θερμομόνωση

Θερμομόνωση σπιτιού: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Η θερμομόνωση αποτελεί λύση σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα κτιρίων στην Ελλάδα, που είναι αυτό της απώλειας θερμότητας. Τον χειμώνα αυτή η απώλεια οδηγεί στην σπατάλη περισσότερων χρημάτων για τη θέρμανση ενός χώρου. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι μπορεί να μετατραπεί σε μεταφορά και αύξηση θερμότητας σε ένα σπίτι. Κρίνεται απαραίτητη λοιπόν, τόσο για τους ενοίκους όσο και για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων του τελευταίου ορόφου. Και αυτό, επειδή από την οροφή ενός κτιρίου υπάρχουν σίγουρα μεγάλες απώλειες. 

Είναι λογικό να σκέφτεσαι να προσθέσεις θερμομόνωση στο σπίτι σου για να βελτιώσεις τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για να μειώσεις το κόστος των λογαριασμών σου. Πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει θερμομόνωση σε ένα κτίριο μετά το χτίσιμο του, εξωτερικά και εσωτερικά. Ας δούμε παρακάτω κάποιες πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις για τον κάθε έναν από τους δύο τρόπους.

Πάρε Προσφορές για Μονώσεις & Στεγανοποιήσεις

Εξωτερική θερμομόνωση

εξωτερική θερμομόνωση

Με την εξωτερική θερμομόνωση ο κατασκευαστής κολλάει μονωτικό υλικό στο εξωτερικό μέρος των τοίχων του κτιρίου, το οποίο και καλύπτει με διαδοχικές στρώσεις υλικού. Με αυτόν τον τρόπο, η μόνωση στο συγκεκριμένο χώρο θα κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα είναι ανθεκτική σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Η εξωτερική θερμομόνωση συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη μιας συνεχούς σταθερής θερμοκρασίας εντός του χώρου. Επίσης, προστατεύει όλα τα μέρη του κτιρίου από φθορές λόγω καιρικών συνθηκών. Κάποια ενδεικτικά βήματα που ακολουθούνται για τη διαδικασία αυτή είναι:

  1. Ο επαγγελματίας που θα αναλάβει την τοποθέτηση της, θα πρέπει πρώτα να ελέγξει αν υπάρχει ήδη κάποια μόνωση και να δει αν είναι αρκετά ισχυρή. Σε περίπτωση που δεν είναι, θα πρέπει να αφαιρεθεί η ήδη υπάρχουσα και να τοποθετηθεί ξανά από την αρχή. 
  2. Στη συνέχεια, ο επαγγελματίας αφαιρεί τυχόν σωληνώσεις από το εξωτερικό του κτιρίου. Οι σωληνώσεις αυτές, θα εγκατασταθούν ξανά στο τέλος της διαδικασίας. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που η μονωτική διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και δαπανηρή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι μεγαλύτερο από αυτό της εσωτερικής θερμομόνωσης. Αυτό δικαιολογείται, αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη περίπτωση είναι ακριβότερα από της εσωτερικής θερμομόνωσης. 

Μόνωση ταράτσας: Γιατί το σπίτι σου χρειάζεται στεγανοποίηση;

Εσωτερική θερμομόνωση

εσωτερική θερμομόνωση

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μην μπορεί να τοποθετηθεί μόνωση στην εξωτερική πλευρά ενός κτιρίου. Η εσωτερική θερμομόνωση είναι μια εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της θερμότητας στο χώρο, καθώς και την αποφυγή αύξησής της τους καλοκαιρινούς μήνες. Μερικά από τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

