Για να λέμε την αλήθεια κανείς δε θέλει να πηγαίνει στο καθαριστήριο ρούχων! Μας ξεβολεύει, όταν γίνεται συστηματικά συνεπάγεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος, ενώ όταν το αποφεύγουμε δυστυχώς τα αποτελέσματα στα ρούχα ή τα πανωφόρια μας είναι καταστροφικά. Έχεις βάλει ποτέ πουπουλένιο μπουφάν στο πλυντήριο; Μην το κάνεις! Παρόλα αυτά το σπορ του να πηγαίνεις τα ρούχα στο καθαριστήριο ρούχων, δεν είναι απαραίτητο να σου αδειάσει και τη τσέπη.
Μπορείς να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές φροντίδας των ρούχων σου και να πηγαίνεις στο καθαριστήριο μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο.
Υφάσματα
Είναι κάποια υλικά ρούχων, υφάσματα, τα οποία είναι πιο δύσκολο και επικίνδυνο να πλυθούν στο σπίτι. Για παράδειγμα μετάξι, βελούδο και δέρμα. Αυτά τα ρούχα, καλό είναι να τα συγκεντρώνεις και να τα πηγαίνεις στο καθαριστήριο. Έτσι θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο! Υφάσματα φτιαγμένα από βαμβάκι, μαλλί, και λινό, μπορείς πιο ακίνδυνα να τα πλύνεις στο σπίτι. Πάντα να δίνεις προσοχή στους βαθμούς που αναγράφονται στην ετικέτα του ρούχου. Συνήθως οι 30 βαθμοί κελσίου αποτελούν μια ασφαλή θερμοκρασία πλυσίματος, όπου τα ρούχα και καθαρίζονται όπως πρέπει αλλά και δεν ξεβάφουν.
Από την άλλη σεντόνια και πετσέτες καλό είναι να πλένονται στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία – 90 βαθμοί κελσίου – για λόγους υγιεινής. Μη ξεχνάς να προσθέσεις ένα καλό μαλακτικό γιατί ενδεχομένως να γαριάσουν μετά από πολλά πλυσίματα.
Extra tip: Ρίξε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια στη θήκη του μαλακτικού σου που να ενισχύει τη φυσική μυρωδιά του. Για παράδειγμα, αιθέριο έλαιο λεβάντας σε μαλακτικό με άρωμα λεβάντας και απόλαυσε το αποτέλεσμα.
Εάν από την άλλη πρόκειται να πλύνεις το αγαπημένο σου μεταξωτό φόρεμα για παράδειγμα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το πλύνεις στο χέρι με κρύο νερό. Έτσι σίγουρα δε θα μπει, δε θα ξεβάψει και θα έχεις τον έλεγχο της διαδικασίας. Στο άπλωμα επίσης καλό είναι να το τοποθετήσεις σε κάποιο τραπεζάκι, προκειμένου καθώς θα στεγνώνει να μην ξεχειλώσει.
Χρώματα
Είναι κοινώς γνωστό πως το πλύσιμο στο πλυντήριο πρέπει να γίνεται αναλόγως και με τα χρώματα των ρούχων, πέρα από το ύφασμά τους. Οπότε κρίνεται σκόπιμο να χωρίζεις τα ρούχα σου σε ανοιχτόχρωμα (λευκά, μπεζ, παστέλ και ασπρόμαυρα) και σκουρόχρωμα (μαύρο, καφέ, μπλε, κόκκινο). Έτσι θα αποφύγεις το ξέβαμμα των ρούχων μεταξύ τους. Προσοχή, μη ξεχάσεις κάποιο ζωηρόχρωμο κόκκινο ρούχο μέσα στα ανοιχτόχρωμά σας, γιατί πράγματι θα γίνουν όλα ροζ – δε συμβαίνει μόνο στις ταινίες, true story.
Απορρυπαντικό
Προκειμένου να μην έχεις 3 διαφορετικά απορρυπαντικά για κάθε είδος ρούχων, καλύτερα επιλέξεις ένα απορρυπαντικό κατάλληλο για όλα τα υφάσματα και χρώματα. Εάν τα ρούχα σου έχουν κάπου λεκέδες συγκεκριμένα, μπορείς να ρίξεις στη περιοχή λίγο απορρυπαντικό και να τρίψεις καλά πριν ρίξεις το ρούχο στο πλυντήριο.
