Πώς θα αντιμετωπίσεις την υγρασία στο ταβάνι;

Ένας ακόμα ανεπιθύμητος και αρκετά επίμονος επισκέπτης στο σπίτι μας είναι η υγρασία στο ταβάνι. Εμφανίζεται κυρίως στο ταβάνι και στους τοίχους και πέραν της άσχημης όψης, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές αλλά και να επηρεάσει την υγεία μας.

Η υγρασία εμφανίζεται σχετικά εύκολα αλλά είναι δύσκολο να την διώξεις, ειδικά αν δεν έχεις εντοπίσει την προέλευσή της. Ένας ακόμα λόγος που κάνει δύσκολη την αντιμετώπισή της είναι πως συχνά αργούμε να την αντιληφθούμε και όταν το κάνουμε έχει προχωρήσει ήδη αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της υγρασίας είναι βεβαιωθούμε ότι ξέρουμε την πηγή του προβλήματος. Διαφορετικά, οποιαδήποτε απόπειρα αντιμετώπισής της θα είναι επιφανειακή και το πρόβλημα θα εμφανιστεί και πάλι μετά από λίγο χρονικό διάστημα.

Όταν η υγρασία εντοπίζεται στο ταβάνι του σπιτιού, θα πρέπει αρχικά να αναρωτηθούμε αν έρχεται από έξω ή αν το πρόβλημα είναι εσωτερικό. Αν προέρχεται από έξω, τα πιο συχνά αίτια είναι η εισχώρηση νερού από τυχόν ρωγμές που μπορεί να υπάρχουν στους τοίχους, όπως επίσης και από την απουσία μιας καλής θερμομόνωσης.

Αν πάλι η υγρασία προέρχεται από μέσα, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο υδραυλικής βλάβης και διαρροής νερού, διαφορετικά πιθανότατα να οφείλεται από συσσώρευση υδρατμών (κυρίως στο μπάνιο και την κουζίνα). Μια σημαντική ένδειξη ότι η υγρασία προέρχεται από εσωτερικούς παράγοντες είναι η εμφάνιση μούχλας.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την υγρασία στο ταβάνι;

υγρασία στο ταβάνι

Η αντιμετώπιση της υγρασίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την πηγή προέλευσής της. Ωστόσο, υπάρχουν ενέργειες που μπορείς να κάνεις πριν ακόμα σου εμφανιστεί το πρόβλημα, για πρόληψη.

Παρακάτω θα βρεις 6 αποτελεσματικούς τρόπους για να εξαλείψεις την υγρασία από το ταβάνι του σπιτιού σου και να εμποδίσεις την επανεμφάνισή της.

1. Επισκεύασε τις βλάβες στα υδραυλικά

Βλάβη στα υδραυλικά

Είναι παραπάνω από προφανές πως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα υδραυλικά του σπιτιού σου, θα πρέπει να προβείς στην άμεση διόρθωσή τους. Είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους εμφάνισης υγρασίας στο ταβάνι. Αν το αγνοήσεις, η βλάβη θα επεκταθεί περισσότερο και κινδυνεύεις να σου δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά. Επειδή συνήθως οι υδραυλικές ζημιές στο σπίτι χρειάζονται μεγάλη διαδικασία για να διορθωθούν, φρόντισε να βρεις έναν έμπειρο υδραυλικό που θα καταφέρει να τη διορθώσει όσο το δυνατόν πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Κλείσε εδώ ραντεβού με έμπειρους υδραυλικούς

2. Μείωσε τους υδρατμούς

υδρατμοί στο χώρο του σπιτιού

Αυτό αφορά κυρίως την κουζίνα και το μπάνιο όπου οι υδρατμοί είναι περισσότεροι από τις κατσαρόλες και την μπανιέρα αντίστοιχα. Όσον αφορά τον χώρο της κουζίνας, φρόντισε ο απορροφητήρας σου να λειτουργεί στη μέγιστη ταχύτητα. Ενώ είναι πολύ σημαντικό να αλλάζεις τακτικά τα φίλτρα ώστε να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Σχετικά με το μπάνιο, προσπάθησε να μην αφήνεις το ζεστό νερό να τρέχει για πολύ ώρα ώστε να μην προλαβαίνουν οι υδρατμοί να συγκεντρωθούν. Παράλληλα, απομάκρυνε βρεγμένες πετσέτες, ρούχα και χαλάκια, αφού και αυτά είναι σημαντικές πηγές υγρασίας.

