Παιδικό Δωμάτιο: 5 tips για την ασφάλεια του μωρού

Έχει προστεθεί στην οικογένειά σας ένα νέο αγαπημένο μέλος! Η ασφάλεια και η προστασία του μωρού σας αποτελεί προτεραιότητα όπως και η προετοιμασία του παιδικού του δωματίου. Για να δημιουργήσετε ένα ζεστό, ονειρεμένο χώρο για το μωράκι σας, προτιμήστε απαλά, ήρεμα χρώματα στους τοίχους και τις κουρτίνες. Η κούνια που θα αγοράσετε ή θα φτιάξετε πρέπει να έχει σωστό σχεδιασμό. Επίσης να συνοδεύεται από ένα ανατομικό στρώμα φτιαγμένο από οικολογικά υλικά. Σίγουρα δε θα μετανιώσετε αν βάλετε ένα αφράτο μάλλινο χαλί για το πάτωμα όπου θα παίζει και μια πολυθρόνα για τη φουκαριάρα τη μαμά και τις πολλές ώρες που θα περνάει στο δωμάτιο αυτό. Τι γίνεται όμως με το θέμα της ασφάλειας του μωρού σας στο παιδικό δωμάτιο;

Παιχνίδια και Μικροσκοπικά Αντικείμενα

Παιδικό δωμάτιο και μικροσκοπικά αντικείμενα

Σίγουρα τόσο εσείς όσο και συγγενείς-φίλοι θα έχουν πνίξει το μωρό σε δώρα, ρουχαλάκια και παιχνίδια. Τα παιχνίδια αυτά όμως μπορεί να αποβούν επικίνδυνα. Δε συνιστώνται παιχνίδια για το μωράκι σας που να είναι μικρά, μυτερά ή να έχουν μικροσκοπικά εξαρτήματα. Επίσης παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες δεν είναι ότι καλύτερο. Και αυτό γιατί μπορεί το μωρό να τις βγάλει και να τις βάλει στο στόμα του. Αποφύγετε ακόμη παιχνίδια που μπορεί να σφηνώσει το ποδαράκι ή το χεράκι του, όπως π.χ. καροτσάκια για κούκλες.

Δες εδώ παιδικά παιχνίδια

Δάπεδο στο παιδικό δωμάτιο

Δάπεδο στο παιδικό δωμάτιο

Ένα μαλακό, αφράτο χαλί στο πάτωμα θα είναι και όμορφο και βολικό για το μωράκι σας να μπουσουλάει και να παίζει. Καλό θα ήταν να διαλέξετε ένα χαλί που να είναι καλής ποιότητας. Έτσι θα αποφύγετε πιθανά εγκαύματα αν κυλιέται σε αυτό. Επίσης το δωμάτιο του μωρού δε θα πρέπει να έχει σκαλιά ή να χρειάζονται σκαλιά για να πάει κανείς σε αυτό, ενώ το δάπεδο καλύτερα να μην έχει ανωμαλίες.

Βρες τα καλύτερα καταστήματα για χαλιά και μοκέτες, στην περιοχή σου

Έπιπλα παιδικού δωματίου

Έπιπλα παιδικού δωματίου

Τα έπιπλα που θα επιλέξετε για το παιδικό δωμάτιο να είναι λίγα και με χαμηλό κέντρο βάρους. Δε συνιστώνται γενικά βιβλιοθήκες, βαριές συρταριέρες ή άλλα έπιπλα που θα μπορούσε το μωράκι σας να αναποδογυρίσει ή να του πέσουν στο κεφάλι. Γενικά προσπαθήστε να στερεώσετε όσο πιο καλά γίνεται τα υπάρχοντα έπιπλα και να καλύψετε με τα ειδικά προστατευτικά που υπάρχουν στο εμπόριο τις αιχμηρές και επικίνδυνες γωνίες.

Ηλεκτρικές Συσκευές

Τα παιδάκια έχουν τη τάση να αγγίζουν τα πάντα, να ψαχουλεύουν και να γνωρίζουν γενικά το κόσμο. Είναι σημαντικό λοιπόν ό,τι πρίζες υπάρχουν στο παιδικό δωμάτιο να είναι καλυμμένες με ειδικό προστατευτικό για να αποφύγουμε το μωράκι μας να βάλει τα δαχτυλάκια του στη πρίζα! Επίσης καλό είναι να έχουμε τις ηλεκτρικές συσκευές ψηλά εκεί που δε θα μπορεί να τις φτάσει αλλά να μη κρέμονται καλώδια. Είναι επικίνδυνο το μωρό μας να πάει να παίξει με αυτά και να τα τυλίξει στο λαιμό του. Λάμπες και φωτιστικά επίσης θα πρέπει να βρίσκονται σε ψηλά σημεία για να αποφύγουμε το κίνδυνο εγκαύματος. Το καλύτερο θα ήταν να επισκεφτεί το σπίτι σας ένας επαγγελματίας ηλεκτρολόγος προκειμένου να διαγνώσει τί πιθανοί κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας υπάρχουν που μπορεί εσείς να μην έχετε καταλάβει.

Κλείσε τώρα ραντεβού με ηλεκτρολόγο

Προσοχή στο μπαλκόνι

Μπαλκόνι παιδικού δωματίου

Είναι γνωστό ότι τα μωράκια δεν έχουν ακόμη πλήρως ανεπτυγμένη όραση. Τα τζάμια της μπαλκονόπορτας καλό θα είναι να τα καλύψετε με μια μεμβράνη με φουσκάλες που κυκλοφορεί στο εμπόριο ώστε το μωράκι σας να μπορεί να το ξεχωρίσει. Επίσης οι μπαλκονόπορτες είναι προτιμότερο να είναι συρόμενες ή να ανοίγουν επάλληλα – πόρτες που ανοίγουν προς τα μέσα ενέχουν το κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο του καθώς τρέχει ανέμελο. Τέλος, τα κάγκελα του μπαλκονιού θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,10. Επειδή όμως παρόλα αυτά το μωράκι σας μπορεί να πάρει κάποιο αντικείμενο για να σκαρφαλώσει, το καλύτερο είναι να «ψηλώσετε» τα κάγκελα με τα ειδικά πλαστικά κάγκελα που μπαίνουν πάνω από τα κανονικά.

Να σας ζήσει!

Αφού έχετε πραγματοποιήσει τις παραπάνω ενέργειες μπορείτε να είστε λίγο πιο ήσυχοι για την ασφάλειά του. Ποτέ βέβαια μην επαναπαυτείτε καθώς τα μωράκια χρειάζονται συνεχή επίβλεψη! Ένα baby monitor είναι μια πολύ βολική και εύκολη λύση για να ξέρετε πάντα τι κάνει. Σίγουρα με τον ερχομό του νέου σας μωρού η ζωή σας δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ετοιμαστείτε για νέες, όμορφες και πολύτιμες εμπειρίες χωρίς το άγχος της ασφάλειας να σας επηρεάζει.

You may also like