Πώς γίνεται ο καθαρισμός τέντας;

Τι καλύτερο από το να απολαύσεις μια ηλιόλουστη ή μια βροχερή μέρα κάτω από την τέντα του μπαλκονιού σου; Όμως, πρέπει να γνωρίζεις ότι αν δε γίνεται σωστός καθαρισμός τέντας, θα μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος ζωής της. Αν παρατηρήσεις το χρώμα της να γίνεται πιο σκούρο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να την καθαρίσεις. Ενδεικτικά, ο καθαρισμός τέντας κάθε 2 με 3 μήνες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας και της γενικής κατάστασής της.

Ας δούμε μερικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την τέντα σου καθαρή πολύ εύκολα και να φαίνεται καλύτερη!

Αφαίρεση σκουπιδιών

εργαλεία για καθαρισμό τέντας

Το πρώτο βήμα για τον καθαρισμό τέντας είναι να αφαιρέσεις τυχόν φύλλα, σκουπίδια και βρωμιές που υπάρχουν σε αυτήν. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τη χρήση μιας σκούπας. Καλό είναι μια φορά το μήνα να μαζεύεις τα σκουπίδια που υπάρχουν πάνω στην τέντα σου. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις σκάλα για να την καθαρίσεις, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Μόλις αφαιρέσεις όλες τις βρωμιές, πέρασέ την με νερό ώστε να φύγει και το τελευταίο δείγμα βρωμιάς από πάνω της. 

Χρησιμοποίησε διάλυμα καθαρισμού

διάλυμα για καθαρισμό τέντας

Ανάλογα με το υλικό που είναι κατασκευασμένο το ύφασμα της τέντας σου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό διάλυμα καθαρισμού. Για παράδειγμα, αν έχεις να καθαρίσεις σταθερές ή πτυσσόμενες τέντες, με ένα απλό απορρυπαντικό και ζεστό νερό είσαι καλυμμένος. Για να καθαρίσεις μεταλλικές τέντες ή τέντες αλουμινίου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα διαλύτη ειδικά κατασκευασμένο για αυτό το υλικό.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι πολύ απλή. Αρχικά, γέμισε έναν κουβά με ζεστό σαπουνόνερο (ή διαλύτη, ανάλογα το είδος τέντας που έχεις) και καθάρισε το ύφασμα της με τη βοήθεια ενός πανιού. Αν η τέντα σου είναι πολύ βρώμικη, μπορείς να δοκιμάσεις ένα ειδικό καθαριστικό τέντας. Μη χρησιμοποιήσεις σκληρές χημικές ουσίες ή χλωρίνη, καθώς υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν ανεπανόρθωτα το ύφασμα της τέντας σου.

Κλείσε Προσφορά για Πλύσιμο Τέντας

Τρίψε το ύφασμα

τρίψιμο τέντας

Αφού ψεκάσεις ξανά διάλυμα καθαρισμού στην τέντα σου, άφησε την να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Έπειτα, χρησιμοποίησε μια μαλακή βούρτσα για να τρίψεις το ύφασμα εσωτερικά και εξωτερικά. Αν η βρωμιά δε φεύγει ή υπάρχουν κηλίδες, μην τρίψεις έντονα το ύφασμα, καθώς διακινδυνεύεις να το γρατζουνίσεις, ακόμα και να το καταστρέψεις. Εναλλακτικά, μπορείς να έχεις στο νου σου τα εξής:

  • Χρησιμοποίησε απορρυπαντικό πιάτων για να διώξεις οποιαδήποτε στάμπα
  • Μπορείς να εφαρμόσεις καθαριστικό για λίπη (καλό είναι να το δοκιμάσεις πρώτα σε μια επιφάνεια εκτός της τέντας σου)
  • Μια άλλη λύση είναι και η χρήση απορρυπαντικού ρούχων
  • Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, η ακετόνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσεις λίπη από τέτοιου είδους υφάσματα

Tip: Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως δεν πρέπει να αναμειγνύονται τέτοιου είδους καθαριστικά μεταξύ τους. Καλό είναι να τα χρησιμοποιείς ξεχωριστά. 

Ξέπλυνε με νερό

Το τελευταίο βήμα ώστε να είναι επιτυχημένος ο καθαρισμός τέντας, είναι να την ξεπλύνεις καλά με νερό. Πρέπει να έχεις αφαιρέσει το καθαριστικό και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό του υφάσματος, προκειμένου να μη μείνει επιπλέον βρωμιά πάνω του. Βεβαιώσου ότι η τέντα σου έχει στεγνώσει εντελώς πριν την τοποθετήσεις ξανά στην αρχική της θέση. Ιδανικά, καλό θα είναι να επιλέξεις μια ζεστή μέρα για να την καθαρίσεις, ώστε να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

Tip: Μη χρησιμοποιήσεις ποτέ μηχάνημα πίεσης νερού για το ξέπλυμα του υφάσματος της τέντας σου, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τη καταστρέψεις.

Πόσο συχνά μπορείς να καθαρίζεις τη τέντα σου;

καθαρισμός τέντας

Μια ιδανική χρονική περίοδος που μπορεί να γίνεται ένας καθαρισμός τέντας είναι η αρχή και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Ένα καθάρισμα στις αρχές του καλοκαιριού θα είναι πολύ βοηθητικό, καθώς θα διώξει οποιαδήποτε ίχνος βρωμιάς έχει μαζευτεί από το χειμώνα.

Επίσης, ένα καθάρισμα στο τέλος του καλοκαιριού θα βοηθήσει στο να είναι καθαρή η τέντα σου πριν την μαζέψεις για το χειμώνα. Μπορείς και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για παράδειγμα μια φορά τον μήνα, να την ξεπλένεις με νερό. Αυτό θα σε βοηθήσει και θα κάνει τον επόμενο καθαρισμό της πολύ εύκολο, αφού δε θα μαζεύεται πολύ βρωμιά. Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας που μπορεί να γίνει ένας καθαρισμός τέντας. Ο καιρός είναι σίγουρα ευνοϊκός, αλλά είναι και η κατάλληλη εποχή να προετοιμαστείς για το χειμώνα.

Αν ακολουθήσεις αυτές τις απλές συμβουλές καθαρισμού, το σίγουρο είναι ότι θα διατηρήσεις τη τέντα σου καθαρή και σε καλή κατάσταση για πολύ καιρό. Είναι μια δουλειά που σίγουρα μπορείς να κάνεις μόνος σου, ακόμα και με παρέα. Σε περίπτωση που η τέντα σου βρίσκεται σε σημείο που δεν μπορείς να την καθαρίσεις μόνος σου, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία, ο οποίος θα σε βοηθήσει πολύ εύκολα και γρήγορα!

Κλείσε Προσφορά για Πλύσιμο Τέντας

You may also like