Ενεργεικό Τζάκι

Γιατί να επιλέξεις θέρμανση σπιτιού με ενεργειακό τζάκι;

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη ζεστασιά ενός τζακιού το χειμώνα. Αλλά πιο τζάκι να επιλέξεις; Το παραδοσιακό τζάκι, σε σχέση με ένα ενεργειακό τζάκι, είναι αρκετά αναποτελεσματικό. Και αυτό, επειδή καταναλώνει αέρα και από το εσωτερικό του σπιτιού αλλά και από το εξωτερικό του, επιτρέποντας την είσοδο του ψυχρού αέρα από τα ανοίγματα του σπιτιού. Έτσι, το κύριο σύστημα θέρμανσης χρειάζεται να λειτουργεί περισσότερο. Αν θέλεις να αγοράσεις ή να πουλήσεις ένα σπίτι, πρέπει να ξέρεις ότι το τζάκι, ειδικά το ενεργειακό, είναι ένα ιδιαίτερα περιζήτητο στοιχείο.

Μια καλή ιδέα που θα σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα και θα προσφέρει σίγουρη ενεργειακή απόδοση στο χώρο σου, είναι η προσθήκη ενός ενεργειακού τζακιού. Το ενεργειακό τζάκι είναι μοντέρνο τζάκι κλειστού τύπου, το οποίο έχει υψηλή απόδοση καύσης και συνεπώς, χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Ας δούμε παρακάτω τι είναι ακριβώς το ενεργειακό τζάκι και γιατί είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις όσον αφορά τη θέρμανσή σου. 

Τι είναι το ενεργειακό τζάκι; 

ενεργειακό τζάκι

Στα ανοιχτά τζάκια που βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια, η καύση ξύλου είναι ελλιπής, με ρυθμό απόδοσης που πλησιάζει συνήθως το 20%. Ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος της θερμότητας που παράγεται, χάνεται. Αντίθετα, στο πιο μοντέρνο και ποιοτικό ενεργειακό τζάκι, η απόδοση της καύσης φτάνει ή υπερβαίνει το 75%. Αυτό σημαίνει, ότι από τη καύση του ξύλου λαμβάνουμε ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας ως θερμότητα. Σε σύγκριση με ένα ανοιχτό τζάκι, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό της ενέργειας παραμένει αχρησιμοποίητο.

Κλείσε προσφορά για Καθαρισμό Καμινάδας Τζακιού

Τύποι ενεργειακού τζακιού

Τζάκι με καύση ξύλου

τζάκι ξύλου

Ενώ μερικοί άνθρωποι αγαπούν την αυθεντικότητα ενός τζακιού με ξύλο, είναι η λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος για τη θέρμανση του σπιτιού σου. Μια παραδοσιακή τοιχοποιία και ένα τζάκι που καίει ξύλο, χάνει το 80 – 90% της θερμότητας μέσω της καμινάδας. Επιπλέον, πρόσθετος κρύος αέρας από το εξωτερικό του σπιτιού σου, εισέρχεται στο σπίτι μέσω της καμινάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η καμινάδα δημιουργεί ένα άνοιγμα που προκαλεί απώλεια θερμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης. Γι’ αυτό, αν έχεις τζάκι με ξύλα, βεβαιώσου ότι υπάρχει καλή στεγανοποίηση, ώστε να μειώσεις την απώλεια θερμότητας. Και σίγουρα φρόντισε να κάνεις συχνά καθαρισμό της καμινάδας, για να έχεις καλύτερη απόδοση.

Τζάκι φυσικού αερίου

τζάκι φυσικού αερίου

Ένα ενεργειακό τζάκι φυσικού αερίου, αποτελεί τον πιο μοντέρνο τρόπο θέρμανσης, συνδυάζοντας την ζεστασιά του παραδοσιακού τζακιού με μια αισθητικά ωραία εικόνα. Λόγω του ότι δεν καίει ξύλα, σίγουρα υπάρχει λιγότερη έως καθόλου στάχτη στο χώρο. Επιπλέον, μπορεί να ανοίξει απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Το μπροστινό μέρος του είτε είναι ανοιχτό, είτε έχει γυάλινες πόρτες που ανοίγουν. Ακριβώς όπως μια φωτιά από ξύλο, το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας ανεβαίνει στην καμινάδα και έξω.

Μπορεί είτε να εγκατασταθεί σε υπάρχον τζάκι τοιχοποιίας, σφραγίζοντας την καμινάδα καλύτερα, είτε ως νέα κατασκευή χωρίς καμινάδα. Ο αέρας ρέει μέσω ενός σωλήνα που πηγαίνει έξω, επιτρέποντας στη μονάδα να παραμείνει εντελώς κλειστή και αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση. Τα τζάκια αερίου χάνουν μόνο το 20-30% της θερμότητάς τους. 

