Όσα πρέπει να ξέρεις για τη συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα!

H συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα από ορισμένους θεωρείται λανθασμένα χαμηλής σημασίας. Αρχικά, η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια εξαιρετική επένδυση, καθώς παρέχει ζεστό νερό με πολύ χαμηλό κόστος το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Βέβαια, ένας καλός ηλιακός προϋποθέτει και μια σωστή συντήρηση. Όσο καλό και αν είναι το μοντέλο, ο έλεγχος της ομαλής λειτουργίας του είναι απαραίτητος. Ωστόσο, η συχνότητα με την οποία χρειάζεται να πραγματοποιείται η συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επιθεώρηση θερμοσίφωνα από τον ιδιοκτήτη

Ενδεικτικά, οι επαγγελματίες υδραυλικοί προτείνουν να γίνεται συντήρηση κάθε 2 με 3 χρόνια ακόμα και αν δεν έχεις παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα, καθώς σαν ηλεκτρική – υδραυλική συσκευή που διαχειρίζεται μεγάλη ποσότητα νερού, περιέχει άλατα και είναι εκτεθειμένη σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα

Για τη σωστή  συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα δεν χρειάζεται μόνο να εξασφαλίσεις την αδιάκοπη παραγωγή ζεστού νερού, αλλά και την ασφάλειά του ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Σκέψου ότι είναι απαραίτητη μόνο και μόνο για να εξασφαλίσεις την ισχύ και την εγγύηση του κατασκευαστή, όπου συνήθως είναι 5 ή 10 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.

Πώς όμως γίνεται η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα; Παρακα΄τω θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με τη συγκεκριμένη συσκευή. Πάρε λοιπόν μπλοκάκι και ξεκίνα να σημειώνεις!

Συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα από τον ιδιοκτήτη

Συντήρηση ηλιακού από τον ιδιοκτήτη

1. Απομάκρυνε οτιδήποτε δημιουργεί σκιάσεις στον ηλιακό

Έλεγξε εάν ο ηλιακός θερμοσίφωνας σκιάζεται από θάμνους, δέντρα ή οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί σκιά στον ηλιακό σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, φρόντισε να κλαδευτούν, ώστε ο συλλέκτης να δέχεται την μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Η μεγαλύτερη απόδοση προϋποθέτει και καθαριότητα

Είναι καλό για τη σωστή συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα, ο καθρέφτης του να καθαρίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθως η βροχή βοηθάει στο να ξεπλυθούν διάφορες σκόνες ή φύλλα. Βέβαια αυτό δε συμβαίνει πάντα. Ειδικά με το ξεκίνημα του φθινοπώρου, χρειάζεται να πλένεις τα τζάμια των συλλεκτών με σαπούνι και νερό, έτσι ώστε να απομακρύνεται η σκόνη που κατακάθεται πάνω τους όλο το καλοκαίρι. Ένας σκονισμένος ή γεμάτος χώματα ηλιακός δε θα αποδώσει ποτέ όπως πρέπει.

Κλείσε προσφορά για συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα

3. Κάνε ένα γενικό check up

Κάποιοι βασικοί έλεγχοι που καλό θα ήταν να κάνεις για να αποφύγεις ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στον ηλιακό σου θερμοσίφωνα, είναι:

  • Κάνε έναν οπτικό έλεγχο στο γυαλί του ηλιακού για να διαπιστώσεις αν υπάρχουν πιθανές ρωγμές
  • Έλεγξε εάν υπάρχουν διαρροές στο υδραυλικό δίκτυο και χαλασμένες μονώσεις των σωληνώσεων
  • Έλεγξε τις ηλεκτρικές συνδέσεις έχουν χαλαρώσει ή υποστεί φθορά
  • Δες αν η βάση, η θεμελίωση του ηλιακού θερμοσίφωνα και το δίκτυο σωληνώσεων είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση
  • Έλεγξε ότι τα ασφαλιστικά του ηλιακού λειτουργούν δεν έχουν κολλήσει

4. Εύκολα tips για σωστή λειτουργία

Συντήρηση του ηλιακού τους καλοκαιρινούς μήνες

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καλό θα ήταν να σκεπάσεις τους συλλέκτες με διάφανο μουσαμά ώστε να αποφύγεις την ανάπτυξη μεγάλων θερμοκρασιών. Επιπλέον, μπορείς να καλύψεις ένα μέρος των συλλεκτών, καθώς λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας μπορείς να έχεις την επιθυμητή ποσότητα ζεστού νερού με μικρότερη επιφάνεια συλλέκτη. Τέλος, σε περίπτωση που θα απουσιάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. για διακοπές, οι υδραυλικοί προτείνουν να καλύπτεται πλήρως η επιφάνεια των συλλεκτών, προστατεύοντάς τους έτσι από πιθανές φθορές.

