Αποτελεσματικές θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας

Στη γυναικεία ορολογία η περίφημη «όψη φλοιού πορτοκαλιού» δεν είναι μία φράση που περιγράφει πιθανή διακόσμηση στο χείλος ενός ποτηριού απολαυστικά γεμάτου με cocktail. Αναφέρεται στην όψη που αποκτά η επιδερμίδα όταν κακές συνήθειες όπως η διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η περιορισμένη κατανάλωση νερού, το κάπνισμα, και η κατάχρηση στα ανθρακούχα αναψυκτικά, προκαλούν ανομοιόμορφη συσσώρευση λίπους κοντά στην επιφάνειά της και σκλήρυνση των ινών του συνδετικού ιστού. Πιο συγκεκριμένα, αυτό προκύπτει από μετατροπές στους λιπώδεις ιστούς και διαταραχές στη μικροκυκλοφορία και το λεμφικό σύστημα. Δεν είναι φλεγμονή αλλά σίγουρα μία κατάσταση που αφορά το 85% των γυναικών. Επειδή η αποκατάσταση μέσα από τη διατροφή παίρνει χρόνο και το καλοκαίρι πλησιάζει, ας εστιάσουμε σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Μασάζ

Το μασάζ βοηθάει πολύ στην αποκατάσταση των περιοχών που έχουν ανεπιθύμητη όψη. Με ένα απλό αξεσουάρ μασάζ ή μια συσκευή για χρήση στο σπίτι, και σε συνδυασμό με αφρόλουτρο ή κρέμα ενυδατική μετά το ντους, κάνε μασάζ. Οι κινήσεις αυτές βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου κάτι που αποτελεί έναν από τους παράγοντες με τους οποίους σχετίζεται άμεσα το πρόβλημα.

Καλλυντικά προϊόντα

Κανένα δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό αλλά κάποια σίγουρα βοηθούν στην βελτίωση της όψης. Πάρε προϊόντα δοκιμαστικά και στόχευσε κυρίως σε αυτά με σύνθεση που βασίζεται σε φυτικά συστατικά όπως πιπέρι και γαρύφαλλο. Η καφεΐνη εντοπίζεται συχνά σε τέτοιες συνθέσεις γιατί αποδεδειγμένα προκαλεί σταδιακή σύσφιξη. Βεβαιώσου επίσης ότι τα συστατικά αυτά δεν προκαλούν κάποια αντίδραση την επιδερμίδα σου. Καθώς τσεκάρεις διαφημίσεις τέτοιων καλλυντικών τώρα την Άνοιξη, θα βρεις συχνά και το συστατικό ρετινόλη. Δεν θεραπεύει την κυτταρίτιδα αλλά, όταν είναι σωστά συνδυασμένη, βελτιώνει την υφή. Προϊόντα που περιέχουν 0.3% ρετινόλη είναι ιδανικά. Για να δεις όμως εντυπωσιακά αποτελέσματα πρέπει να την χρησιμοποιήσεις για τουλάχιστον 6 μήνες. Η ρετινόλη αυξάνει το πάχος της επιδερμίδας κρύβοντας ουσιαστικά τη ανομοιόμορφη συγκέντρωση λίπους από κάτω.

Θεραπείες με body wrap

Σε πολλά ινστιτούτα αισθητικής παρέχονται θεραπείες κατά τις οποίες το σώμα καλύπτεται με ειδικό προϊόν και τυλίγεται με μεμβράνες και άλλα φιλμ μέχρι να γίνει πλήρη απορρόφηση. Αν ακολουθηθούν συστηματικά, κάποιες από αυτές τις θεραπείες έχουν πιο άμεσο αποτέλεσμα από αυτές που θα επιχειρήσεις στο σπίτι.

Λιπομασάζ και σχετικές κούρες

Οι αισθητικοί έχουν στα χέρια τους διάφορες συσκευές που προσπαθούν να διασπάσουν το λίπους και να λειάνουν τις περιοχές. Κάποιες επιστρατεύουν μέχρι και στοιχεία κρυοθεραπείας παγώνοντας τα λιποκύτταρα και βοηθώντας τον οργανισμό σου να τα αποβάλει αργότερα μέσω του λεμφικού συστήματος. Κάποιες τέτοιες θεραπείες ολοκληρώνονται με συσκευές για σύσφιξη, πριν η απομάκρυνση του λίπους προκαλέσει “κρέμασμα” της επιδερμίδας. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή. Εμπιστέψου μόνο μεθόδους και συσκευές εγκεκριμένες από παγκόσμιους οργανισμούς υγείας. Το laser και οι ραδιοσυχνότητες που φέρνουν παρόμοιο αποτέλεσμα, με τη βοήθεια της θερμότητας που παράγουν, ανήκουν στις πιο δαπανηρές από τις μεθόδους. Το αποτέλεσμα της λείανσης από αυτές τις μεθόδους διαρκεί συχνά έως και 6 μήνες, χρόνος στον οποίο προλαβαίνεις να εγκαταλείψεις και τις κακές διατροφικές συνήθειες για ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα. Ειδικοί πραγματοποιούν ακόμα και μικροχειρουργική με τη βοήθεια του laser ώστε να θεραπεύσουν την κυτταρίτιδα. Ενέσιμες θεραπείες έχουν μπει κι αυτές στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Στόχος των ειδικών είναι να σπάσουν εσωτερικά τις ζώνες του ασύμμετρου λίπους και να βοηθήσουν τον οργανισμό να το αποβάλει. Κόβοντας τις ζώνες αυτές δημιουργούνται κενά προς τα οποία σύντομα αναπτύσσεται υγιής ελαστικός ιστός.


Χρήσιμες πληροφορίες

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας σε σημεία-κλειδιά όπως οι γλουτοί και η κοιλιακή χώρα σημαίνει καλύτερη αιμάτωση, μείωση των λιποκυττάρων, αποβολή υγρών και τοξινών, και επανόρθωση των ινών του κολλαγόνου. Θεραπείες που φαίνεται ότι έχουν σημαντικό ποσοστό επιτυχίας σχετίζονται με το μηχανικό μασάζ, τους υπέρηχους, τα κρουστικά ηχητικά κύματα που παράγουν παλμούς διάσπασης, τις μεθόδους οξυγόνωσης των ιστών, τη μεσοθεραπεία σώματος για τοπική λιποδιάλυση, και την εσωτερική διοχέτευση διοξειδίου του άνθρακα που καταπολεμά την παρακράτηση των υγρών και αποτοξινώνει.

Μικρά τρικ

Κάτι που θα κάνει την κυτταρίτιδά σου λιγότερο ορατή είναι η απώλεια κάποιων κιλών και η άσκηση που συσφίγγει τις συγκεκριμένες περιοχές. Για τέτοιες ασκήσεις συμβουλέψου έναν καλό γυμναστή. Επίσης η εφαρμογή αυτομαυριστικού προϊόντος (self-tan) θα προκαλέσει ένα μικρό καμουφλάζ. Στις ανοιξιάτικες εξόδους σου χρησιμοποίησε διάφανα άχρωμα καλσόν σύσφιξης. Και τέλος, ενυδάτωσε την επιδερμίδα σου καλά.

You may also like