Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας πριν το Καλοκαίρι!

Αν και το καλοκαίρι φαντάζει μακριά, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τον ελέυθερό μας χρόνο για να αποκτήσουμε το σώμα που θα θέλαμε. και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. λίγο πριν την πρώτη βουτιά. Η κυτταρίτιδα είναι ακόμα εδώ και σε κάνει διστακτική στο να βάλεις το αγαπημένο σου μαγιό και να απολαύσεις τον ήλιο. Μην το βάζεις κάτω, φέτος το καλοκαίρι ήρθε η ώρα να την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας!

διακοπές

Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τον αιώνιο εχθρό κάθε γυναίκας και όλα όσα χρειάζεται να κάνεις για να απαλλαχτείς από αυτόν πριν την πρώτη σου βουτιά στη θάλασσα…

Τί είναι η κυτταρίτιδα;

όψη κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε 8 στις 10 γυναίκες από την εφηβική κιόλας ηλικία. Και τις ακολουθεί συνήθως για όλη τους τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Πολλοί έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος, κάτι που ωστόσο δεν αληθεύει.

Στην πραγματικότητα η κυτταρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις στο βάρος, αφού εμφανίζεται και σε πολύ αδύνατες γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι καμία δίαιτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι με τη μείωση του βάρους θα εξαφανισθεί παράλληλα και η κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα δεν κρύβει κάποιο σημαντικό κίνδυνο για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικής φύσης.

Η κυτταρίτιδα αποτελεί πάθηση που περιλαμβάνει την εσωτερική μεταβολή της συνοχής του δέρματος. Κυρίως λόγω κακής αιμάτωσης σε ορισμένα σημεία του σώματος. Αυτό προκαλεί ανώμαλη συγκέντρωση του λίπους και του νερού μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, παρουσιάζει ανώμαλη όψη που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού και εμποδίζει τις ανταλλαγές ουσιών ανάμεσα στους ιστούς.

Από τί προκαλείται η κυτταρίτιδα;

αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας δεν εξαρτάται από το αν είσαι αδύνατη ή αν έχεις παραπάνω κιλά. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα και να είναι ιδιαίτερα επίμονη. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματι παράγοντες που μπορούν να ευνοήσουν την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας καθώς και να εμποδίσουν την εξάλειψή της.

Τα πιο κοινά αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι τα εξής:

1. Κληρονομικότητα

Η κυτταρίτιδα που δεν ξέρεις πώς και γιατί εμφανίστηκε, μπορεί να είναι αποτέλεσμα των γονιδίων που κληρονόμησες. Αν και δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί σε πόσο μεγάλο βαθμό εξαρτάται η κυτταρίτιδα από την γενετική προδιάθεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν μία μητέρα έχει κυτταρίτιδα συνήθως εμφανίζει και η κόρη.

2. Διατροφή

Ένα από τα πιο βασικά αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι η κακή διατροφή. Ξεχνάς στην καθημερινότητά σου να πιεις αρκετό νερό αλλά δείχνεις μεγαλύτερη προτίμηση σε φαγητά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες; Τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυτταρίτιδα θα σου χτυπήσει την πόρτα.

Παράλληλα, αν είσαι φίλος των αναψυκτικών, του αλκοόλ, της ζάχαρης ή των πολύ αλμυρών και πλούσιων σε αλάτι γεύσεων, τότε τα πράγματα για σένα είναι μάλλον δύσκολα. Όλα τα παραπάνω αφυδατώνουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών που οδηγεί στην εμφάνιση του φλοιού πορτοκαλιού.

3. Παχυσαρκία

Το ξέρω πως μόλις λίγες γραμμές πιο πάνω σου είπα ότι το βάρος δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, είναι λογικό στις παχύσαρκες γυναίκες το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο καθώς τα λιποκύτταρα είναι πιο μεγάλα, οπότε εντείνεται η συσσώρευσή τους κάτω από το δέρμα.

4. Έλλειψη άσκησης

Κατά βάθος το ήξερες ότι η απουσία γυμναστικής θα ήταν στη λίστα με τους παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα αλλά ευχόσουν να πέφτεις έξω. Δυστυχώς όμως όταν κλείνουμε την πόρτα στην άσκηση, ταυτόχρονα την ανοίγουμε στην κυτταρίτιδα. Γεγονός αποτελεί μάλιστα, ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε γραφείο εμφανίζουν πιο συχνά κυτταρίτιδα. Σε σύγκριση με εκείνες που η δουλειά τους απαιτεί μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα.