Γενικότερα στην περίπτωση των λεκέδων, όσο πιο γρήγορα τους αντιμετωπίσεις τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσεις να τους απομακρύνεις. Μία λύση έκτακτης ανάγκης που στις περισσότερες περιπτώσεις πιάνει, είναι το απορρυπαντικό πιάτων, τρίψιμο και ξέπλυμα με πολύ νερό. Συγκεκριμένα για μαρκαδόρο, χρησιμοποιούμε ξύδι ή οινόπνευμα, για λάδι, ταλκ, και για κραγιόν, σπρέι μαλλιών! Εάν πρόκειται για λευκά ρούχα – είναι πιο δύσκολη κατάσταση, αλλά υπάρχει λύση! Φτιάξε ένα μίγμα με μαγειρική σόδα, ξύδι και αλάτι και άπλωσέ το πάνω στο λεκέ. Άσε το να απορροφηθεί για 20 λεπτά και μετά βάλε το στο πλυντήριο.
Ένα άλλο μυστικό για το πλύσιμο είναι η μαγειρική σόδα κατά τη πλύση! Αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς προσθέτοντας μισό φλυτζάνι μαγειρική σόδα μαζί με το απορρυπαντικό στη πλύση, τα ρούχα βγαίνουν λευκότερα (τα λευκά), τα χρώματα πιο έντονα (στα χρωματιστά), μαλακώνει τα ρούχα, απομακρύνει τις οσμές, φροντίζει τα παλιά λινά και απομακρύνει τους λεκέδες!
Tips για τον καθαρισμό σπιτιού: Όσα πρέπει να ξέρεις!
Φροντίδα Ρούχων
Μη τα κακομεταχειρίζεσαι τα ρούχα σου! Να τα διπλώνεις όμορφα και να τα βάζεις στη ντουλάπα, να τα βουρτσίζεις προσεκτικά για να διατηρούνται σαν καινούργια. Αφού φορέσεις ένα ρούχο, μη το βάλεις αμέσως στη ντουλάπα…θα μυρίσει. Άσε το λίγο έξω, ιδανικά κρεμασμένο κάπου να αεριστεί (το ίδιο και τα παπούτσια σου, ε; ).
Να τα σιδερώνεις προσεκτικά (πάντα ανάποδα – το ξέρεις, έτσι; ) προσέχοντας τη θερμοκρασία που αναλογεί σε κάθε ύφασμα, ευαίσθητα υφάσματα θέλουν χαμηλή θερμοκρασία, ενώ βαμβακερά σεντόνια, πετσέτες κ.λπ.. τα σιδερώνεις πιο δυναμικά.
Μη ξεχνάς όταν έχει τελειώσει η πλύση να βγάζεις γρήγορα τα ρούχα από το πλυντήριο και να τα απλώνεις! Όταν μένουν μουσκεμένα μέσα στο κάδο αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα και το πιθανότερο είναι να χρειαστούν ξανά πλύσιμο.
Κατά τη φύλαξη, φρόντισε να τοποθετείς τις κατάλληλες συσκευασίες (καλύτερα υφασμάτινες) σε χώρο που αερίζεται και δεν έχει υγρασία. Επίσης, να βάζεις πάντα σκωροκτόνο (σκώρος…αυτή η μάστιγα!).
Στο Καθαριστήριο
Εάν παρόλες τις φροντίδες σου για κάποια ρούχα, κριθεί απαραίτητο να τα πας στο καθαριστήριο, φρόντισε να πάρεις πληροφορίες για τις τιμές τους. Κάνε μία σύγκριση τιμών βασισμένη στα ρούχα που εσύ πας περισσότερο στο καθαριστήριο (μπορεί ένα κατάστημα να είναι γενικά φθηνό, αλλά συγκεκριμένα τα πουκάμισα που εσύ έχεις πολλά, να τα έχει ακριβά). Ενημερώσου για τυχόν προσφορές που έχουν τα κοντινά σου καθαριστήρια ώστε να επωφεληθείς ανάλογα, υπάρχουν προσφορές τύπου «2 στη τιμή του ενός» ή μία συγκεκριμένη μέρα με 1€ το πουκάμισο για παράδειγμα. Άντε και καλά μας πλυσίματα!