3. Άσε τα παράθυρα ανοιχτά

Ανοιχτά παράθυρα και υγρασία

Ο τακτικός και σωστός αερισμός του σπιτιού είναι σημαντικός όχι μόνο για την ανανέωση του αέρα και την απομάκρυνση των μικροβίων, αλλά και για την καταπολέμηση της υγρασίας. Κυρίως στους χώρους που αναφέραμε και πιο πάνω (την κουζίνα και το μπάνιο), είναι σημαντικό να γίνεται πολύ τακτικός αερισμός ώστε να απομακρύνονται όλοι οι υδρατμοί. Αντίστοιχα, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στους υπόλοιπους χώρους που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας, όπως ο χώρος του πλυντηρίου.

4. Πες ναι στην θερμομόνωση

θερμομόνωση

Ειδικά αν βρίσκεσαι στον τελευταίο όροφο ενός κτηρίου, η μόνωση είναι σημαντική για να αποφύγεις την εισχώρηση της υγρασίας στο σπίτι σου. Ένας από τους πιο συνήθεις λόγους εμφάνισης υγρασίας στο ταβάνι είναι η έλλειψη μόνωσης στην ταράτσα και τους τοίχους. Θα καταλάβεις ότι το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί, αν δεις το ταβάνι να σκάει ή να έχει κίτρινους και υγρούς λεκέδες.

5. Αξιοποίησε σωστά το κλιματιστικό σου

 Αξιοποίησε σωστά το κλιματιστικό σου

Τα περισσότερα κλιματιστικά σήμερα διαθέτουν την λειτουργία αφύγρανσης ή αλλιώς Dry. Γυρίζοντας για μερικές ώρες την ημέρα το κλιματιστικό σου σε αυτή τη λειτουργεία, κυρίως μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείς να δεις θεαματικά αποτελέσματα στην μείωση της υγρασίας στον χώρο σου. Να θυμάσαι ότι σημαντικό σε αυτή τη λειτουργία είναι και η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η οποία πρέπει να είναι μικρότερη από εκείνη του χώρου, για να πετύχεις τις ιδανικές συνθήκες.

Σε αυτό θα σε βοηθήσει και η χρήση ενός ηλεκτρονικού θερμόμετρου. Θα σου δείχνει την θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας σε πραγματικό χρόνο. Τα ιδανικά ποσοστά υγρασίας μέσα στο χώρο καλό είναι να κυμαίνονται μεταξύ 50-60%. Και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να κάνεις τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό σου. Έτσι θα αξιοποιείς το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Κλείσε τώρα προσφορά για συντήρηση κλιματιστικού

6. Επιστράτευσε τον αφυγραντήρα

αφυγραντήρας

Η χρήση αφυγραντήρα έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφού είμαστε μια χώρα που έχουμε υψηλά επίπεδα υγρασίας. Αν ο χώρος σου έχει έντονο πρόβλημα υγρασίας, σκέψου να προμηθευτείς με ένας αφυγραντήρα. Ο αφυγραντήρας φιλτράρει τον αέρα στον χώρο σου και απομονώνει την υγρασία, συγκεντρώνοντας το νερό σε ένα δοχείο. Ιδανικά, προτίμησε έναν φορητό αφυγραντήρα. Έτσι θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Πώς η υγρασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μου;

υγρασία και υγεία

Η υγρασία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα του σπιτιού αλλά και εκείνων που μένουν σε αυτό. Επηρεάζει άμεσα την υγεία, κυρίως όταν μιλάμε για ανάπτυξη μούχλας. Η αυξημένη υγρασία μπορεί μακροχρόνια να σου προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας. Οι έντονοι και συχνοί πονοκέφαλοι, οι πόνοι στα κόκκαλα ακόμα και αλλεργίες, είναι μερικά, πιθανά παραδείγματα. Παράλληλα, είναι ακόμα πιο σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν μέσα στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια.

You may also like