  1. Τοποθετείται κυρίως σε επιφάνειες τοίχου που εμφανίζουν μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας. Ένα παράδειγμα τέτοιας επιφάνειας είναι το βορινό τμήμα ενός κτιρίου. Σε αυτήν τη περίπτωση, το μονωτικό υλικό δεν είναι εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον. Τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά του τοίχου και προστατεύεται συνήθως από γυψοσανίδα. 
  2. Η εσωτερική θερμομόνωση προτιμάται από κτίρια, όπως γραφεία, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, τα οποία επιθυμούν γρήγορη αλλαγή θερμοκρασίας, χωρίς να τους ενδιαφέρει η διατήρησή της για μεγάλο διάστημα. 
  3. Το κόστος της εσωτερικής θερμομόνωσης είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό της εξωτερικής. Αυτό συμβαίνει επειδή στη δεύτερη περίπτωση απαιτούνται ακριβότερα υλικά προστασίας, λόγω των εξωτερικών συνθηκών.

Με την εφαρμογή της εσωτερικής θερμομόνωσης θα έχεις ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα ακριβώς στους χώρους και στα δωμάτια που επιθυμείς. Έτσι, σε περίπτωση που μένεις σε πολυκατοικία και οι υπόλοιποι ένοικοι δεν συμφωνούν για την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, θα μπορέσεις να την εφαρμόσεις μόνο στο χώρο σου.

Πάρε Προσφορές για Μονώσεις & Στεγανοποιήσεις

Σημάδια πως ο χώρος σου χρειάζεται θερμομόνωση

διαδικασία θερμομόνωσης

Είτε τη καλοκαιρινή περίοδο, είτε τη χειμερινή, αν θέλεις να βελτιώσεις την άνεση και την ποιότητα ζωής στο σπίτι σου πρέπει να εξετάσεις τη μόνωση του. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις πολύ λίγη ή και καθόλου. Παρακάτω μπορούμε να δούμε κάποια σημάδια που υποδεικνύουν ότι το σπίτι σου μπορεί να χρειάζεται περισσότερη θερμομόνωση.

Μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των δωματίων

Ένα τρανταχτό σημάδι πως ο χώρος σου είναι χαμηλά μονωμένος είναι όταν μετακινείσαι από δωμάτιο σε δωμάτιο και υπάρχει μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας. Αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση που έχεις ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα στο ένα δωμάτιο και κλειστό στο άλλο.

Αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος

ζευγάρι στο σπίτι

Αν έχεις εγκαταστήσει μόνωση στο σπίτι σου, μπορείς να διαπιστώσεις εάν το σπίτι σου είναι χαμηλά μονωμένο, βλέποντας τους λογαριασμούς ρεύματος των τελευταίων χρόνων. Σε περίπτωση που οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται αυξημένοι, τότε υπάρχει πιθανότητα η θερμική προστασία να έχει μειωθεί, οπότε χρειάζεται να επανεξετάσεις τη νέα τοποθέτηση θερμομόνωσης στο χώρο σου.

Παγωμένα πατώματα και τοίχοι

πάτωμα σπιτιού

Όταν τα δάπεδα και οι εσωτερικοί τοίχοι του σπιτιού σου είναι παγωμένοι το χειμώνα και αντίστοιχα ζεστοί το καλοκαίρι, είναι σίγουρο πως δεν υπάρχει μόνωση. Κανονικά οι εξωτερικοί τοίχοι πρέπει να είναι κρύοι, καθώς η μεγάλη μόνωση διατηρεί ζεστό το σπίτι σου. Αν τα πατώματα, οι οροφές και οι τοίχοι σου έχουν τόσο μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, ίσως είναι καιρός να βελτιώσεις τη μόνωση του κτιρίου σου.

Πλέον έχεις τις απαραίτητες γνώσεις για να καταλάβεις αν ο χώρος σου χρειάζεται μόνωση ή όχι. Αν το σπίτι σου χρειάζεται θερμομόνωση, μη χάνεις χρόνο ψαχνοντας. Πάρε προσφορές από πιστοποιημένα συνεργεία για μονώσεις και στεγανοποιήσεις και διάλεξε την καλύτερη για εσένα.

Πάρε Προσφορές για Μονώσεις & Στεγανοποιήσεις

You may also like