Οι καλύτερες ασκήσεις pilates στην παραλία!

5. Λεμφικές διαταραχές

Προβλήματα που αφορούν την λεμφική και αιματική κυκλοφορία στο σώμα αποτελούν βασικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Συνεπώς αν έχεις κιρσούς, ευρυαγγείες ή και πρησμένα πόδια, μην θεωρείς ότι δεν συνδέονται με την κυτταρίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε αντικυτταριτιδική θεραπεία, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

6. Ορμονικές διαταραχές

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να γίνει πιο έντονη σε γυναίκες με ορμονικές αλλαγές λόγω εμμηνόπαυσης, εγκυμοσύνης ή ακόμα και λόγω χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών. Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών και αύξηση του βάρους, παράγοντες που διευκολύνουν την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

7. Κάπνισμα

Το τσιγάρο επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και τη διοχέτευσή του στο δέρμα. Παράλληλα αποδυναμώνει την επιδερμίδα και βλάπτει τον συνδετικό ιστό. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες καπνίστριες πιο συχνά παρουσιάζουν κυτταρίτιδα, την οποία δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.

Ποιά είναι τα στάδια εξέλιξης της κυτταρίτιδας;

γυναίκα χωρίς κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε 4 στάδια:

Στάδιο 0

Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή της. Το δέρμα της γυναίκας σε όρθια ή καθιστή στάση είναι εντελώς λείο. Αν πιέσεις το δέρμα θα δεις να δημιουργούνται μικρές πτυχές οι οποίες όμως δεν είναι κυτταρίτιδα.

Στάδιο 1

Το στάδιο αυτό αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη εμφάνιση του προβλήματος στο δέρμα. Και σε αυτή την περίπτωση, όταν βρίσκεσαι σε όρθια ή καθιστή στάση το δέρμα σου φαίνεται λείο. Αν όμως ασκήσεις πίεση, εμφανίζονται μικρές λακουβίτσες οι οποίες είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Στάδιο 2

Σε αυτό το στάδιο το πρόβλημα γίνεται πιο εμφανές καθώς το δέρμα φαίνεται λείο μόνο όταν βρίσκεσαι ξαπλωμένη. Αν όμως σταθείς όρθια μπορείς να διακρίνεις ξεκάθαρα την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Σε αυτό το στάδιο το πρόβλημα γίνεται πιο εμφανές καθώς το δέρμα φαίνεται λείο μόνο όταν βρίσκεσαι ξαπλωμένη. Αν όμως σταθείς όρθια μπορείς να διακρίνεις ξεκάθαρα την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Στάδιο 3

Στο τελευταίο στάδιο της κυτταρίτιδας η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι εμφανής ανεξάρτητα από τη στάση του σώματος. Πολλές γυναίκες σε αυτό το στάδιο μάλιστα, αναφέρουν ότι έχουν συμπτώματα κνησμού ή ακόμα και πόνου, κυρίως όταν αυξάνεται το βάρος τους.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος με τα πιο συχνά να είναι οι μηροί, οι γλουτοί, οι γάμπες, η κοιλιά και τα μπράτσα.

Τελικά οι άνδρες έχουν κυτταρίτιδα;

γυμναστική στην παραλία

Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει αρκετά τους επιστήμονες που ασχολούνται με την κυτταρίτιδα. Σύμφωνα με μελέτες και βιοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά καιρούς, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σημαντικές γενετικές διαφορές στο δέρμα των ανδρών και των γυναικών.

Στο γυναικείο σώμα, το ανώτερο τμήμα του υποδόριου ιστού καταλαμβάνεται από μεγαλύτερα σε μέγεθος λιποκύτταρα. Οι άνδρες αντίθετα έχουν πιο παχιά επιδερμίδα και ενώ το τμήμα του υποδόριου ιστού είναι πιο λεπτό από αυτό των γυναικών, ο συνδετικός ιστός είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε τα λιποκύτταρα να παραμένουν μικρά.

Συνεπώς οι γυναίκες είναι πράγματι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί όψη φλοιού πορτοκαλιού και σε άνδρες.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την κυτταρίτιδα;

ηλιοθεραπεία χωρίς κυτταρίτιδα

Αυτό το ερώτημα βασανίζει πολλές γυναίκες καθημερινά που προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά λείο και σφριγηλό δέρμα. Το πρώτο βήμα για την σωστή αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι να κατανοήσεις ποια είναι η ρίζα του προβλήματος, ακριβώς όπως κάναμε πιο πάνω.

