Φορολογικές Δηλώσεις 2018, όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Εάν αναρωτιέσαι πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2018 η απάντηση είναι τώρα. Η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης online είναι στις 30 Ιουνίου 2018, ενώ οι άτυχοι που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία θα το κάνουν σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις. Ενώ λοιπόν οι λογιστές παίρνουν φωτιά αυτή την εποχή, εσύ θέλεις να μάθεις τί έχει αλλάξει στο www.gsis.gr. ‘Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές καθώς προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν ορισμένοι κωδικοί με σκοπό τη διευκόλυνση του χρήστη, της διασταύρωσης των στοιχείων και τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Δες διαθέσιμα λογιστικά γραφεία

Σύζυγοι και Σύμφωνο Συμβίωσης

φορολογικές δηλώσεις 2018

Εάν είσαι παντρεμένος θα κάνετε τη φορολογική δήλωση μαζί: οι σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση. Παρόλα αυτά, εάν κάποιοι θέλουν ξεχωριστή βεβαίωση ή επιστροφή φόρου μπορούν να αιτηθούν στην εφορία για διαχωρισμό της οφειλής. Εάν πάλι ο φορολογούμενος έχει πάρει διαζύγιο θα πρέπει να το δηλώσει. Τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, εφόσον έχουν ενημερώσει το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ με δήλωση μεταβολής.

Εισοδήματα

πληρωμή για φορολογικές δηλώσεις

Η εφορία ξέρει πόσα χρήματα πήρες πέρυσι το καλοκαίρι. Τα εισοδήματα φέτος από μισθούς και συντάξεις είναι ήδη συμπληρωμένα και δεν υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησής τους. Στη περίπτωση που διαπιστώσεις πως δεν είναι αληθή αυτά τα στοιχεία, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να απευθυνθείς στον εργοδότη προκειμένου να διορθώσει την ανακρίβεια. Εάν τελικά ούτε έτσι βγάλεις άκρη, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις τη δήλωσή σου «με επιφύλαξη».

Χρήσιμες πληροφορίες για τις φορολογικές δηλώσεις 2018

Πλαστικό Χρήμα

πληρωμή με κάρτα

Ήρθε η ώρα να χαρείς για όλα αυτά τα ψώνια που έκανε η σύζυγος με τις πιστωτικές σας κάρτες. Οι κωδικοί 049 και 050 προστέθηκαν και περιλαμβάνουν δαπάνες που έγιναν με χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες ή e-banking. Ο φορολογούμενος μπορεί να επέμβει και να προσθέσει δαπάνες που μπορεί να μην εμφανίζονται, όπως πχ μεταφορά χρηματικών ποσών από το λογαριασμό του σε ελεύθερους επαγγελματίες. Απαραίτητο για εισοδήματα έως 10000€ είναι το 10% να αφορά δαπάνες που έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο, για εισοδήματα από 10001€-30000€ το 15% και για εισοδήματα άνω των 30001€ το 25%. Οι δαπάνες αυτές μπορούν να επιφέρουν έκπτωση φόρου από 1900€-2100€.

Ιατρικές, φαρμακευτικές και Δαπάνες Νοσηλείας

ιατρικές δαπάνες

Άσχημα νέα για το παππού και τη γιαγιά. Θα θυμάσαι τη διάταξη που προέβλεπε 10% έκπτωση φόρου όταν άνω του 5% του εισοδήματος αφορούσε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό σήμαινε πως άτομα με 10000€ εισόδημα και δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ύψους 500€ θα λάμβανε έκπτωση 50€. Οι κωδικοί λοιπόν 051-052 στον πίνακα 7 της 4ης σελίδας δεν υπάρχουν πια, καθώς δυστυχώς για τους γηραιότερους και τους έχοντες ιατρικά προβλήματα κυρίως, αυτή η διάταξη δεν υφίσταται πλέον. Οι συγκεκριμένες δαπάνες θα προστίθενται πλέον στις καταναλωτικές, με αποτέλεσμα μια σημαντική πηγή μείωσης φόρου για τις προαναφερόμενες ομάδες να εκλείψει.

Φιλοξενία

σύνταξη φορολογικής δήλωσης

Από φέτος γίνεται προσθήκη κωδικών που αφορούν στη φιλοξενία. Εάν λοιπόν φιλοξένησες κόσμο και ξέχασαν να μετακομίσουν, θα πρέπει να ξέρεις πως οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στο σπίτι τους μη εξαρτώμενα μέλη από αυτούς, οφείλουν να το δηλώνουν στο Πίνακα 2, παράγραφο 20 με τους κωδικούς 007 και 008. Συγκεκριμένα δηλώνουν τα ΑΦΜ των φιλοξενουμένων τους και τους μήνες φιλοξενίας. Αυτή η προσθήκη έχει ως σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα. Πολλοί φορολογούμενοι προκειμένου να το λάβουν δήλωσαν πως ήταν φιλοξενούμενοι και τώρα στόχος είναι να διασταυρωθούν τα δηλωθέντα στοιχεία.

Δες διαθέσιμα λογιστικά γραφεία

Καλή Επιτυχία

Αυτές λοιπόν ήταν οι κυριότερες αλλαγές στη φορολογική σου δήλωση για το 2018. Εάν τώρα περιηγήθηκες στο taxisnet και αυτά που βλέπεις σου φαίνονται ολίγον τι κινέζικα, μη το κουράζεις άλλο. Όπως όλες οι φορολογικές δηλώσεις, έτσι και του 2018 είναι πολύ σημαντικό να γίνονται με ακρίβεια και προσεκτικά. Προκειμένου να κάνεις κάποιο λάθος και να το πληρώσεις ακριβά, εμπιστεύσου ένα καλό λογιστή. Καλή φορολογική περίοδο από εμάς!

You may also like