απεντόμωση

Απεντόμωση: 10 πράγματα που δεν γνώριζες!

Ήταν ένα από εκείνα τα ειδυλλιακά ανοιξιάτικα πρωινά που σκεφτόμουν πόσο ωραία είναι να βλέπω τη φύση να ξαναγεννιέται. Τα λουλούδια να ανθίζουν και τα πουλιά να κελαηδούν. Για κάποια ώρα, οφείλω να παραδεχτώ, πως πίστεψα ότι ίσως τελικά είμαι και εγώ ένα παιδί της φύσης… όταν ΜΠΑΜ!

Η ονειροπόληση μου διακόπηκε απότομα από τις έντρομες και γεμάτες φρίκη φωνές μου, όταν συνειδητοποίησα πως το ντουλάπι με τα τρόφιμα είχε γεμίσει -εν μία νυκτί- εκατοντάδες μυρμήγκια. Και ενώ εκείνα έμοιαζαν να έχουν βρει τον κήπο της Εδέμ στο σπίτι μου, εγώ παράλληλα αισθανόμουν σαν τον Αδάμ όταν εκδιώχθηκε από τον παράδεισο.

Έπειτα από αμέτρητες ώρες μάταιης προσπάθειας να τα αφανίσω, μιας και για κάθε ένα που εξόντωνα εμφανίζονταν άλλα δέκα. Κατέληξα λοιπόν σε ένα συμπέρασμα. Η φύση είναι υπέροχη υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι το σπίτι (και το φαγητό σου) με τα μικρά και αηδιαστικά πλασματάκια της. Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα αποφάσισα ότι η μόνη λύση είναι η απεντόμωση. Μόνο έτσι μπορώ να απαλλαγώ μια και καλή από τα μυρμήγκια αλλά και από οποιονδήποτε άλλο επίδοξο εισβολέα.

Η διαδικασία της απεντόμωσης δεν αφορά μόνο τον ειδικό που θα την αναλάβει, αλλά και τον ενδιαφερόμενο. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει και ο ίδιος, ώστε να έχει ένα σωστό και ασφαλές αποτέλεσμα.

Παρακάτω παρουσιάζω τη λίστα με τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη σωστή απεντόμωση του σπιτιού!

1. Ποιά είναι τα πιο κοινά έντομα που εισβάλουν στο σπίτι μας;

Σίγουρα η περιοχή στην οποία μένει ο καθένας (ορεινή, πεδινή, παραθαλάσσια, πόλη, χωριό κλπ) επηρεάζει σημαντικά το είδος εντόμων που υπάρχουν και είναι πιθανό να επισκεφτούν και το σπίτι. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες εντόμων που εμφανίζονται συχνότερα μέσα στο σπίτι. Μπορεί να δημιουργούν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα αλλά, σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Τα πιο κοινά έντομα που εισβάλλουν στο σπίτι είναι:

  • Οι κατσαρίδες: Οι κατσαρίδες είναι ο πιο συχνός ανεπιθύμητος επισκέπτης στα σπίτια. Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη κατσαρίδων, που είναι και τα πιο συνηθισμένα. Η Γερμανική κατσαρίδα αποτελεί το πιο επίμονο είδος κατσαρίδας. Είναι οι πιο μικρές σε μέγεθος και ξανθές στο χρώμα, ενώ έχουν αδυναμία στα ζεστά και υγρά μέρη. Οπότε συνήθως φωλιάζουν μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας και στο μπάνιο. Η μαύρη κατσαρίδα έχει επίσης αδυναμία στα υγρά μέρη και τριγυρίζει συνήθως μέσα στις αποχετεύσεις των σπιτιών. Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρεται και η Αμερικάνικη κατσαρίδα, με τη διαφορά ότι μπορεί επιπλέον και να πετάει.
  • Οι κοριοί: Οι κοριοί είναι ένα πρόβλημα που συναντιέται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι έντομα αιμομυζητικά, μικρού μεγέθους (4-7 χιλιοστά) και άπτερα, που φωλιάζουν συνήθως στο υπνοδωμάτιο και ιδίως γύρω από το κρεβάτι.
  • Οι ψύλλοι: Οι ψύλλοι μεταφέρονται από κατοικίδια ή αδέσποτα ζώα σε ένα σπίτι και είναι επίσης έντομα αιμομυζητικά. Έχουν επίσης μικρό μέγεθος (1-3 χιλιοστά), κεραίες στο κεφάλι και προκαλούν έντονες δερματικές ενοχλήσεις με τα τσιμπήματα τους.
  • Τα μυρμήγκια: Τα μυρμήγκια εμφανίζονται συνήθως στο σπίτι ξαφνικά, σε στρατιές (κάτι μου θυμίζει) και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.
  • Τα κουνούπια: Τα κουνούπια και οι σκνίπες αποτελούν πολύ ενοχλητικά και επικίνδυνα για την υγεία έντομα. Μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες (όπως ελονοσία, κίτρινο πυρετό κ.ά.). Εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Οι μύγες: Οι μύγες και τα μυγάκια αποχετεύσεων είναι φορείς μικροβίων και ιών, τα οποία συχνά μεταδίδουν στον άνθρωπο.
  • Ο σκόρος και τα σκαθάρια τροφίμων: Τα έντομα αυτά προσβάλλουν κυρίως τα μάλλινα ρούχα ή τα αποθηκευμένα τρόφιμα.
  • Τα ακάρεα σκόνης: Τα ακάρεα σκόνης βρίσκονται συνήθως στο στρώμα του κρεβατιού ή του καναπέ. Είναι η αιτία πολλών αλλεργιών και δερματικών ενοχλήσεων.