Τώρα λοιπόν που έχεις όλη την απαραίτητη γνώση, είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα και να την εξαφανίσεις μια και καλή. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και σύντομα θα δεις το δέρμα σου να γίνεται πιο λείο και την αυτοπεποίθησή σου να ανεβαίνει.

Βήμα 1: Bye Bye burger

ρόφημα για την κυτταρίτιδα

Όπως είπαμε και στην αρχή, ένα από τα βασικά αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι η κακή διατροφή. Φτιάχνοντας λοιπόν τη διατροφή σου και επενδύοντας σε τροφές που θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις τις τοξίνες που προκαλούν κυτταρίτιδα, έχεις κάνει το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα!

Τροφές όπως οι μπανάνες, το μάνγκο και η παπάγια, τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνουν την καταστροφή των υποδόριων ιστών. Ταυτόχρονα, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, τονώνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στο δέρμα και βοηθούν στη διάσπαση της κυτταρίτιδας.

Άλλες τροφές που βοηθούν στην τόνωση της επιδερμίδας και την μείωση της κυτταρίτιδας είναι το μουρουνέλαιο, το γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα μήλα, το κοτόπουλο, το σπανάκι και το αβοκάντο. Τέλος, μην ξεχνάς το νερό και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό (πχ. αγγούρι, κολοκύθι), για να αποφύγεις την κατακράτηση υγρών που οδηγεί σε, τι άλλο, κυτταρίτιδα!

Βήμα 2: Θα κάνουμε push ups

Ένα ακόμα βασικό αίτιο για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας που αναφέραμε, είναι η καθιστική ζωή. Θα μπορούσαμε να σου πούμε ότι και οι άλλες λύσεις για την αντιμετώπισή της αρκούν χωρίς να γυμναστείς αλλά θα σου λέγαμε ψέματα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν χρειάζεται να λιώσεις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο, αφού με μισή έως μία ώρα άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα μπορείς να δεις πολύ καλά αποτελέσματα.

Η ιδανική άσκηση για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι η αερόβια για τον απλούστατο λόγο ότι τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και καίει το λίπος που έχει συσσωρευτεί.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εξειδικευμένες ασκήσεις για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας που μπορείς να τις κάνεις ακόμα και από το σαλόνι του σπιτιού σου.

Βρες χρήσιμες ασκήσεις στο παρακάτω βίντεο:

Βήμα 3: Κάνε μου λιγάκι… scrub!

Ένας ανέξοδος και εύκολος τρόπος να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματος στις προβληματικές περιοχές και να μειώσεις την κυτταρίτιδα, είναι τα σπιτικά scrub!

Ιδανικά συστατικά για αντικυτταριτιδικά scrub είναι:

  • Ο καφές που τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει αποδεδειγμένη δράση κατά της κυτταρίτιδας.
  • Το λεμόνι και το κίτρο που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
  • Και το γκρέιπφρουτ που θα ενυδατώσει σε βάθος το δέρμα και θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Για να δεις πιο γρήγορα αποτελέσματα, εφάρμοσε το scrub 2-3 φορές την εβδομάδα και κάνε έντονο μασάζ με φορά προς τα πάνω στις προβληματικές περιοχές μέχρι να παρατηρήσεις υπεραιμία.

Βήμα 4: Massage me

μασάζ για αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Το αντικυτταριτιδικό ή λεμφικό μασάζ, αποτελεί από τις παλαιότερες και πλέον αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Με το μασάζ τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος στις προβληματικές περιοχές και επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση της λέμφου. Παράλληλα, οξυγονώνονται οι ιστοί, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και αποβάλλονται οι τοξίνες.

Το μασάζ μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και να επαναφέρει το δέρμα στην φυσιολογική του κατάσταση, χαρίζοντάς του λεία επιφάνεια και ελαστικότητα.

Για να δεις αποτελέσματα οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνεις 2 με 3 συνεδρίες την εβδομάδα για το πρώτο διάστημα τουλάχιστον.

Οι τιμές για το μασάζ κυτταρίτιδας  ξεκινούν από 25€ η συνεδρία και μπορούν να φτάσουν αρκετά ψηλά. Ωστόσο πλέον υπάρχουν πακέτα που συμφέρουν πολύ περισσότερο οικονομικά.

Βρες κέντρα για μασάζ

You may also like