Ηλεκτρικά Τζάκια

ηλεκτρικό τζάκι

Τα ηλεκτρικά τζάκια είναι μακράν η πιο ενεργειακά αποδοτική επιλογή. Μόνο το 1% της θερμότητας από ένα ηλεκτρικό τζάκι χάνεται. Και αυτό, επειδή δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το εξωτερικό. Και αν ανησυχείς για ρύπους, τα ηλεκτρικά τζάκια είναι επίσης τα καθαρότερα για τον αέρα μέσα στο σπίτι σου.

Κλείσε άμεσα ραντεβού για Καθαρισμό / Επισκευή Τζακιού

Γιατί να επιλέξεις ένα ενεργειακό τζάκι;

Το ενεργειακό τζάκι μπορεί πολύ εύκολα να μετατρέψει το σπίτι σου σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον. Προσφέρει μια ρομαντική ατμόσφαιρα, που μετατρέπει το σπίτι σε ένα τέλειο σκηνικό. Επίσης, είναι ότι καλύτερο για γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους σου. Ακόμα και με όλους αυτούς τους λόγους που οι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα τζάκι, υπάρχουν τέσσερα ακόμη οφέλη για να έχεις ένα τζάκι υψηλής ποιότητας στο σπίτι σου.

Χαμηλό κόστος ενέργειας

χαμηλό κόστος ενέργειας

Το ξύλο είναι ο πιο προσιτός τύπος διαθέσιμου καυσίμου. Με έναν έξυπνο σχεδιασμό, μπορείς να μετατρέψεις το τζάκι σου σε πιο ενεργειακά αποδοτικό. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το τζάκι σου και απενεργοποιείς το θερμοστάτη στην κεντρική θέρμανση, τόσο μικρότερος είναι ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, μπορείς πολύ εύκολα και οικονομικά να εξασφαλίζεις τη θερμότητα που χρειάζεται το σπίτι σου για το χειμώνα.

Καθαρισμός λέβητα πετρελαίου: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Ενεργειακή ανεξαρτησία

Στη σημερινή εποχή, οι ιδιοκτήτες σπιτιού ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν τη χρήση συσκευών θέρμανσης που επιβαρύνουν το περιβάλλον, καταφεύγοντας στην επιλογή του τζακιού. Συγκεκριμένα, με ένα ενεργειακό τζάκι, είναι δυνατό να μειώσεις σημαντικά την εξάρτησή σου από τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Ένα καλά κατασκευασμένο τζάκι τοιχοποιίας, είναι ικανό να παράγει αρκετή θερμότητα και να σου εξασφαλίσει τη ζεστασιά που χρειάζεσαι.

Ασφαλές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

θέρμανση χώρου

Όταν ο χειμώνας κυλάει, δεν είναι ασυνήθιστο οι έντονες καταιγίδες να δημιουργούν πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά, είναι μια διακοπή ρεύματος. Όταν συμβεί αυτό, τα πράγματα γίνονται πολύ περίπλοκα καθώς οι περισσότερες οικιακές συσκευές απαιτούν τη χρήση ρεύματος. Για παράδειγμα, πώς μπορεί να μείνει ζεστό το σπίτι σου; Οι γεννήτριες είναι χρήσιμες, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνη έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα. Ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος σε αυτήν την περίπτωση, είναι με ένα τζάκι. Το τζάκι μπορεί να κρατήσει το σπίτι σου ζεστό ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Το κάψιμο ξύλων σε τζάκι για να ζεστάνεις το σπίτι σου, είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνεις πιο “πράσινο”. Το ξύλο είναι ένας ανανεώσιμος, βιώσιμος πόρος και επίσης είναι ουδέτερο από άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι με την καύση ξύλων, δεν επιβαρύνεις το περιβάλλον με περισσότερο άνθρακα. Τα ορυκτά καύσιμα, όπως το κάρβουνο ή το πετρέλαιο, από την άλλη πλευρά, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα όταν καίγονται.

Με βάση τα παραπάνω, το ενεργειακό τζάκι μπορεί να θερμάνει το χώρο μας πολύ πιο αποτελεσματικά, με σημαντική οικονομία καυσίμου. Τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε ένα ενεργειακό τζάκι είναι ήδη πολύ οικονομικά, σε σύγκριση με τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Βλέπεις λοιπόν, ότι ένα ενεργειακό τζάκι αποτελεί μια εξαιρετική λύση θέρμανσης, η οποία συνδυάζει ζεστασιά και οικονομία.

Κλείσε προσφορά για Καθαρισμό Καμινάδας Τζακιού

You may also like