ολοκληρωμένη ανακαίνιση δωματίου

Ανακαίνιση παιδικού δωματίου: 4 χρήσιμα tips

Η ανακαίνιση παιδικού δωματίου, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς δεν εξαρτάται αποκλειστικά από σένα. Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος έκφρασης, ξεκούρασης και δημιουργίας των μικρών μας φίλων. Για τον λόγο αυτό θέλει αρκετή σκέψη και μελέτη ώστε να φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο που να είναι και λειτουργικό αλλά να μην χάνει την αίσθηση ξεγνοιασιάς που χρειάζεται το κάθε παιδί.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να κατανοήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο την προσωπικότητα του παιδιού σου. Φυσικά και θα μπορούσες να ζητήσεις και την δική του γνώμη. Από τα χρώματα που του αρέσουν, μέχρι και τα παιχνίδια που θέλει να βλέπει περισσότερο. Φυσικά αν το παιδί είναι κάτω από 2 ετών, επιστράτευσε την δική σου δημιουργικότητα!

Ανακαίνιση παιδικού δωματίου, σύμφωνα με τα γούστα του παιδιού σου

Αυτό που χρειάζεται να έχεις κατά νου είναι, πως τα παιδιά αλλάζουν πολύ χρόνο με τον χρόνο. Μαζί με αυτά λοιπόν, αλλάζουν και οι ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ότι στο δωμάτιο που θα φτιάξεις, θα πρέπει να έχεις προβλέψει τις μελλοντικές ανάγκες του παιδιού σου. Ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτές, χωρίς μεγάλες αλλαγές και μετακινήσεις επίπλων.

Παρακάτω θα βρεις τα 4 βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσεις για μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση παιδικού δωματίου. Πώς δηλαδή θα γίνει το δωμάτιο λειτουργικό και παράλληλα διασκεδαστικό, για όλη την οικογένεια!

Η επιλογή του κρεβατιού

Επέλεξε κατάλληλο κρεβάτι για το παιδικό δωμάτιο

Το υπερυψωμένο κρεβάτι θεωρείται πλέον μία από τις ιδανικότερες λύσεις για το παιδικό δωμάτιο ακόμα και όταν υπάρχει ένα παιδί στο δωμάτιο ή στην οικογένεια. Ο λόγος είναι πολύ απλός… Τοποθετώντας το κρεβάτι ψηλά, μένει ένα μεγάλο μέρος του δωματίου κενό ώστε να αξιοποιηθεί πιο δημιουργικά.

Αν το δωμάτιο το μοιράζονται δύο ή περισσότερα παιδιά τότε η επιλογή κουκέτας είναι μονόδρομος, ανεξάρτητα από το μέγεθος του δωματίου. Ο λόγος είναι ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χρειάζεται την προσωπική του «γωνία» μέσα στο δωμάτιο. Συνεπώς είναι κρίμα να αφήνεις τα κρεβάτια να πιάνουν τον χώρο. Ένα ακόμα χρήσιμο tip είναι να επιλέξεις κάτω από την κουκέτα να βγαίνει και ένα τρίτο κρεβάτι συρόμενο. Αυτό σου αφήνει και ένα περιθώριο αν έχεις και τρίτο παιδί ή αν σκοπεύεις να αποκτήσεις. Εναλλακτικά, αντί για συρόμενο κρεβάτι μπορείς να ζητήσεις να τοποθετηθούν συρτάρια για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο!

Φρόντισε για το γραφείο και την βιβλιοθήκη από νωρίς

Γραφείο και βιβλιοθήκη σε παιδικό δωμάτιο

Αν το παιδί σου είναι σε μικρή ηλικία, ίσως να μην σκεφτείς σε πρώτη φάση να βάλεις βιβλιοθήκη και γραφείο στο δωμάτιο. Αλλά δεν θα αργήσει ο καιρός που τα πρώτα σχολικά είδη θα αρχίσουν να έρχονται. Για αυτό, φρόντισε να έχεις εντοπίσει από την αρχή την γωνία που θα μπει το γραφείο και τοποθέτησε το από τώρα. Για να μην παραμένει αχρησιμοποίητο μπορείς να το κάνεις αρχικά δημιουργικό πάγκο εργασίας όπου θα μπορεί το μικρό σου να ζωγραφίζει ή να παίζει με πλαστελίνες και άλλες χειροτεχνίες.

