Πώς να εγκαταστήσεις αυτόματο πότισμα στον κήπο σου

Το πότισμα των φυτών στο μπαλκόνι και τον κήπο αποτελεί μια καθημερινή ρουτίνα που πολλοί από εμάς συχνά προσπερνάμε είτε γιατί δεν προλαβαίνουμε, είτε γιατί την ξεχνάμε. Αυτό ωστόσο, έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τα φυτά μας τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένη ποσότητα νερού και μάλιστα, είναι καλό να την λαμβάνουν ίδια ώρα κάθε φορά.

Τα πλεονεκτήματα

Για να γίνει η καθημερινότητά μας πιο εύκολη, το αυτόματο πότισμα αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα και παράλληλα οικονομική λύση, αφού μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα με τα κυριότερα να περιλαμβάνουν:
• Εξοικονόμηση χρόνου είτε βρισκόμαστε στο σπίτι είτε όχι
• Εξοικονόμηση νερού αφού είναι ρυθμισμένο να ρίχνει συγκεκριμένη ποσότητα νερού, ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού.
• Προγραμματίζουμε ώστε να ποτίζει τις ημέρες και ώρες που θέλουμε, έτσι ώστε τα φυτά μας να παίρνουν το νερό που χρειάζονται πάντα την ίδια ώρα, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξή τους.

Ο τρόπος που θα σχεδιαστεί το αυτόματο πότισμα του σπιτιού μας εξαρτάται από τα φυτά που έχουμε και τις ανάγκες τους. Μια καλή ιδέα είναι να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες ώστε αυτά που χρειάζονται περισσότερο νερό να είναι ξεχωριστά από αυτά που χρειάζονται περισσότερο και τα βάζουμε σε διαφορετικές ομάδες ποτίσματος.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης αν το αυτόματο πότισμα πρόκειται να το εγκαταστήσουμε στον κήπο ή σε γλάστρες, καθώς το χώμα στις γλάστρες δεν μπορεί να συγκρατήσει την ίδια ποσότητα νερού με εκείνο του κήπου. Για το μπαλκόνι και την βεράντα υπάρχουν ήδη έτοιμα σετ για αυτόματο πότισμα με εύκολη συναρμολόγηση και ρύθμιση.
Από την άλλη για τον κήπο η διαδικασία είναι λίγο μεγαλύτερη καθώς θα χρειαστεί ο μηχανισμός αυτόματου ποτίσματος, να σχεδιαστεί και να φτιαχτεί από την αρχή, ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών μας.

Τι πρέπει να ξέρεις πριν φτιάξεις το δικό σου σύστημα αυτόματου ποτίσματος

1. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, στο αρχικό στάδιο του σχεδιασμού, θα χρειαστεί να ομαδοποιήσεις τα φυτά σου ανάλογα με το πόσο νερό χρειάζονται. Αυτό χρησιμεύει ώστε να έχεις στην ίδια γραμμή ποτίσματος, φυτά με ίδιες ανάγκες, ώστε να αποφύγεις να υπερποτίζεις κάποιο φυτό ή να «αφυδατώνεις» κάποιο άλλο.

2. Αν σκοπεύεις να σχεδιάσεις δικό σου πότισμα για το μπαλκόνι, αναγκαστικά τα φυτά θα έχουν μία γραμμή ποτίσματος. Αυτό σημαίνει πως αν έχεις φυτά που χρειάζονται παραπάνω νερό, θα χρειαστεί να βάλεις περισσότερους σταλάκτες.

3. Στον κήπο, να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να συνδέσεις στο ίδιο δίκτυο του αυτόματου ποτίσματος, με το αυτόματο πότισμα για το γκαζόν. Ενώ αν έχεις παραπάνω από ένα δίκτυα άρδευσης, μην τα βάζεις όλα μαζί σε λειτουργία.

4. Μετά την εγκατάσταση του συστήματος αυτόματου ποτίσματος, σιγουρέψου ότι έχεις ελέγξει όλες τις ενώσεις και τις γωνίες για να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχουν διαρροές. Επίσης, είναι σημαντικό να προβλέψεις από τον σχεδιασμό ώστε να μην φτιάξεις ένα δίκτυο με πολύπλοκα σχήματα και γωνίες, για να περιορίσεις τις απώλειες.

5. Αν τα υδραυλικά του σπιτιού και του κήπου σου δεν έχουν πολλές παροχές νερού, ή αλλιώς βρύσες, δεν χρειάζεται να εγκλωβίσεις την βρύση σου μόνο για το αυτόματο πότισμα. Στην αγορά θα βρεις συσκευές διακλάδωσης, που χωρίζουν την βρύση σε δύο εξόδους, ώστε τη μία να την έχεις για το αυτόματο πότισμα και την άλλη για τις υπόλοιπες χρήσεις.

6. Φρόντισε να κάνεις τακτικό έλεγχο για τυχόν φθορές, ενώ είναι σημαντικό να καθαρίζεις μία φορά τον χρόνο τους σταλάκτες, τα ακροφύσια και τα μπεκ, καθώς και να αλλάζεις μπαταρίες ακόμα και αν δεν έχουν τελειώσει.

7. Συνήθως τον χειμώνα, δεν χρειάζεται να ποτίζουμε τα φυτά μας τόσο συχνά. Ωστόσο, και το καλοκαίρι είναι σημαντικό να έχεις σωστά ρυθμισμένο το αυτόματο πότισμα ώστε να γίνεται είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα. Επιπλέον, για να μειώσεις τη σπατάλη αλλά και να προστατεύσεις τα φυτά σου, στο εμπόριο υπάρχουν προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος με ανιχνευτές βροχής, ώστε να μην ποτίζονται επιπλέον όταν έχει βρέξει.

You may also like