καθαρισμός σπιτιού

Tips για τον καθαρισμό σπιτιού: Όσα πρέπει να ξέρεις!

Είναι γεγονός πως η τάξη και το αποτέλεσμα από τον καθαρισμό σπιτιού μας προσφέρουν ψυχική γαλήνη, αλλά φτιάχνει και τη διάθεση και τη ψυχολογία μας. Τί καλύτερο από το να γυρνάς σε ένα όμορφο, καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι στο τέλος της ημέρας για να χαλαρώσεις;

Το δύσκολο και το κουραστικό του πράγματος, είναι πως εάν δεν ανήκεις στους λίγους τυχερούς που μπορούν να πληρώνουν κάποιον να τους βοηθάει με τον καθαρισμό σπιτιού, ο κλήρος πέφτει στη πλειοψηφία των περιπτώσεων σε μας τις γυναίκες. Και δε φτάνει που πρέπει να κάνουμε πολλές δουλειές για να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό, πολλές φορές κάποιες λάθος συνήθειες κάνουν τους κόπους μας να αποβαίνουν άκαρποι, αφού τελικά δεν καθαρίζουμε και δε συγυρίζουμε αποτελεσματικά.

Συγύρισμα για τον καθαρισμό σπιτιού

απορρυπαντικά για καθαρισμό σπιτιού

Όλοι έχουμε τη συνήθεια γυρνώντας στο σπίτι να πετάμε τα ρούχα και τα παπούτσια μας δεξιά και αριστερά, ή στη πολυχρησιμοποιούμενη «καρέκλα» που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Πιο επιρρεπείς σε αυτή τη τακτική είναι κακά τα ψέματα οι άντρες και τα παιδιά! Πόσες φορές δεν έχουμε σηκώσει εμείς οι γυναίκες ρούχα από τη «καρέκλα» αναθεματίζοντας και ρωτώντας αν «αυτό είναι για πλύσιμο; για μάζεμα; για να πεταχτεί από το παράθυρο;». Μία πολύ βολική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να προσθέσουμε ένα δεύτερο καλάθι στο νοικοκυριό μας, στο οποίο να βάζουμε τα ρούχα που έχουν φορεθεί αλλά δεν είναι ακόμη για πλύσιμο.

Μια άλλη πηγή «αταξίας» στο σπιτικό μας, είναι οι ατακτοποίητες ντουλάπες και συρτάρια. Ξέρεις τι εννοώ, αυτές οι ντουλάπες που είναι όλα ανακατεμένα, ρούχα αθλητικά, με πιο επίσημα για βράδυ, με πιτζάμες κ.ο.κ. Για να μη μιλήσουμε φυσικά για τα συρτάρια των εσωρούχων. Μια πολύ καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι τα περίφημα “διαχωριστικά”. Λίγα τεμάχια από αυτό το θαυματουργό εξάρτημα, μπορεί να κρατήσει τα ρούχα σου στη θέση τους, διαχωρισμένα, και να κρατήσουν το δίπλωμα ανέπαφο!

Ξεσκόνισμα σπιτιού

ξεσκόνισμα σπιτιού

Πρόκειται για μία από τις βασικότερες δουλειές για τον καθαρισμό σπιτιού, γιατί αν δε γίνει σωστά επηρεάζει άμεσα τις επόμενες δουλειές όπως το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα. Πολλοί άνθρωποι το πραγματοποιούν κάπως απερίσκεπτα, με αποτέλεσμα τελικά απλά να ανακυκλώνουν τη σκόνη μέσα στο σπίτι τους. Έτσι η σκόνη και τα μικρόβια εισπνέονται, βαρύνουν την ατμόσφαιρα, ενώ μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα υγείας.

Το ξεσκόνισμα πρέπει να γίνεται σχολαστικά και με τα σωστά εξαρτήματα. Τα πανιά με μικροΐνες θεωρούνται κορυφαία στο ξεσκόνισμα, ενώ εάν τα νοτίσουμε με λίγο μαλακτικό, μαγνητίζουν τη σκόνη ακόμη πιο αποτελεσματικά. Επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμα είναι αυτά τα «ματσουκάκια» της ηλεκτρικής σκούπας που φτάνουν σε δύσκολα ή στενά σημεία – ναι, αυτά που έχεις καταχωνιάσει κάπου και δε θυμάσαι πού είναι.

Μια κάπως διασκεδαστική εναλλακτική είναι να βάλεις την οικογένεια να φορέσετε όλοι παλιές κάλτσες στα χέρια σας και να περνάτε με αυτά ό,τι επιφάνεια βρεθεί μπροστά σας. Στο εμπόριο υπάρχουν επίσης και αντίστοιχα «παντοφλάκια» με τα οποία περπατάς και σφουγγαρίζεις ταυτόχρονα. Ναι, θα είστε κάπως αστείοι σαν οικογένεια αλλά η καθαριότητα θέλει θυσίες!

