Δίαιτα Ντουκάν: Είναι η κατάλληλη δίαιτα για τον οργανισμό σου;

Θέλεις να χάσεις 5 κιλά σε μία περίπου εβδομάδα και να μην τα πάρεις ποτέ ξανά; Η δίαιτα που δημιούργησε ο διατροφολόγος Pierre Dukan το 2000 μπορεί να δώσει τέτοιες υποσχέσεις. Χαμηλές σε λιπαρά πηγές πρωτεϊνών, δημητριακά ολικής άλεσης, άφθονο νερό, και ένας ημερήσιος περίπατος 20 λεπτών είναι τα κλειδιά της. Το διατροφικό αυτό πρόγραμμα βασίζεται στην παραδοχή ότι η μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων ωθεί τον οργανισμό στην καύση λίπους. Μπορείς να τρως απεριόριστες ποσότητες τροφών που βρίσκονται στη μαγική λίστα.

“Τι επιτρέπεται”;

Θα χρειαστεί να καταναλώνεις άφθονη πρωτεΐνη και πίτουρο βρώμης.  Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 4 φάσεις. Στη φάση της «Επίθεσης» (1-10 μέρες) τρως απεριόριστη πρωτεΐνη, 1 ½ κουταλιές πίτουρο βρώμης και πίνεις τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα. Στη φάση της «Βασικής Πορείας» (διάρκειας αρκετών μηνών) προσθέτεις απεριόριστη ποσότητα μη αμυλούχων λαχανικών και μισή ακόμα κουταλιά πίτουρο βρώμης. Στη φάση της «Παγίωσης» (υπολόγισε 10 μέρες για κάθε κιλό που έχεις χάσει) μπορείς να τρως λαχανικά κάθε μέρα συν 1 φρούτο, 2 φέτες ψωμί ολικής και μία μερίδα σκληρό τυρί. Μπορείς επίσης να έχεις 1-2 μερίδες αμυλούχων τροφών και 1-2 γεύματα δικής σου επιλογής ώστε να γιορτάσεις τα θετικά αποτελέσματα.  Στο «Φινάλε» (διαρκεί για πάντα) κάνεις συντήρηση που σημαίνει ότι μπορείς να τρως τα πάντα εκτός από μία μέρα κάθε εβδομάδα, όπου ακολουθείς όλους τους κανόνες της φάσης της «Επίθεσης». Για συντήρηση, συνέχισε καθημερινά τον περίπατο 20 λεπτών και 3 κουταλιές πίτουρο βρώμης. Η τσίχλα, το τσάι και ο καφές χωρίς ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά και τα μπαχαρικά επιτρέπονται. Στις 2 τελευταίες φάσεις απόλαυσε και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. “Δες εδώ για Διαιτολόγους.  Αν είσαι άτομο που παρατά εύκολα την προσπάθεια, σκέψου ότι ο οργανισμός σου δεν θα δυσκολευτεί πολύ να προσαρμοστεί. Δεν θα χρειαστεί να αναζητήσεις σπάνια υλικά για να την υλοποιήσεις. Το δύσκολο κομμάτι είναι η αρχική φάση όπου οι επιλογές σου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αν σωματικά δεν έχεις μεγάλες αντοχές, θα πρέπει επίσης να πιεστείς ώστε να κάνεις καθημερινά τον 20-λεπτο περίπατο. Εν τέλει αυτός θα αυξήσει την αντοχή σου, όπως κάθε αερόβια άσκηση.

“Συμβαδίζει με διατροφικούς περιορισμούς; ”

Αν είσαι vegan μπορείς να αποφύγεις το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα όστρακα, τα αβγά, και τα light γαλακτοκομικά και τα καταφύγεις σε φυτικές πηγές πρωτεϊνών (Seitan, tempeh, tofu, όσπρια, και ξηρούς καρπούς). Αν έχεις κάποια καρδιακή πάθηση και ήδη κάνεις διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, η Dukan σου ταιριάζει γάντι γιατί οι τροφές που περιλαμβάνει στη λίστα είναι είτε άπαχες είτε χαμηλές σε λιπαρά. Αν έχεις αλλεργία στη γλουτένη, στις πρώτες φάσεις δεν θα την συναντήσεις καθόλου ενώ στις επόμενες φάσεις που οι κανόνες χαλαρώνουν λίγο, θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνεις.

“Αποτελεσματικότητα”.

Οι πρώτες δύο φάσεις οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους λόγω του ότι απουσιάζουν οι υδατάνθρακες από το πλάνο. Ωστόσο κάποιοι ειδικοί ανησυχούν ότι στις επόμενες δύο φάσεις υπάρχει μικρή πιθανότητα να ξαναπάρεις κάποια από αυτά τα κιλά, αν δεν προσέξεις τις ποσότητες.  Επίσης υπάρχουν ενδοιασμοί για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία και για τη συντήρηση του σωματικού βάρους. Υπάρχουν παθήσεις που ίσως δεν συμβαδίζουν πολύ με τους στόχους της δίαιτας. Αν είσαι σε φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη, πιθανά να χρειαστεί να αλλάξεις τη δοσολογία του φαρμάκου γιατί οι πρώτες δύο φάσεις είναι φτωχές σε υδατάνθρακες. Αν έχεις νεφρική πάθηση, μπορεί να λαμβάνεις περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που μπορούν να διαχειριστούν τα νεφρά σου. Αν τώρα έχεις καρδιακή πάθηση ή πεπτική διαταραχή, θα σου λείψουν αρχικά οι φυτικές ίνες που ωφελούν τόσο την καρδιά και το πεπτικό σύστημα.  Σε αυτές λοιπόν τις ειδικές περιπτώσεις, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, πριν ξεκινήσεις τη δίαιτα Dukan.

“Τα υπέρ και τα κατά”.

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες, αυτό το διατροφικό πρόγραμμα εστιάζει σε πηγές πρωτεϊνών χαμηλές σε λιπαρά σε αντίθεση με όσες τροφές έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Αυτό σε βοηθάει να χάσεις βάρος, γιατί η πρωτεΐνη σου προσφέρει αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτό το πλάνο δεν σου διδάσκει μακροπρόθεσμα καλές διατροφικές συνήθειες. Μάλιστα σε παροτρύνει να μείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στη φάση παγίωσης, μέχρι δηλαδή να πετύχεις το στόχο σου. Αν χρειάζεται να χάσεις πολλά κιλά, θα περάσεις πολύ καιρό σε πρόγραμμα, κάτι που πιθανά μπορεί να οδηγήσει σε διατροφή ελλιπή σε θρεπτικά στοιχεία.  Για να μη στερηθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα την ποικιλία των διαθέσιμων τροφών, δοκίμασε την Dukan εφόσον θέλεις να χάσεις λίγα κιλά και είσαι κάτω των 50 ετών.

You may also like