2. Τί προσελκύει αυτά τα έντομα;

αποθηκευμένο φαγητό

Κάθε έντομο προσελκύεται και ευνοείται από διαφορετικές συνθήκες. Γενικά η έλλειψη καθαριότητας και η παρουσία εκτεθειμένων τροφίμων εντείνουν τα προβλήματα από έντομα και τρωκτικά.

Κατσαρίδες

Αυτό ισχύει και για τις κατσαρίδες. Οι οποίες πιο συγκεκριμένα προτιμούν θέσεις σκοτεινές όπου βρίσκουν υγρασία και τροφή για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Οποιαδήποτε τροφή προορίζεται για τον άνθρωπο μπορεί να φανεί δελεαστική και για τις κατσαρίδες. Μπορούν να ζήσουν μήνες χωρίς νερό αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε υγρασία. Οπότε, διαρροές νερού ή λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να αποφεύγονται. Παράλληλα, οι κατσαρίδες είναι πιο πιθανό να βρεθούν και φωλιάσουν σε μέρη όπου υπάρχουν ίχνη ή περιττώματα από προηγούμενες κατσαρίδες. Συνεπώς το τακτικό και πολύ σχολαστικό καθάρισμα είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης.

Κοριοί

Επίσης οι κοριοί, τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και άλλων θηλαστικών. Συνεπώς το σπίτι σου και συγκεκριμένα εσύ ο ίδιος είσαι από μόνος σου αρκετά ελκυστικός για αυτούς. Το γεγονός ότι τα ενήλικα έντομα μπορούν να επιβιώσουν έως και 6 μήνες χωρίς τροφή, ενώ αναπαράγονται και εξαπλώνονται με ιδιαίτερη ταχύτητα και ευκολία, τα καθιστά μεγάλο κίνδυνο για το σπίτι και την υγεία.

Ψύλλοι

Ακόμα οι ψύλλοι, όμοια με τους κοριούς, τρέφονται και προσελκύονται από το αίμα θηλαστικών και πτηνών. Η αδυναμία τους είναι τα σκοτεινά μέρη του σπιτιού όπου αφήνουν τα αυγά τους. Και ενώ τα ενήλικα έντομα τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, οι προνύμφες δεν τσιμπάνε. Τρέφονται αποκλειστικά με οργανικές ύλες, όπως περιττώματα από άλλα έντομα.

Μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια, εργάζονται συστηματικά και αναζητούν διαρκώς τροφή για να μεταφέρουν στη φωλιά τους. Το φαγητό σου είναι αρκετό για να τα προσελκύσει και να φωλιάσουν στο σπίτι σου και μέσα στα γλυκά σου. Υπάρχουν ωστόσο τροφές που τα μυρμήγκια απεχθάνονται. Όπως το αλάτι, το λεμόνι και το ξύδι, που αποτελούν φυσικούς τρόπους απώθησης. Παρόλα αυτά η παρουσία τους δεν έχει εγγυημένο αποτέλεσμα.