Σκούπισμα και σφουγγάρισμα

σκούπισμα σπιτιού

Η ηλεκτρική σκούπα είναι πραγματικός θησαυρός στα χέρια της νοικοκυράς – προκειμένου το σκούπισμά σου να είναι γρήγορο, αποτελεσματικό αλλά και να αφήνει την ατμόσφαιρα ανάλαφρη και ευωδιαστή, καλό είναι να αλλάζεις τη σακούλα σε τακτά χρονικά διαστήματα (μία φορά/δύο εβδομάδες οπωσδήποτε). Επίσης, ένα πολύ ωραίο κόλπο είναι να ρίξεις στη σακούλα της ηλεκτρικής λίγη βανίλια! Σαν αποτέλεσμα, μετά το σκούπισμα το σπίτι θα μυρίζει υπέροχα και η ατμόσφαιρα θα διατηρείται ανάλαφρη.

Σπιτικό καθαριστικό για καθαρισμό σπιτιού!

Σε όλους μας αρέσει το πάτωμα να είναι καθαρό και αστραφτερό. Σε λίγους όμως αρέσει η χλωρίνη, η οποία είναι πολύ βαριά, σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί άσθμα, ενώ αν έρθει σε επαφή με ρούχα λες το πικρό «αντίο». Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε ένα πολύ αποτελεσματικό και οικολογικό καθαριστικό πατώματος, που και οικονομία θα σου κάνει αλλά και θα απολυμάνει το σπίτι σου με φυσικό τρόπο.

Θα χρειαστείς:

  • ¼ του φλυτζανιού λευκό ξύδι
  • ¼ φλυτζανιού σόδα πλυντηρίου
  • 1 κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων
  • 2 λίτρα ζεστό νερό από το βραστήρα
  • Μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου της προτίμησής σου

Και τώρα, τα αναμιγνύεις όλα μέσα στο κουβά σου κάνοντας λίγη σαπουνάδα και πιάνεις δουλειά. Το αποτέλεσμα; Καθαρό και λαμπερό πάτωμα απαλλαγμένο από βρωμιές και μικρόβια!

Κουζίνα και Μπάνιο

καθαρισμό μπάνιου

Κάποιες γυναίκες έχουν τη συνήθεια με το που σηκωθούν από το τραπέζι να τρέχουν στο νεροχύτη και να πλένουν τα πιάτα, υπό τη μουσική υπόκρουση της οικογενείας να τους λέει να κάτσουν λίγο, να τα κάνουν μετά και άλλα παρόμοια. Κάποιες άλλες πάλι…όχι και τόσο. Πολλές κουζίνες υποφέρουν από το συνεχές στοίβαγμα των πιάτων στο νεροχύτη, ενώ πολλές φορές ο νεροχύτης αποτελεί και πηγή δυσάρεστων οσμών.

Δύο πράγματα έχουμε να σου προτείνουμε:

  • Πρώτον γέμισε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, λίγο απορρυπαντικό και λίγο ξύδι. Όποτε τρώτε, με μία χορευτική κίνηση απλά πέτα τα πιάτα μέσα στη λεκάνη και άστα να μουλιάσουν. Όταν θα έρθει η ώρα να τα πλύνεις θα είναι παιχνιδάκι.
  • Δεύτερον, προκειμένου το σφουγγάρι σου να είναι όντως, και όχι απλά να φαίνεται καθαρό, αφού το πλύνεις καλά με σαπούνι και νερό, βάλτο κάτω από το νερό και στη συνέχεια για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. Θα σκοτωθούν όλα τα μικρόβια και θα καθαρίζεις πραγματικά αποτελεσματικά.

Πώς να κάνεις λειτουργικό ένα μικρό μπάνιο!

Σχετικά με το μπάνιο, από πολλούς θεωρείται καθοριστικό σημείο για τον καθαρισμό σπιτιού. Υπάρχουν ποικίλα προϊόντα στην αγορά, για τα άλατα, το καθάρισμα, το σφουγγάρισμα κ.λ.π. Η εμπειρία δυστυχώς έχει δείξει πως αυτά τα προϊόντα τελικά διαβρώνουν τις βρύσες και τα εξαρτήματα του μπάνιου. Υπάρχουν συνταγές για φυσικά και οικολογικά καθαριστικά με τα οποία μπορείς να περνάς όλο το μπάνιο, από το νιπτήρα μέχρι το εσωτερικό της λεκάνης. Με μία κούπα χυμό λεμόνι, μισή κούπα λευκό ξύδι και μισή κούπα νερό μπορείς να περάσεις σχεδόν όλες τις επιφάνειες του μπάνιου σου! Σε επίμονη βρωμιά ή άλατα (ντουζιέρα, εσωτερικό τουαλέτας) πρόσθεσε λίγο καθαριστικό πιάτων και 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, κάνει θαύματα!

Αρωμάτισε το χώρο!

Για να διατηρηθεί η καθαριότητα και η φρεσκάδα του σπιτιού σου και να είναι το σπίτι σου μια ζεστή, μυρωδάτη φωλιά όταν θα θες να ξεκουραστείς, φρόντισε να μυρίζει ωραία! Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό βάλε φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια, κανέλλα και γαρύφαλλο, προσθέτοντας 5 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια της προτίμησής σου! Αφού βράσουν, μπορείς να τοποθετήσεις το μείγμα σε 2-3 βαζάκια μέσα στο σπίτι με ξυλάκια μπαμπού, ώστε να διαχυθεί το όμορφο άρωμα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού!

You may also like