Μικρό μπάνιο: Πώς να το κάνεις απόλυτα λειτουργικό

Το μικρό μπάνιο συναντάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα νεόκτιστα διαμερίσματα, για λόγους εξοικονόμησης χώρου. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι γίνονται εκπτώσεις και στη λειτουργικότητά τους, αφού δεν παύουν να αποτελούν σημαντικό δωμάτιο του σπιτιού.

Τόσο για πρακτικούς όσο και για ψυχολογικούς χώρους, είναι σημαντικό να αισθανόμαστε άνετα μέσα στο σπίτι μας. Να μπορούμε να εξυπηρετηθούμε χωρίς να δυσκολεύεται η καθημερινότητά μας. Το μπάνιο έχει την ιδιαιτερότητα πως όσο και να το μικρύνουμε, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε έπιπλα ή είδη υγιεινής. Για παράδειγμα δεν γίνεται να μην τοποθετήσουμε νιπτήρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα τετραγωνικά που βρίσκονται στη διάθεσή μας.

Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες συμβουλές και tips που θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις το μπάνιο σου με τον πιο λειτουργικό τρόπο.

Χρώματα στο μικρό μπάνιο

χρώματα στο μικρό μπάνιο

Είναι γνωστό πως τα ανοιχτά και φωτεινά χρώματα και κυρίως οι αποχρώσεις του λευκού, είναι ιδανική επιλογή όταν μιλάμε για μικρούς χώρους. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν την τάση να τους δείχνουν μεγαλύτερους. Αντίθετα, τα πολύ έντονα ή σκούρα χρώματα κάνουν τον χώρο να δείχνει μικρός. Και όταν μιλάμε για έναν ήδη αρκετά μικρό χώρο, τότε το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι ιδανικό.

Νέα χρώματα στους τοίχους που θα σου αλλάξουν τη διάθεση!

Επιπλέον, αυτό που ίσως δεν γνώριζες, είναι ότι εκτός από τα χρώματα, το ίδιο σημαντικός είναι και ο φωτισμός. Όταν ένας χώρος είναι αρκετά φωτεινός, αυτόματα δείχνει μεγαλύτερος, πόσο μάλλον αν υπάρχει αρκετό φυσικό φως μέσα σε αυτόν. Αν λοιπόν, έχεις τη δυνατότητα να επενδύσεις σε έναν καλό φωτισμό, ιδανικά φυσικό, μπορείς να παίξεις με πιο έντονα χρώματα. Υπό την προϋπόθεση ότι είναι ζωηρά και όχι μουντά, κάτι που αποτελεί και μεγάλη τάση τελευταία στα μικρά μπάνια. Ακόμα καλύτερα, βάψε το παράθυρο του μπάνιου σου λευκό. Έτσι, το φυσικό φως θα το τονίζει ακόμα περισσότερο και να το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο.

Σύγκρινε τιμές για Ανακαίνιση Μπάνιου!

Νιπτήρας και Καθρέπτης

έπιπλα για μικρό μπάνιο

Ο κλασσικός ογκώδης νιπτήρας πιθανότατα δεν θα σε εξυπηρετήσει αν το μπάνιο σου είναι μικρών διαστάσεων. Ευτυχώς για σένα, οι επιλογές για μικρούς και λεπτοκαμωμένους νιπτήρες είναι πλέον πολλές. Σου συνιστώ να επιλέξεις έναν νιπτήρα που να στερεώνεται στον τοίχο και δεν ακουμπάει στο πάτωμα. Με αυτόν τον τρόπο έχεις τη δυνατότητα να τοποθετήσεις ένα μικρό καλάθι από κάτω που θα αποθηκεύεις απορρυπαντικά, είδη υγιεινής, πετσέτες ή οτιδήποτε άλλο θέλεις, ενώ παράλληλα, ο κρεμαστός νιπτήρας θα δώσει αέρα στον χώρο.

Όσον αφορά τον καθρέπτη, γνωρίζεις ήδη ότι έχει την ικανότητα να μεγαλώνει τον χώρο. Για να κάνεις την χρήση του όμως ακόμα καλύτερη, επένδυσε σε έναν καθρέπτη – ντουλάπι που θα αποθηκεύεις τα πράγματά σου, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσεις και άλλο ξεχωριστό ντουλαπάκι παρά δίπλα.

Ντουλάπια και Αποθηκευτικοί χώροι σε μικρό μπάνιο

ντουλάπια στο μπάνιο

Αν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι ντουλάπια μέσα στο μπάνιο, αλλά ο χώρος σε προβληματίζει, σταμάτα να κοιτάζεις στο πάτωμα και κοίταξε τους τοίχους! Ένας χώρος που συνήθως μένει αχρησιμοποίητος, είναι το σημείο του τοίχου πάνω από την λεκάνη. Είναι ένα ιδανικό σημείο να τοποθετήσεις ένα ντουλάπι ή ακόμα καλύτερα, διαδοχικά ραφάκια που θα αποτελέσουν έναν καλό και πρακτικό αποθηκευτικό χώρο.

Παράλληλα, στο πάτωμα μπορείς να τοποθετήσεις συρόμενες ραφιέρες ή καλάθια που θα είναι έξυπνος αποθηκευτικός χώρος και ταυτόχρονα πολύ στιλιστική επιλογή. Επιπλέον, μια καλή και αρκετά συνηθισμένη πρακτική πλέον, είναι τα κρεμαστά ράφια πίσω από την πόρτα του μπάνιου. Θα σου δώσουν αρκετό αποθηκευτικό χώρο χωρίς να εμποδίσουν την κίνησή σου μέσα στο μπάνιο.

Απόλαυσε το ανακαινισμένο μικρό μπάνιο σου!

ντουζιέρα

Οι παραπάνω ιδέες είναι λειτουργικές και μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά και αποτελεσματικά, αρκεί να υπάρχει πάντα το μέτρο. Αυτό που εννοώ, είναι ότι ένας μικρός χώρος, δεν μπορεί να αναδειχθεί όταν είναι υπερφορτωμένος. Για αυτό, παρατήρησε καλά το μπάνιο σου, δες τι ανάγκες έχεις και τότε αποφάσισε τί αποθηκευτικούς χώρους χρειάζεσαι.

Το να τοποθετήσεις ράφια σε όλους τους ελεύθερους τοίχους και καλάθια σε όλο το μήκος του πατώματος σίγουρα δεν είναι η καλύτερη πρακτική, και θα κάνουν τον χώρο σου να δείχνει ακόμα μικρότερος και δυσλειτουργικός.

Βρες άμεσα τεχνικό για ανακαίνιση στην περιοχή σου

You may also like