Τι είναι αντλία θερμότητας και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της;

Αν μένεις σε περιοχή που οι κλιματικές της συνθήκες απαιτούν μέτριες ανάγκες θέρμανσης, τότε μια αντλία θερμότητας είναι αυτό που ψάχνεις! Η αντλία θερμότητας προσφέρει μια ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση έναντι των κλιματιστικών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, μεταφέρουν τη θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού σου. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της περιόδου ψύξης, οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν τη θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού σου στο ζεστό εξωτερικό χώρο.

Επειδή μετακινούν θερμότητα και δεν την παράγουν, οι αντλίες θερμότητας παρέχουν ισοδύναμο κλιματισμό χώρου με μόλις το ένα τέταρτο του κόστους λειτουργίας συμβατικών συσκευών θέρμανσης ή ψύξης. Όμως τι είναι μια αντλία θερμότητας; Και τι ακριβώς μας προσφέρει; Παρακάτω θα δεις ότι χρειάζεται να γνωρίζεις.  

Τι κάνει μια αντλία θερμότητας;

επισκευή αντλίας θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας ουσιαστικά μεταφέρουν θερμότητα κυκλοφορώντας μια ουσία που ονομάζεται ψυκτικό μέσο μέσω ενός κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης. Τα ψυγεία και τα κλιματιστικά είναι και τα δύο παραδείγματα αντλιών θερμότητας που λειτουργούν μόνο σε λειτουργία ψύξης. Ένα ψυγείο είναι ουσιαστικά ένα μονωμένο κουτί με σύστημα αντλίας θερμότητας συνδεδεμένο σε αυτό. Η θερμότητα απορροφάται από αυτή τη θέση και μεταφέρεται έξω, συνήθως πίσω ή κάτω από τη μονάδα όπου βρίσκεται το πηνίο συμπυκνωτή. Ομοίως, ένα κλιματιστικό μεταφέρει θερμότητα από το εσωτερικό ενός σπιτιού στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ο κύκλος της αντλίας θερμότητας είναι πλήρως αναστρέψιμος και οι αντλίες θερμότητας μπορούν να παρέχουν έλεγχο του κλίματος όλο το χρόνο για το σπίτι σου ή τον επαγγελματικό σου χώρο. Αυτό σημαίνει θέρμανση το χειμώνα και ψύξη/αφύγρανση το καλοκαίρι. Δεδομένου ότι το έδαφος και ο αέρας στο εξωτερικό περιβάλλον περιέχουν πάντα λίγη θερμότητα, η συγκεκριμένη αντλία μπορεί να τροφοδοτεί θερμότητα σε ένα σπίτι ακόμη και τις κρύες χειμερινές μέρες.

Δες προσφορά για συντήρηση κλιματιστικού

Τύποι αντλίας θερμότητας

αντλία θερμότητας

Υπάρχουν τρεις τύποι αντλιών θερμότητας: αέρα, νερού και γεωθερμικοί. Ο πιο κοινός τύπος αντλίας θερμότητας είναι η αντλία θερμότητας πηγής αέρα, η οποία μεταφέρει θερμότητα μεταξύ του σπιτιού σου και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η σημερινή αντλία θερμότητας μπορεί να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τη θέρμανση με ηλεκτρική αντίσταση, όπως οι φούρνοι και οι θερμοσίφωνες. Οι αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης αφυγραντούν επίσης καλύτερα από τα τυπικά κεντρικά κλιματιστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερη άνεση ψύξης τους καλοκαιρινούς μήνες. Η χρήση τους έχει αυξηθεί κυρίως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η τεχνολογία αντλίας θερμότητας πηγής αέρα έχει προχωρήσει τόσο, ώστε τώρα να προσφέρει μια νόμιμη εναλλακτική θέρμανση χώρου σε ψυχρότερες περιοχές. 

Για παράδειγμα, υπάρχει ένας ειδικός τύπος αντλίας θερμότητας πηγής αέρα που ονομάζεται “ψύκτης αντίστροφου κύκλου” ο οποίος παράγει ζεστό και κρύο νερό και όχι αέρα. Αυτή η δυνατότητα του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί με ακτινοβολούμενα συστήματα θέρμανσης δαπέδου σε λειτουργία θέρμανσης.