Αν έχεις κάνει όλες τις παραπάνω προληπτικές ενέργειες, να είσαι σίγουρος ότι έχεις βοηθήσει 100% από τη μεριά σου. Προτείνεται όμως, στο πέρασμα των χρόνων, να γίνεται μια επαγγελματική συντήρηση της συσκευής από εξειδικευμένο υδραυλικό.

Συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα από πιστοποιημένο υδραυλικό

Κλείνοντας ραντεβού με έναν επαγγελματία για τη συντήρηση του ηλιακού σου, να είσαι σίγουρος ότι λαμβάνοντας υπόψιν τις προδιαγραφές της συσκευής σου, έχει τη γνώση και την εμπειρία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη συντήρησης. Ενδεικτικά, θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εργασίες:

Κλείσε προσφορά για συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα από υδραυλικό

1. Έλεγχος λειτουργίας βαλβίδων / μόνωσης συλλεκτών και σωληνώσεων

Αρχικά, ο επαγγελματίας που θα έρθει στο χώρου θα χρησιμοποιήσει εργαλεία για να ελέγξει εξονυχιστικά τα μέρη της συσκευής και τη σωστή τους λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι βαλβίδες του ηλιακού θερμοσίφωνα, οι μονώσεις των συλλεκτών και των σωληνώσεων, είναι κάποια βασικά σημεία, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να φθαρούν.

2. Συμπλήρωση αντιψυκτικού υγρού

Με τη μακροχρόνια χρήση, είναι συνηθισμένο να υπάρχουν κάποιες διαρροές/απώλειες αντιψυκτικού υγρού. Για παράδειγμα, δε ζεσταίνει το νερό ή το κρατά για πολύ λίγο. Με την προσθήκη αντιψυκτικού υγρού, ο ηλιακός θερμοσίφωνας επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

3. Απομάκρυνση αλάτων από τη δεξαμενή νερού

Εργασίες συντήρησης του ηλιακού

Μία πολύ σημαντική εργασία, κατά τη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, που θα κάνει ο υδραυλικός είναι η απομάκρυνση των αλάτων. Πρόκειται για μια εργασία που δεν μπορείς εύκολα να κάνεις μόνος σου. Το πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρει παράταση ζωής στον ηλιακό σου θερμοσίφωνα, καθώς η συσσώρευση αλάτων στην δεξαμενή εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του.

4. Έλεγχος ηλεκτρικού κυκλώματος

Για τη συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε αυτήν τη φάση, ο τεχνικός θέλει να διαπιστώσει αν λειτουργεί ο θερμοστάτης και η ασφάλεια, καθώς και αν υπάρχουν χαλαρωμένες ή φθαρμένες ενώσεις, ώστε να σε ενημερώσει αν χρειάζονται επιδιόρθωση.

5. Έλεγχος του μπόιλερ και της αντίστασης

Μπόιλερ ηλιακού θερμοσίφωνα

Ο τεχνικός που θα αναλάβει τη συντήρηση της συσκευής, θα ελέγξει την πιθανή συσσώρευση αλάτων και λάσπης ή την περίπτωση διάβρωσης. Το εσωτερικό του μπόιλερ αποκαλύπτεται έτσι κι αλλιώς όταν γίνεται η αντικατάσταση του ανοδίου μαγνησίου. Αν η συσσώρευση αλάτων και λάσπης είναι έντονη, πραγματοποιεί καθαρισμό του μπόιλερ και της αντίστασης. Συνήθως, συνιστάται ο καθαρισμός του μπόιλερ κάθε 5 χρόνια, ώστε να έχεις πάντα τη μέγιστη απόδοση.

Συμπερασματικά, θα έχεις διαπιστώσει ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές. Εξίσου σημαντικό για την τσέπη σου είναι ότι με την απόσβεση που προσφέρουν, συνεχώς βγαίνεις κερδισμένος από αυτήν την επένδυση. Με τη σωστή συντήρηση, αυξάνεις την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να φτάσει και τα 25 χρόνια!

Κλείσε προσφορά για συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα

You may also like

Leave a Comment