Γιατί να επιλέξεις φυσικό αέριο για την θέρμανση του σπιτιού σου

Το φυσικό αέριο έχει ήδη κερδίσει φανατικούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερα νοικοκυριά να στρέφονται σε αυτό για την θέρμανση σπιτιού τους. Εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας και με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, που συχνά καταλήγουν να είναι απαγορευτικά για το μέσο νοικοκυριό, το φυσικό αέριο προσφέρει οικονομική θέρμανση, φιλική προς το περιβάλλον, με απλές και σύντομες διαδικασίες.

Η θέρμανση σπιτιού με φυσικό αέριο μπορεί να γίνει μέσω της κεντρικής θέρμανσης μιας πολυκατοικίας, εφόσον συμφωνούν όλοι οι ένοικοι. Επίσης μπορεί να γίνει και ατομική σε ένα διαμέρισμα, χωρίς να επηρεάσει τους υπόλοιπους ενοίκους του κτηρίου. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι πληροφορίες τόσο για κεντρική όσο και για ατομική θέρμανση.

Κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο

Κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο

Οι περισσότερες πολυκατοικίες στην Ελλάδα διαθέτουν κεντρικό λέβητα – καυστήρα πετρελαίου είτε με σύστημα αυτόνομης θέρμανσης, είτε χωρίς. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου είναι απλή. Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι να αντικατασταθεί ο καυστήρας πετρελαίου από έναν καυστήρα φυσικού αερίου, χωρίς να πρέπει ταυτόχρονα να γίνει αλλαγή του λέβητα. Το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο καυστήρας φυσικού αερίου είναι συνήθως μικρότερος από εκείνον του πετρελαίου. Έτσι λοιπόν, ο χώρος μένει πιο καθαρός και χωρίς την ενοχλητική μυρωδιά του πετρελαίου.

Στη συνέχεια, ο μετρητής παροχής του φυσικού αερίου συνδέεται με τις σωληνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο χωρίς να υπάρχει κάποια δύσκολη διαδικασία με μεγάλες παρεμβάσεις στο κτήριο, που θα αναστατώσουν τους ενοίκους, γίνεται η μετάβαση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Οι υπόλοιπες σωληνώσεις για το νερό θέρμανσης, καθώς και τα σώματα θέρμανσης μέσα σε κάθε σπίτι, παραμένουν όπως ήταν. Έτσι εξασφαλίζεται οικονομία και παράλληλα ποιοτική θέρμανση για κάθε διαμέρισμα της πολυκατοικίας.

Ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού με φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο, ωστόσο, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την θέρμανση του χώρου. Μπορεί παράλληλα να χρησιμεύσει για την θέρμανση του νερού ή και το μαγείρεμα, εφόσον γίνει και εκεί η απαραίτητη σύνδεση. Έτσι εξοικονομούνται χρήματα σε κάθε νοικοκυριό και από τον λογαριασμό του ρεύματος.

Αυτόνομη θέρμανση σπιτιού με φυσικό αέριο

Αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο

Σε περίπτωση που είστε σε μονοκατοικία ή σε περίπτωση που οι υπόλοιπο ένοικοι της πολυκατοικίας δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο, υπάρχει η επιλογή της αυτόνομης θέρμανσης. Και σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες επεμβάσεις στο διαμέρισμα που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τους ενοίκους του ή την υπόλοιπη πολυκατοικία.

Σε ημιυπαίθριο ή σε κάποιο εσωτερικό σημείο του σπιτιού, τοποθετείται ατομικός λέβητας που έχει ενσωματωμένο τον καυστήρα φυσικού αερίου. Ο λόγος που επιτρέπει την εγκατάσταση να γίνεται ακόμα και μέσα στο σπίτι, είναι ότι οι διαστάσεις του ατομικού λέβητα είναι αρκετά μικρές, όπως ακριβώς και το βάρος του.

Η παροχή του φυσικού αερίου σε αυτή την περίπτωση, ξεκινά με εξωτερική σωλήνωση από τον μετρητή φυσικού αερίου και καταλήγει στον ατομικό λέβητα. Ο λέβητας στη συνέχεια, συνδέεται με το κύκλωμα νερού θέρμανσης που περνάει από τα σώματα θέρμανσης του διαμερίσματος. Έτσι επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του ζεστού νερού μόνο στο διαμέρισμα που κάνει την εγκατάσταση. Και πάλι λοιπόν, δεν χρειάζεται να γίνουν ουσιαστικές επεμβάσεις στο σπίτι. Αν πρόκειται για μονοκατοικία, τότε δεν χρειάζεται να γίνει καμιά επέμβαση στις σωληνώσεις του σπιτιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν κάποιες μικρές επεμβάσεις όταν μιλάμε για διαμέρισμα σε πολυκατοικία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης θέρμανσης;

Αυτόνομη θέρμανση

Η αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο προσφέρει αποτελεσματική θέρμανση στο σπίτι. Προσφέρει πολύ καλύτερη απόδοση από άλλες μεθόδους αυτόνομης θέρμανσης, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιο οικονομική από το πετρέλαιο. Παράλληλα, δίνει στον ένοικο του διαμερίσματος τη δυνατότητα ανεξαρτησίας στην θέρμανση, ελέγχοντας τις ώρες που θέλει να είναι ζεστό το σπίτι του καθώς και πόσο επιθυμεί να καταναλώσει.

Επιπλέον, ο ατομικός λέβητας, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, συνδέεται με το κύκλωμα νερού, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού για ζεστό νερό, εξοικονομώντας αρκετά χρήματα από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάρε προσφορές για Συντήρηση Καυστήρα Φυσικού Αερίου

You may also like