Μύγες και κουνούπια

Τέλος, οι μύγες, τα μυγάκια και τα κουνούπια είναι από τα έντομα που εμφανίζονται πιο εύκολα σε ένα σπίτι. Ο λόγος; Επειδή προσελκύονται σχεδόν από τα πάντα. Μπορεί να δεις μύγες και μυγάκια να τριγυρίζουν γύρω από φαγητά, γλυκά ή σκουπίδια. Ενώ τα κουνούπια προτιμούν σκοτεινές και υγρές θέσεις και αναπαράγονται σε λιμνάζοντα νερά.

3. Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για απεντόμωση και γιατί;

μέλισσα

Καθώς ζεσταίνει ο καιρός τα έντομα πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Οπότε καλύτερη περίοδος για απεντομώσεις είναι γενικά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Καθώς εκείνη την περίοδο τα έντομα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος αποτελούν ιδανικούς μήνες για απεντόμωση, καθώς τότε ζεσταίνει ο καιρός και τα έντομα πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα. 

Για ειδικά προβλήματα από έντομα, όπως είναι οι ψύλλοι και οι κοριοί δεν υπάρχει περίοδος κατάλληλη για προληπτική απεντόμωση. Και αυτό γιατί η εφαρμογή γίνεται μόνο αν εμφανιστεί η προσβολή.

Γενικότερα, η απεντόμωση καλό θα είναι να γίνεται προληπτικά. Έτσι τα τα έντομα να μην προλάβουν να φωλιάσουν στο σπίτι μας, οπότε και η αντιμετώπισή τους καθίσταται πιο δύσκολη.

Βρες συνεργείο απολυμάνσεων στην περιοχή σου

4. Πόσο διαρκεί η δράση της απεντόμωσης;

Η διάρκεια δράσης των φαρμάκων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία που επικρατεί σε έναν χώρο, αλλά και από το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε. Πρακτικά, ανάλογα με το πρόβλημα, ισχύουν οι ακόλουθες συχνότητες εφαρμογών χωρίς να είναι απόλυτες:

Αν επιλέξεις απεντόμωση με ψεκασμό ή τζελ για κατσαρίδες και μυρμήγκια στο σπίτι σου, τότε η επανάληψη της διαδικασίας δύο φορές το χρόνο είναι αρκετή, για να σε απαλλάξει από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και αν επιλέξεις να κάνεις απεντόμωση με ψεκασμό σε κοινοχρήστους χώρους πολυκατοικιών. Και εκεί η επανάληψη της διαδικασίας δύο φορές το χρόνο αρκεί.

Αντίθετα, όταν μιλάμε για απεντόμωση σε επαγγελματικούς χώρους (ιδίως σε χώρους υγειονομικής σημασίας), τότε η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά. Σε διαστήματα από ενάμιση έως και τρεις μήνες.

5. Τί προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν την απεντόμωση στο σπίτι;

καθαρισμός σπιτιού

Η προετοιμασία εξαρτάται από το είδος της απεντόμωσης που θα επιλέξεις να κάνεις.

Αν πρόκειται να γίνει απεντόμωση με ψεκασμό σε ένα σπίτι, τότε χρειάζεται να γίνει σχολαστική και προσεκτική προετοιμασία. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία περιλαμβάνει τον σχολαστικό καθαρισμό του χώρου που θα γίνει η απεντόμωση. Στη συνέχεια άδειασμα των ντουλαπιών που πρόκειται να ψεκαστούν. Παράλληλα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα αφού πρέπει να αποθηκευτούν σε αεροστεγείς συσκευασίες και όσα μείνουν εκτεθειμένα, να πεταχτούν.

Γενικά, για καλύτερο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη διευκόλυνση της διαδικασίας, προσπάθησε οι χώροι που θα ψεκαστούν να είναι όσο γίνεται άδειοι από πράγματα που θα δυσκολέψουν την εφαρμογή (έπιπλα, χαλιά, κλπ).

Αν πάλι πρόκειται να γίνει απεντόμωση με χρήση δολωματικού τζελ, ισχύουν σε γενικές γραμμές όσα και για την απεντόμωση με ψεκασμό. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν είναι αναγκαίο να αδειάσεις τα ντουλάπια και το σπίτι από τροφές ή πράγματα.

