρετε την επιλογή «Εφαρμογές» και εντοπίζετε τη εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών» (βρίσκεται χαμηλά στην σελίδα).
  3. Επιλέξτε τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».
  4. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στην «Υποβολή Νέας».
  5. Αμέσως εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση. Εφόσον όλα είναι εντάξει προχωράτε στην επόμενη σελίδα.
  6. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να εισαχθούν τα εξής στοιχεία:

– ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής εξαιτίας των επιβαρύνσεων.

– το μηνιαίο καθαρό εισόδημα

– οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και

– οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.

Εφόσον συμπληρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα εμφανισθούν τόσο το πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων, όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.

  1. Στην επόμενη τελευταία σελίδα εμφανίζεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής κατάστασης. Στη δήλωσή αυτή, θα πρέπει να τσεκαριστεί στο πεδίο 3 αν ο δηλών έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης. Στο πεδίο 4 τσεκάρετε αν έχετε:

– Ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα αν έχετε δηλώσει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα στο Ε9 ή αν υπάρχουν δικαιώματα μη δηλωμένα,

– Πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα. Κάντε κλικ αν έχετε μεταφορικά μέσα και οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Ε1, πρόσφατα αποκτηθέντα κτλ Είδος, αριθμός νηολογίου/κυκλοφορίας, ποσοστό κτλ.

Φορολογικές Δηλώσεις 2018, όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Λοιπά περιουσιακά στοιχεία

Δηλώστε αν έχετε:

– Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, άλλες περιπτώσεις.

– Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις .

– Κινητά αξίας (π.χ. έργα τέχνης, συλλογές).

– Λογαριασμούς σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα (ΙΒΑΝ).

Τέλος στο πεδίο (ε) συμπληρώστε τα στοιχεία της πάγιας εντολής με το σχετικό IBAN. Έτσι, θα χρεώνεται η δόση της ρύθμισης απευθείας από το λογαριασμό αυτό στην τράπεζα.

  1. Στο τέλος κάνετε κλικ στην ένδειξη «Υποβολή» και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet.

Εφόσον όλα είναι σωστά, η ρύθμιση εγκρίνεται ακόμη και την ίδια ημέρα. Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση η πρώτη πληρωμή πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά οι δόσεις. Σημειώστε ότι οι δόσεις δεν είναι άτοκες αλλά επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Αν επιθυμείτε να κάνετε τις φορολογικές σας δηλώσεις για το 2018, επισκεφθείτε το 11888 giaola για λογιστικά γραφεία.

You may also like