Τι ισχύει με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

Το θέμα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων έχει περάσει από πολλές αλλαγές, ρυθμίσεις και αναβολές, στις οποίες όμως οι πολίτες κινητοποιήθηκαν σε μικρό βαθμό. Κάποιοι προχώρησαν στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων χώρων, ενώ άλλοι δεν προέβησαν σε κάποια ενέργεια. Το Νοέμβριο του 2017 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4495/17 και ορίζει εκ νέου τα σχετικά με τις νομιμοποιήσεις ακινήτων. Μπορείς να νομιμοποιήσεις οποιαδήποτε αυθαιρεσία στο σπίτι ή το οικόπεδό σου. Σημείωσε βέβαια πως δε μπορείς να κάνεις κάποια αυθαιρεσία σήμερα στο σπίτι σου και να πας να τη νομιμοποιήσεις. Ένα θετικό για όσους νομιμοποιήσουν το ακίνητό τους με αυτό το νόμο, είναι πως έχει συμπεριλάβει τις νεότερες τιμές ζώνης που είναι φθηνότερες.

Τι προβλέπει ο νόμος 4495/17

Ο νόμος ισχύει αναδρομικά για αυθαιρεσίες σε ακίνητα που χτίστηκαν πριν από την 28η/7/2011 και ισχύει για 18 μήνες από το Νοέμβριο του 2017. Μετά τη παρέλευση της προθεσμίας θεωρητικά τα ακίνητα με παράνομους χώρους θα κατεδαφίζονται. Εκτός αυτού προβλέπεται πολύ τσουχτερό πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με το νόμο 4495/17, εάν στο ακίνητο έχει γίνει αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης χωρίς να έχει γίνει η αντίστοιχη τακτοποίηση/νομιμοποίηση, ο ιδιοκτήτης δε μπορεί να εκμεταλλευτεί με κανένα τρόπο το ακίνητό του. Συγκεκριμένα, ακίνητο που περιλαμβάνει ημιυπαίθριους χώρους δε μπορεί να μισθωθεί, να παραχωρηθεί, δε μπορεί κάποιος να το αποδεχτεί ως κληρονομιά και δε μπορεί να πουληθεί. Βασικά καμία δικαιοπραξία δε γίνεται εφόσον δεν είναι όλοι χώροι του ακινήτου νόμιμοι.

Δες εδώ για μηχανολόγους και ηλεκτρικούς μηχανικούς

Νομιμοποίηση Αυθαιρέτων

Εάν θέλεις να νομιμοποιήσεις τους ημιυπαίθριους χώρους σου θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα μηχανικό. Στον τελευταίο πρέπει να προσκομίσεις το συμβόλαιο του σπιτιού. Το συμβόλαιο αναγράφει τους ημιυπαίθριους, την άδεια οικοδομής, τα σχέδια του ακινήτου και τη κάτοψη του ορόφου.

Βρες πολιτικό μηχανικό στην περιοχή σου

Επίσης θα σου ζητήσει το Ε9, προκειμένου να αποδειχτεί ότι το σπίτι είναι στο όνομά σου ή το περιουσιολόγιο. Το βρίσκεις από το Taxisnet, το οποίο αναγράφει πότε το ακίνητο δηλώθηκε για πρώτη φορά στην εφορία. Ο μηχανικός επισκέπτεται το ακίνητο και κάνει τη σχετική αυτοψία, όπου θα προσδιορίσει τι αλλαγές-αυθαιρεσίες έχουν γίνει. Στη συνέχεια θα υπολογίσει το πρόστιμο που είναι να πληρωθεί. Υπολογίζεται ανάλογα με τη τιμή ζώνης, τα τετραγωνικά μέτρα και το είδος της παράβασης. Η τιμή ζώνης, προσδιορίζεται από τη περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Στη συνέχεια εκπονεί μία τεχνική έκθεση και σε ένα σχέδιο αποτυπώνει όλες τις αυθαιρεσίες. Μπορεί να χρειαστούν και επιπλέον μελέτες ανάλογα με τη περίπτωση. Για παράδειγμα ηλεκτρομηχανικές, στατικές κ.ο.κ. οι οποίες καταχωρούνται σε μία ηλεκτρονική βάση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Πρόστιμα και Πληρωμές

Πληρωμές αυθαιρέτων

Σχετικά με τη πληρωμή του προστίμου, αναλόγως με τη περίοδο που θα ολοκληρώσεις τη διαδικασία μπορείς να επωφεληθείς από κάποια έκπτωση ή όχι. Πιο συγκεκριμένα, έχουν οριστεί 3 φάσεις που διαφοροποιούν την έκπτωση στο πρόστιμο.

Τα παράβολα ξεκινάνε από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν σε μεγάλα ποσά ανάλογα με το είδος της  αυθαιρεσίας και το μέγεθος του χώρου. Οι αυθαιρεσίες χωρίζονται σε 5 κατηγορίες με ορόσημο κάποιες ημερομηνίες: για οικοδομήματα που χτίστηκαν έως τη 1/1/1975, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σε όποια περίπτωση 250 ευρώ – ανεξαρτήτως τετραγωνικών και περιοχής. Για οικοδομήματα χτισμένα έως τη 1/1/1982 οι ιδιοκτήτες θα έχουν 85% έκπτωση του στο πρόστιμο. Παρομοίως, για οικοδομήματα χτισμένα έως τη 1/1/1993 η έκπτωση ανέρχεται στο 40%. Εάν το ακίνητο έχει χτιστεί από τη 1.1.1993 έως την 28η/7/2011 δε προβλέπεται κάποια έκπτωση.

Σημείωσε επίσης πως οποιαδήποτε πληρωμή για νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή τακτοποίηση αυθαιρέτων, γίνεται ηλεκτρονικά. Υπάρχει ενδεχόμενο έκπτωσης και αναλόγως με το τρόπο πληρωμής. Εάν το ποσό πληρωθεί εφάπαξ, δικαιούσαι έκπτωση 20%. Εάν πληρώσεις το 30% του ποσού σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις η έκπτωση ανέρχεται στο 10% επί του συνόλου του προστίμου. Διαφορετικά, έχεις την επιλογή να πληρώσεις με μετρητά μόνο το παράβολο και το σύνολο του ποσού του προστίμου σε 100 δόσεις χωρίς όμως κάποια έκπτωση.

Καλές και απροβλημάτιστες νομιμοποιήσεις να έχουμε.

You may also like