Γεωθερμική αντλία θερμότητας

γεωθερμική αντλία θερμότητας

Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας επιτυγχάνουν υψηλότερη απόδοση μεταφέροντας θερμότητα μεταξύ του σπιτιού σας και του εδάφους ή μιας γειτονικής πηγής νερού. Αν και η εγκατάσταση τους κοστίζει αρκετά έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας, επειδή εκμεταλλεύονται σχετικά σταθερές θερμοκρασίες εδάφους ή νερού. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Μπορούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά 30% – 60%, να ελέγξουν την υγρασία, να είναι ανθεκτικά και αξιόπιστα και να ταιριάζουν σε μια μεγάλη ποικιλία σπιτιών. Το αν μια γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι κατάλληλη για εσένα, θα εξαρτηθεί από τη πόλη που μένεις.  

Επιπλέον, οι αντλίες θερμότητας εδάφους ή νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιο ακραία κλίματα από τις αντλίες θερμότητας πηγής αέρα. Ένας νέος τύπος αντλίας θερμότητας για οικιακά συστήματα είναι η αντλία θερμότητας απορρόφησης, που ονομάζεται επίσης αντλία θερμότητας με αέριο. Οι αντλίες θερμότητας απορρόφησης χρησιμοποιούν τη θερμότητα ως πηγή ενέργειας και μπορούν να κινηθούν με μεγάλη ποικιλία πηγών θερμότητας. 

Βρες άμεσα υδραυλικό στην περιοχή σου

Πλεονεκτήματα αντλίας θερμότητας

Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας

εξοικονόμηση χρημάτων

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν φθηνότερα σε σύγκριση με συστήματα θερμότητας με βάση την καύση. Αυτά τα συστήματα είναι ενεργειακά αποδοτικά και σου επιτρέπουν να εξοικονομείς περισσότερα χρήματα με την πάροδο του χρόνου. Αν και η αρχική επένδυση μιας αντλίας θερμότητας εδάφους μπορεί να είναι υψηλή, μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα κάθε χρόνο. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον. 

Λιγότερη συντήρηση

Μια αντλία θερμότητας χρειάζεται λιγότερη συντήρηση από τα συστήματα θέρμανσης/καύσης. Ιδανικά, μία φορά το χρόνο θα πρέπει να ελέγχονται ορισμένες συγκεκριμένες λεπτομέρειες του συστήματος. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί πολύ εύκολα ακόμα και από εσένα. Από την άλλη πλευρά, ένας επαγγελματίας εγκαταστάτης, πρέπει να ελέγχει κάθε τρία με πέντε χρόνια.

Λιγότερες εκπομπές άνθρακα

μείωση εκπομπών άνθρακα

Οι αντλίες θερμότητας μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον μετατρέπουν την ενέργεια σε θερμότητα αρκετά αποτελεσματικά σε σύγκριση με άλλα συστήματα θέρμανσης. Για παράδειγμα, μια αντλία θερμότητας με βάση το νερό είναι τουλάχιστον 600% πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλα συστήματα θέρμανσης στην αγορά σήμερα.

Παροχή θέρμανσης και ψύξης

Κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων, οι αντλίες θερμότητας είναι σε θέση να αντιστρέψουν τη διαδικασία. Έτσι λειτουργούν σαν μονάδα εναλλασσόμενου ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, μια αντλία θερμότητας αέρα προς αέρα μπορεί εύκολα να θερμαίνει το σπίτι σου κατά τις κρύες περιόδους. Επιπλέον όμως μπορεί και να αντιστρέφει τη διαδικασία αυτή κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων. Ουσιαστικά λειτουργεί σαν μια μονάδα κλιματισμού κατά τους ζεστούς και ψυχρούς μήνες του χρόνου. 

Καταλήγοντας, μια αντλία θερμότητας είναι μια πολύ καλή επένδυση που μπορείς να κάνεις. Το σίγουρο είναι πως μακροπρόθεσμα θα δεις πολλά οφέλη, τόσο στην απόδοση θερμότητας, όσο και στους λογαριασμούς ενέργειας. Μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα βλέποντας τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας. Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλα συστήματα θέρμανσης που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Γι ‘αυτό αξίζει να επενδύσεις σε μια αντλία θερμότητας χωρίς καθυστέρηση. Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει την κατάλληλη έρευνα είτε μόνος σου είτε ζητώντας την άποψη ενός επαγγελματία. Το σίγουρο είναι πως δεν θα χάσεις! 

Κλείσε προσφορά για Συντήρηση Καυστήρα Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου

You may also like