Όσον αφορά την βιβλιοθήκη, αξιοποίησε την από νωρίς τοποθετώντας στα ράφια χρωματιστά κουτιά, ταξινομώντας τα παιχνίδια ανά κατηγορία. Στα υπόλοιπα ράφια μπορείς να βάλεις τα αγαπημένα λούτρινα του παιδιού σου, μαζί με χειροτεχνίες ή ό,τι άλλο θεωρείς ότι ταιριάζει. Αν θέλεις την γνώμη μου πάντως, όσον αφορά τη βιβλιοθήκη, προτίμησε να είναι σε ουδέτερο χρώμα και σχέδιο. Ιδανικά να μην είναι όλα τα ράφια ανοιχτά, αλλά να υπάρχουν και κάποια ντουλάπια. Θα είναι έπιπλο, πασπαρτού που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει το παιδί σου μέχρι και την εφηβεία του.

Κάνε την ντουλάπα λειτουργική για όλους

Λειτουργική ντουλάπα

Είναι απίστευτο πόσα πολλά πράγματα χρειάζεται ένας τόσο μικρός άνθρωπος, σωστά; Για να μην πελαγώσεις όμως, φρόντισε για την οργάνωση της ντουλάπας με κάθε λεπτομέρεια! Πλέον, είναι πολύ εύκολο να βρεις πολλά συστήματα οργάνωσης για ντουλάπες που τις κάνουν όχι απλά πιο λειτουργικές, αλλά αυξάνουν τον αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον, χωρίζοντας τα ρούχα σε κατηγορίες, σε διαφορετικά συρτάρια, καλάθια κλπ, διευκολύνεται και το ίδιο το παιδί στο να αυτοεξυπηρετείται.

Δώσε ζωντάνια με τα χρώματα

Ζωντανά χρώματα σε παιδικό δωμάτιο

Ένα παιδικό δωμάτιο δεν είναι δυνατόν να είναι μουντό και άχρωμο! Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολές με τα χρώματα. Μην ξεχνάς ότι εκτός από το παιχνίδι, το παιδί μέσα στο δωμάτιό του θέλει να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται. Μία ωραία λύση είναι να επιλέξεις ένα ουδέτερο και φωτεινό χρώμα ως βάση. Πάνω σε αυτό μπορείς να προσθέσεις χρωματιστές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, αντί να κάνεις τεχνοτροπία στον τοίχο, μπορείς να επιλέξεις την ταπετσαρία ή και τα αυτοκόλλητα τοίχου. Ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς αργότερα μπορείς να τα αφαιρέσεις και να προσθέσεις άλλα χωρίς μεγάλες φασαρίες στο σπίτι.

Επιπλέον, σε μια ανακαίνιση παιδικού δωματίου, έχε στο νου σου το μέγεθος του χώρου. Όσο πιο μικρό, τόσο πιο απαλά και φωτεινά πρέπει να είναι τα χρώματα. Τα έντονα χρώματα έχουν την τάση να δείχνουν τον χώρο πιο μικρό, για αυτό ίσως είναι καλύτερο να στραφείς σε πιο παστέλ αποχρώσεις.

Το βασικότερο κομμάτι όταν κάνεις μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση παιδικού δωματίου, είναι η σωστή μελέτη και οι γερές κατασκευές που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια του παιδιού. Για τον λόγο αυτό, εμπιστεύσου την ανακαίνιση του παιδικού δωματίου σε έμπειρους επαγγελματίες που μπορούν να σου δώσουν αξιόπιστο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα!

Βρες εξειδικευμένους επαγγελματίες ανακαίνιση χώρων στην περιοχή σου

You may also like