Αγορά αυτοκινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Ένα αυτοκίνητο προσφέρει πέρα από κάθε αμφιβολία ευκολία και άνεση στη μετακίνηση. Ούτε κάθεσαι να περιμένεις πότε θα περάσει το λεωφορείο ούτε γλιστράς ανάμεσα στις πόρτες του μετρό την ώρα που κλείνουν. Το αυτοκίνητο συνεπάγεται ανεξαρτησία, άνεση, ταξίδια αλλά και μια έκφραση του γούστου και της προσωπικότητάς μας. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά και η αλήθεια είναι πως μπορείς να βρεις πολύ αξιόλογες ευκαιρίες, ειδικά σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Καλό θα είναι όμως μια αγορά αυτοκινήτου να γίνει προσεκτικά, να το έχεις σκεφτεί καλά και να έχεις κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους για να μη το μετανιώσεις.

Τί αυτοκίνητο είναι κατάλληλο για μένα;

αγορά αυτοκινήτου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς κατά την αγορά αυτοκινήτου, είναι οι συνήθειες, οι ανάγκες σου και τί σου ταιριάζει. Άλλο αυτοκίνητο θα διαλέξεις εάν πρωταρχική σου ανάγκη είναι να κινείσαι μέσα στη πόλη και να παρκάρεις εύκολα και άλλο εάν κάνεις συχνά μεγάλα ταξίδια. Οπότε καλό θα ήταν να προσδιορίσεις σε τί ποσοστό θα το χρησιμοποιείς για μετακινήσεις και σε τι ποσοστό για ταξίδια. Για μέσα στη πόλη γενικά προτιμώνται τα Micro (Smart πχ) ή μίνι αυτοκίνητα. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει εάν είσαι ελύθερος και ωραίος ή αν έχεις οικογένεια. Οι οικογενειάρχες χρειάζονται γενικά πιο μεγάλα, οικογενειακά αυτοκίνητα που να χωράνε μέσα τα παιδιά, τα σκυλιά και τη πεθερά τους ακόμη. Οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα είναι μάλλον καλύτερο να κινηθείς προς ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο. Εάν τώρα είσαι οικογενειάρχης αλλά περνάς κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να προτιμήσεις ένα coupe ή ένα cabrio να ανεμίζουν τα…μαλλιά σου.

Καινούργιο ή μεταχειρισμένο;

κλειδιά αυτοκινήτου

Σίγουρα το καινούργιο αυτοκίνητο έρχεται με σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι παρθένο, δεν έχεις να προβληματίζεσαι για την ιστορία του. Έχεις τις εγγυήσεις σου και αρκετές επιλογές για την αποπληρωμή του. Από την άλλη το κόστος είναι ομολογουμένως «τσουχτερό». Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από την άλλη είναι πολύ πιο οικονομικό και οι ευκαιρίες στις μέρες μας είναι αρκετές. Βέβαια, η επιλογή σου σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική ακόμη καθώς δε ξέρεις το ιστορικό του. Μπορεί εύκολα να βρεθείς προ εκπλήξεως.

Βρες επαγγελματίες για αγοραπωλησίες αυτοκινήτων

Πόσα μπορείς να διαθέσεις;

διαθέσιμα χρήματα

Κράτα στο μυαλό σου πως πέρα από το αρχικό κόστος για μια αγορά αυτοκινήτου επίκεινται και άλλα έξοδα. Αναλόγως με το τύπο και τη μάρκα του οχήματός σου διαφοροποιούνται σημαντικά το κόστος της βενζίνης, η συντήρησή του, η ασφάλεια και τα τέλη του. Μπορεί να έχεις βρει ένα αυτοκίνητο σε πολύ καλή τιμή που αν το αγόραζες καινούργιο να κόστιζε μια περιουσία. Όμως ίσως το κόστος συντήρησής του να έιναι τέτοιο που να μη μπορείς να το σηκώσεις. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό το σημείο είναι και το εάν έχεις να πληρώσεις μετρητά ή εάν θα έχεις να αποπληρώνεις δόσεις. Σκέψου καθαρά και ρεαλιστικά τη κατάσταση και μη παρασυρθείς από «ευκαιρίες».

Δες προσφορά για έλεγχο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Τί πρέπει να ελέγξω στο αυτοκίνητο πριν το αγοράσω;

έλεγχος αυτοκινήτου

Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο καθώς σε καινούργιο δεν υφίσταται τέτοιος προβληματισμός. Απαραίτητο θα είναι εκτός από τον αρχικό έλεγχο που θα κάνεις μόνος σου να απευθυνθείς και σε κάποιον ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων. Παρόλα αυτά εσύ μπορείς σε πρώτη φάση να κοιτάξεις για τα εξής:

-Αριθμός Πλαισίου: βρίσκεις πού είναι και τσεκάρεις τη κατάστασή του. Επίσης, βλέπεις εάν οι αριθμοί που αναγράφει και της άδειας κυκλοφορίας συμπίπτουν.

-Αμάξωμα: το ελέγχεις περιμετρικά και έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για φθορές/αλλοιώσεις στο χρώμα ή σκουριά.

-Μετρητής: πολλοί είναι αυτοί που «πειράζουν» το μετρητή των χιλιομέτρων προκειμένου να ανεβάσουν τη τιμή του αυτοκινήτου. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτείς είναι πως ένα αμάξι κατά μέσο όρο διανύει 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Κάνε τον υπολογισμό ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου και σύγκρινέ το με τα χιλιόμετρα που αναγράφει ο μετρητής.

-Σύστημα διεύθυνσης: καθώς θα κάνεις το test drive σου παρατήρησε εάν το αυτοκίνητο κινείται σωστά ή αν παρεκκλίνει της πορείας του. Εάν συμβαίνει το δεύτερο ενδεχομένως να χρειάζεται ευθυγράμμιση.

-Ελαστικά: τα ελαστικά πρέπει να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και καλό είναι να μην είναι παλαιότερα από τριετίας. Τσέκαρε την ημερομηνία κατασκευής τους.

-Εσωτερικό: Μπαίνοντας μέσα στο αμάξι δοκίμασε όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες, μετακίνησε τα καθίσματα, γενικά κάνε ότι κίνηση μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις πως όλα λειτουργούν σωστά και όπως πρέπει.

-Κινητήρας: αυτά που θα μπορούσες εσύ να ελέγξεις στο κινητήρα είναι η στάθμη του λαδιού, αν υπάρχουν τυχόν διαρροές και φθαρμένα εξαρτήματα

-Έγγραφα: ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς σου είναι τα έγγραφα του αυτοκινήτου, το βιβλίο συντήρησης, η άδεια κυκλοφορίας, η κάρτα καυσαερίων και το εάν έχει περάσει ΚΤΕΟ.

Αφού λοιπόν έχεις προβλέψει για όλα τα παραπάνω ήρθε η ώρα να πάρεις τη μεγάλη απόφαση! Προσοχή με τα παζάρια και από εμάς καλοτάξιδο!

Δες προσφορά για έλεγχο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

You may also like