6. Τί πρέπει να προσέξω αμέσως μετά την απεντόμωση;

Αν η απεντόμωση έχει γίνει με ψεκασμό πρέπει αμέσως μετά την εφαρμογή να γίνει καλός αερισμός των χώρων. Και φυσικά, να μην βρίσκονται άνθρωποι στους χώρους μέχρι να στεγνώσουν οι ψεκασμένες επιφάνειες.

Επίσης, δεν πρέπει να βρέξεις ή να σφουγγαρίσεις τις ψεκασμένες επιφάνειες για όσες μέρες σου υποδείξει ο ειδικός. Αυτό συνίσταται για να μην ξεπλυθεί το φάρμακο.

Αν πάλι, έχει γίνει απεντόμωση με χρήση δολωματικού τζελ δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει κανείς να προσέξεις. Απλά πρέπει το τζελ να τοποθετηθεί σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση παιδιά και κατοικίδια. Όπως για παράδειγμα, στο εσωτερικό ντουλαπιών, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές, βαριά έπιπλα κλπ.

7. Έχω παιδιά ή κατοικίδια, θα επηρεαστούν από την απεντόμωση;

κατοικίδιο

Σε χώρους που υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ενέργειες προφύλαξης για μετά την απεντόμωση. Επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φάρμακα πιο ήπια και με χαμηλότερη τοξικότητα.

Αν έχεις κάποιο τετράποδο που κυκλοφορεί ελεύθερο μέσα στο σπίτι σου, φρόντισε να το κρατήσεις μακριά από το σημείο που έχει ψεκαστεί με φάρμακο για περίπου 8 ώρες.

8. Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσω κάποια αλλεργία από την απεντόμωση;

αλλεργία στην απεντόμωση

Εφόσον γίνει σωστά η εφαρμογή της απεντόμωσης με εγκεκριμένα φάρμακα και από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και ακολουθηθούν οι οδηγίες αερισμού του σπιτιού μετά την εφαρμογή, δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών.

Σε περίπτωση ευαισθησίας στο αναπνευστικό, είναι καλό να έχει ενημερωθεί ο ειδικός απεντομώσεων ώστε να προτιμηθούν σκευάσματα χαμηλότερης τοξικότητας.

9. Σε ποιούς χώρους γίνεται η απεντόμωση;

Τα πιο συνηθισμένα σημεία του σπιτιού που θα επισκεφτεί ο επαγγελματίας για να κάνει την απεντόμωση είναι η κουζίνα, το μπάνιο και το μπαλκόνι, καθώς και γύρω από παράθυρα και πόρτες. Τα σημεία αυτά επιλέγονται γιατί είναι τα πιο «δελεαστικά» για τα έντομα αφού βρίσκονται συνήθως τροφές, σκουπίδια, αποχετεύσεις και νερά, ενώ υπάρχει άμεση πρόσβαση από τους εξωτερικούς χώρους (δρόμους, κήπους). Αν ειδικότερα πρόκειται για μυρμήγκια, μπορεί να χρειαστεί να ψεκαστούν οι γλάστρες και τα φυτά, καθώς μπορεί εκεί να υπάρχουν φωλιές των εντόμων. Τέλος, στην περίπτωση κουνουπιών ψεκάζονται καλά οι εξωτερικοί χώροι με έμφαση στις ρίζες των δέντρων και θάμνων, όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία.

Ειδικότερα, η απεντόμωση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού εμφανιστεί συγκεκριμένο πρόβλημα (πχ. για την καταπολέμηση κοριών ψεκάζεται συνήθως το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι).

10. Ποιον να εμπιστευτώ για την απεντόμωση του χώρου μου;

Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι, μπορείς να αναζητήσεις και να βρεις αξιόλογες εταιρείες απεντομώσεων και εγκεκριμένους επαγγελματίες. Αναζήτησε αξιολογήσεις από προηγούμενους πελάτες του κάθε επαγγελματία για να δεις κατά πόσο έμειναν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Παράλληλα, δώσε μεγάλη προσοχή στα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να σιγουρευτείς πως πρόκειται για εγκεκριμένα και ασφαλή προϊόντα.

Κλείσε τώρα προσφορά για απεντόμωση χώρου

You may also like