Διατήρησε την φόρμα σου την περίοδο των εορτών

Η περίοδος των Χριστουγέννων συνοδεύεται από οικογενειακές συγκεντρώσεις, εξόδους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, οι περισσότερες (αν όχι όλες) από τις οποίες έχουν ως βασικό πυρήνα το φαγητό και το ποτό. Το φαγητό, κυρίως στην Ελλάδα, συνοδεύει κάθε κοινωνική περίσταση, αλλά ειδικά την περίοδο των εορτών θεωρείται σχεδόν απαραίτητο.

Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο των εορτών είναι μάλλον αδύνατο να αποφύγεις τα συνεχόμενα τραπέζια, γεμάτα από λιχουδιές σε αφθονία, καθώς και τα μικροκεράσματα που θα σε βάζουν σε πειρασμό. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο μέσος Έλληνας παίρνει περίπου 1,5-2 κιλά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ανησυχείς και εσύ για την σιλουέτα σου; Και όμως, υπάρχει τρόπος να απολαύσεις όλα τα εδέσματα των Χριστουγέννων, χωρίς να στερηθείς την κοινωνική ζωή σου, φροντίζοντας παράλληλα να μην αυξηθεί το βάρος σου. Όλα είναι θέμα ισορροπίας και καλού προγραμματισμού.

Μην προσπερνάς γεύματα

Πολλοί από εμάς, όταν ξέρουμε ότι είμαστε καλεσμένοι σε ένα τραπέζι ή σε μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει φαγητό, συνηθίζουμε να μένουμε νηστικοί ή να τρώμε ελάχιστα όλη την υπόλοιπη ημέρα. Αυτό, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι δεν είναι η καλύτερη τακτική.

Πρώτα απ’ όλα το να είσαι νηστικός όλη μέρα σημαίνει ότι μόλις βρεις φαγητό σε αφθονία, θα φας πολύ περισσότερο απ’ ότι θα έτρωγες συνήθως. Παράλληλα, όταν το καταλήγεις να φας μετά από πολλές ώρες, αυξάνεται η ποσότητα ινσουλίνης που εκκρίνει ο οργανισμός σου, γιατί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν απότομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι καύσεις και να συσσωρεύεται περισσότερο λίπος.

Διάλεξε ένα μικρότερο πιάτο

Ο κορεσμός δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα του φαγητού που θα φάμε, καθώς εμπλέκονται οι υπόλοιπες αισθήσεις μας. Είναι σημαντικό να βλέπεις ότι το πιάτο σου είναι γεμάτο και χορταστικό. Για να μην καταλήξεις όμως να τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού, διάλεξε ένα μικρότερο σε μέγεθος πιάτο. Έτσι θα μετριάσεις την ποσότητα που θα φας, αλλά θα έχεις μπροστά σου ένα γεμάτο πιάτο που θα σε ικανοποιεί οπτικά.

Μην στερηθείς τίποτα

Το ότι θέλεις να προσέξεις την γραμμή σου δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθείς τα λαχταριστά φαγητά που θα βλέπεις μπροστά σου. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις έξυπνους συνδυασμούς και να απολαμβάνεις λίγο απ’ όλα. Να θυμάσαι ότι η σαλάτα είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα μέσα στο πιάτο σου, ενώ μια ακόμα καλή επιλογή είναι να προτιμήσεις γαλοπούλα (χωρίς πέτσα) αντί κάποιο άλλο κρέας που θα υπάρχει στο τραπέζι και πιθανότατα να είναι πιο λιπαρό.

Αν στο μενού υπάρχει η επιλογή να ξεκινήσεις με σούπα για ορεκτικό, είναι μια εξαιρετική ιδέα να την προτιμήσεις αφού θα σε βοηθήσει να χορτάσεις πιο εύκολα. Επιπλέον, διάλεξε να φας από ένα γλυκό κάθε φορά, έτσι ώστε να μην το στερηθείς μεν αλλά να μην ξεφύγεις από το μέτρο.

Πιες νερό

Όσον αφορά το νερό, δεν χρειάζεται να φτάσουν γιορτές για να πιείς αρκετή ποσότητα. Το νερό είναι το Α και το Ω για τη σωστή διατροφή αλλά και για έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα όμως, στις γιορτές το νερό είναι ένας δυνατός σύμμαχος στην προσπάθειά σου να διατηρήσεις σταθερό το βάρος σου.

Οι αυξημένες ποσότητες αλμυρού φαγητού που θα υπάρχει στα τραπέζια που θα παρευρεθείς θα σε αφυδατώσει και θα αυξήσει την κατακράτηση και κατά συνέπεια, την συσσώρευση λίπους. Για να το αποφύγεις αυτό, φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Παράλληλα, το νερό θα σε κρατάει φουσκωμένο και θα σε αποτρέπει από το να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Προσοχή στο αλκοόλ

Το σίγουρο είναι ότι το αλκοόλ θα κυριαρχεί σε κάθε εορταστική συγκέντρωση που θα παρευρεθείς και αυτές τις γιορτές. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να το παρακάνεις, κυρίως όταν υπάρχει η προτροπή των φίλων και των συγγενών για «να το ρίξεις λίγο έξω». Ωστόσο, το αλκοόλ θα εκτινάξει την ποσότητα θερμίδων που θα πάρεις, ενώ παράλληλα είναι επικίνδυνο σε περίπτωση που πρόκειται να οδηγήσεις. Δεν χρειάζεται να το στερηθείς, απλά να κρατήσεις και σε αυτή την περίπτωση το μέτρο!

Φτιάξε το δικό σου φαγητό

Όταν σε έχουν προσκαλέσει σε τραπέζι σε κάποιο σπίτι, μια ευγενική χειρονομία είναι να προσφερθείς να βοηθήσεις στο μαγείρεμα, ετοιμάζοντας και εσύ ένα από τα φαγητά. Οι οικοδεσπότες θα το εκτιμήσουν πάρα πολύ, ενώ παράλληλα θα έχεις το πλεονέκτημα να φτιάξεις ένα φαγητό μαγειρεμένο με όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά. Έτσι, θα ξέρεις ότι σίγουρα θα υπάρχει κάτι στο τραπέζι που θα μπορείς να το απολαύσεις χωρίς τύψεις!

Μην περιμένεις να περάσουν οι γιορτές για να γυμναστείς

Οι περισσότεροι σκεφτόμαστε την γυμναστική αμέσως μετά τις γιορτές όταν έχουμε ήδη δει την ζυγαριά μας να ανεβαίνει. Λάθος! Το έκανες για χρόνια, μην πέσεις στην ίδια παγίδα και φέτος… Ξεκίνα ή διατήρησε το πρόγραμμα γυμναστικής σου καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, ακόμα και αν μειώσεις τις ημέρες που γυμνάζεσαι. Έτσι, το σώμα σου θα παραμείνει σε εγρήγορση χωρίς να μειώσει τις καύσεις του, ενώ παράλληλα, θα μείνεις σε εγρήγορση και εσύ αφού θα μπαίνεις στη διαδικασία να φροντίσεις τον εαυτό σου!

You may also like