Κάθε χρόνο η εποχική γρίπη ταλαιπωρεί μεγάλες ομάδες ανθρώπων, συχνά παραπάνω από 1 φορά. Η γρίπη παρουσιάζει έξαρση ξαφνικά αλλά πάντα εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ειδικά όταν μιλάμε για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πλήττονται με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζει η εποχική γρίπη κάθε χρόνο είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος, ο ξηρός και επίμονος βήχας καθώς και πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις. Σαφώς, ανάλογα με τον ιό ορισμένα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, όταν βλέπουμε ότι κάποια από τα συμπτώματα της γρίπης επιμένουν, είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε το γιατρό μας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο για εξειδικευμένες εξετάσεις.
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι ο επίμονος πυρετός, που δεν υποχωρεί μετά τις 3 ημέρες, δυσκολίες στην αναπνοή, λιποθυμίες και πόνοι στο στήθος. Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών χωρίς την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση αλλά υπάρχει περίπτωση να την επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο.
Και ενώ η καθημερινή επαφή μας με ανθρώπους που μπορεί να μας μεταδώσουν τον ιό της γρίπης είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε για να προστατευτούμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.
1. Αντιγριπικό Εμβόλιο. Ο εμβολιασμός θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από την εποχική γρίπη και συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους γιατρούς. Μπορείς να ενημερωθείς από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου για να λύσεις οποιαδήποτε απορία έχεις, μαθαίνοντας έγκυρες πληροφορίες. Το εμβόλιο κατά της γρίπης, θεωρείται απαραίτητο να γίνεται σε παιδιά και σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
2. Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Μπορεί να ακούγεται σαν την συμβουλή που μας έδιναν στο σχολείο όταν ήμασταν μικροί, ωστόσο τα χέρια είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος για να μας μεταφέρουν μικρόβια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι περίπου το 80% των μεταδιδόμενων ιών, μεταδίδεται με την επαφή. Συνεπώς, το τακτικό πλύσιμο των χεριών κρίνεται περισσότερο από απαραίτητο, και ακόμα καλύτερα θα είναι να γίνεται με ειδικό αντισηπτικό υγρό.
3. Μην ακουμπάς το πρόσωπό σου. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο, αφού από τα χέρια μπορούν να μεταδοθούν οι περισσότεροι ιοί. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουμε τα μικρόβια να μπουν στον οργανισμό μας.
4. Αέρισε τους χώρους που βρίσκεσαι. Τον χειμώνα είναι εύκολο να παραλείψουμε τον σωστό αερισμό των εσωτερικών χώρων, αφού το κρύο πολύ συχνά αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο τα μικρόβια μπορούν να συσσωρευτούν μέσα στον χώρο που κινούμαστε, κυρίως όταν είναι κοινόχρηστοι (όπως ο χώρος εργασίας μας). Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει για λίγη ώρα μέσα στην μέρα, να παραβλέπουμε τον παγωμένο καιρό και να αερίζουμε καλά το σπίτι και το γραφείο μας.
5. Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με την διατροφή. Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω στη διατήρηση της καλής υγείας. Σε περιόδους έξαρσης γρίπης, αν ο οργανισμός μας είναι ευάλωτος, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθεί στους εξωτερικούς κινδύνους όπως είναι οι ιοί. Η λύση είναι να φροντίσουμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, τρώγοντας υγιεινά και καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες, φρούτων, λαχανικών αλλά και υγρών. Αν ωστόσο η καθημερινότητά σου δεν σου επιτρέπει να ακολουθείς το πρόγραμμα διατροφής που ήθελες, μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με φυτικά συμπληρώματα, πάντα με την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου.
6. Μην έρχεσαι σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει πρόσφατα. Ακόμα και αν κάποιος έχει σταματήσει να έχει συμπτώματα γρίπης, τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του. Συνεπώς, θα ήταν καλύτερο αν απέφευγες τις επαφές με άτομα του κύκλου σου που γνωρίζεις ότι πρόσφατα πέρασαν γρίπη, ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν θα σου μεταδώσουν τον ιό.
Αντίστοιχα, αν εσύ πέρασες πρόσφατα γρίπη, μείνε σπίτι σου μέχρι να αναρρώσεις πλήρως, ώστε να προφυλάξεις τόσο τον εαυτό σου από το να ξανακυλήσει, όσο και τους γύρω σου που μπορεί να κολλήσουν από εσένα.