αλλαγή μπάνιου

Ανακαίνιση μπάνιου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Το μπάνιο παλαιότερα ίσως θα το θεωρούσαμε το πιο «παραμελημένο» δωμάτιο του σπιτιού. Σήμερα όμως,  οι interior designers μας έχουν περίτρανα αποδείξει ότι το μπάνιο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους υπόλοιπους χώρους. Η σωστή μελέτη και έρευνα αγοράς, σε συνδυασμό με την φαντασία και την δημιουργικότητά σου, μπορούν να σου δώσουν άψογο και λειτουργικό αποτέλεσμα στην ανακαίνιση του μπάνιου σου.

Παρακάτω θα βρεις όλα τα σημεία που πρέπει να εστιάσεις στην ανακαίνιση μπάνιου με την σειρά που πρέπει να γίνουν!

Αξιολόγησε τις δυνατότητες που έχεις

ανακαίνιση μπάνιου

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις ανακαίνιση μπάνιου, είναι να εξετάσεις τις δυνατότητες που προσφέρει ο συγκεκριμένος χώρος. Πολύ συχνά εντυπωσιαζόμαστε από ιδέες που βλέπουμε σε περιοδικά, στο internet ή στις εκθέσεις επίπλων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταιριάζουν και στον δικό μας χώρο. Για αυτό το λόγο, σιγουρέψου ότι μετά την ανακαίνιση, το μπάνιο σου θα εξακολουθήσει να είναι λειτουργικό, ευρύχωρο και πως θα έχεις αξιοποιήσει στο έπακρο, κάθε γωνιά του.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφασή σου εκτός από το μέγεθος του μπάνιου, είναι η διάταξη που θέλεις να αποκτήσει μετά την ανακαίνιση και το ύφος που θέλεις να του δώσεις.

Μάθε το κόστος για ανακαίνιση μπάνιου

μπάνιο

Το δεύτερο και εξίσου πολύ σημαντικό βήμα για την ανακαίνιση μπάνιου, είναι ο υπολογισμός του κόστους. Το κόστος επηρεάζεται από τον αριθμό των εργασιών που θα χρειαστεί να γίνουν αλλά και από τις τιμές των επίπλων και των ειδών υγιεινής. Αν θελήσεις να αλλάξεις εντελώς την διάταξη του χώρου σίγουρα οι εργασίες που θα απαιτηθούν θα είναι πολύ περισσότερες και θα ανεβάσουν το συνολικό budget. Ωστόσο, καλό θα είναι να μην αναζητήσεις απαραίτητα την πιο οικονομική λύση. Το μπάνιο έχει την πιο έντονη χρήση από όλους τους άλλους χώρους του σπιτιού και εκτός των άλλων, δοκιμάζεται από την έντονη υγρασία.

Πώς θα αντιμετωπίσεις την υγρασία στο ταβάνι!

Για τον λόγο αυτό, προτίμησε να δώσεις κάτι παραπάνω και να επενδύσεις σε ποιοτικά υλικά και είδη υγιεινής που θα διαρκέσουν περισσότερα χρόνια και θα αντέξουν παραπάνω στην χρήση και την υγρασία.

Υδραυλικός για ανακαίνιση μπάνιου

αλλαγή βρύσης

Το επόμενο βήμα, είναι να δεις τις επισκευές που θα χρειαστείς στις υδραυλικές υποδομές του μπάνιου σου. Ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτό, είναι η παλαιότητα του σπιτιού. Αν το σπίτι και τα υδραυλικά είναι πολύ παλιά, θα πρέπει να ανανεώσεις την στεγανοποίηση και τις σωληνώσεις. Σε περίπτωση που θέλεις να αλλάξεις τη διάταξη του μπάνιου, θα πρέπει να μελετήσεις τη διαδικασία που θα χρειαστεί για να μεταφέρεις τις παροχές ύδρευσης και να αλλάξεις όλο το σύστημα των σωληνώσεων.

Η ώρα της επίπλωσης!

ανακαίνιση μπάνιου

Και φτάνουμε στο καλύτερο μέρος της διαδικασίας, την επιλογή των ειδών υγιεινής και των επίπλων! Εδώ μπορείς να αξιοποιήσεις την φαντασία και την δημιουργικότητά σου και να μετατρέψεις το μπάνιο σου σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο, με ιδανική ατμόσφαιρα για χαλαρωτικά αφρόλουτρα.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί, είναι να επιλέγουν χρώμα για τους τοίχους και το πάτωμα πριν καταλήξουν στα έπιπλα. Αυτό μπορεί να σε περιορίσει αρκετά στην πορεία και να σε «αναγκάσει» να συμβιβαστείς με ένα συγκεκριμένο ύφος και στυλ.

Να θυμάσαι, τα έπιπλα του μπάνιου επιλέγονται πάντα ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τα χρώματα στους τοίχους και το πάτωμα! 

Όσον αφορά τα έπιπλα, πλέον στο εμπόριο μπορείς να βρεις αμέτρητες επιλογές σε σχέδια και χρώματα. Τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ σύνηθες το έπιπλο του νιπτήρα να είναι βιδωτό πάνω στον τοίχο και να μην ακουμπάει κάτω. Πέραν του design κάτι τέτοιο θα σε εξυπηρετήσει και στο καθάρισμα του μπάνιου, ενώ θα γλιτώσεις την υγρασία που συσσωρεύεται συνήθως σε αυτά τα σημεία. Ένα ακόμα χρήσιμο tip για το σημείο του νιπτήρα, αν θέλεις να εξοικονομήσεις χώρο, είναι να επιλέξεις έναν καθρέπτη – ντουλάπι.

μπάνιο

Μία ακόμα σημαντική απόφαση στην επιλογή των ειδών υγιεινής, το μεγάλο δίλημμα είναι μπανιέρα ή ντους; Ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει την απόφασή σου είναι ο χώρος που έχεις στη διάθεσή σου. Μην βιαστείς να αποφασίσεις και μην φοβηθείς να επιλέξεις το ντους αντί για την μπανιέρα. Το σίγουρό είναι ότι δε θα χάσεις καθόλου από την άνεσή σου, αφού στο εμπόριο μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από ντους με αμέτρητες δυνατότητες (πχ με ενσωματωμένο υδρομασάζ).

Τέλος, αντί να «φορτώσεις» το μπάνιο σου με περιττά έπιπλα, προτίμησε έξυπνες λύσεις, όπως κρεμαστά ράφια στους τοίχους αλλά και πίσω από την πόρτα, που μπορούν να γίνουν πρακτικοί αποθηκευτικοί χώροι αλλά και μια ευχάριστη νότα διακόσμησης.

You may also like