Καθαρισμός λέβητα πετρελαίου: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Έχεις δει τους λογαριασμούς θέρμανσης να ανεβαίνουν στα ύψη τους τελευταίους μήνες; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει να γίνει πολύ καιρό καθαρισμός λέβητα πετρελαίου. Ο καθαρισμός λέβητα πετρελαίου είναι μια σημαντική εργασία, για να διατηρήσεις τη σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης. Η συσσώρευση σκόνης και ακαθαρσιών μπορεί να φράξει τους σωλήνες, μειώνοντας την απόδοσή τους. Η τακτική συντήρηση του λέβητα, μπορεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.

Ας δούμε τι ακριβώς χρειάζεται να ξέρεις, ώστε να μπορείς να κάνεις τη συγκεκριμένη δουλειά και μόνος σου.

Γιατί πρέπει να καθαρίσω τον λέβητα πετρελαίου μου;

Σκέφτεσαι πως ο καθαρισμός λέβητα πετρελαίου είναι μια άσκοπη διαδικασία; Είτε έχεις πραγματοποιήσει ποτέ καθαρισμό στον λέβητα του σπιτιού σου, είτε όχι, είναι μια καλή ευκαιρία να δεις τους λόγους που χρειάζεται να το ξανασκεφτείς. 

Αυξημένη αποδοτικότητα

αυξημένη αποδοτικότητα

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον καθαρισμό του λέβητά σου είναι ότι βελτιώνεται κατά πολύ η αποδοτικότητά του. Σε περίπτωση που το πετρέλαιο δε ρέει καλά, τότε πιθανόν κάτι να εμποδίζει τους σωλήνες. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο λέβητας πετρελαίου σου ενδέχεται να μην καίει όσο θα μπορούσε και έτσι να χάνεις θερμότητα. Όταν ένας καυστήρας είναι φορτωμένος με βρωμιές, μειώνεται κατά πολύ η καύση του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η ροή θερμότητας στο χώρο σου. Επιπλέον, θα πληρώνεις χρήματα για θερμότητα που δεν μεταφέρεται πραγματικά. 

Διαχρονικότητα καυστήρα

Οι λέβητες πετρελαίου μπορεί να μην χρειάζονται επισκευές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν παρατηρείς όμως ότι είναι υπερβολικά ζεστός, τότε πιθανότατα να έχεις συσσώρευση αιθάλης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εξαρτήματα με την υπερθέρμανσή τους και τελικά να μην μπορούν να δουλέψουν ή να μην βγάζουν την ίδια ποσότητα θερμότητας. Επίσης, ένας καθαρισμός λέβητα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο και στη μακροζωία του. 

Μειωμένες δαπάνες συντήρησης

μειωμένες δαπάνες καθαρισμού

Εάν καθαρίζεις τον καυστήρα σου, για παράδειγμα κάθε πέντε χρόνια, τότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να τον συντηρήσεις και σίγουρα θα σου κοστίσει περισσότερο. Αντιθέτως, αν προγραμματίζεις την εργασία καθαρισμού κάθε χρόνο, τότε όχι μόνο θα μειώνεται κατά πολύ η συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς, αλλά και θα αποφύγεις το υψηλότερο κόστος από μια βλάβη που μπορεί να προκύψει λόγω μη συντήρησης.

Πώς γίνεται καθαρισμός λέβητα πετρελαίου;

Βήμα 1: Απενεργοποίησε το λέβητα

απενεργοποιημένος λέβητας πετρελαίου

Πριν ξεκινήσεις, εντόπισε τον κύριο διακόπτη και απενεργοποίησε το λέβητα. Στη συνέχεια, περίμενε δύο έως τρεις ώρες για να κρυώσει η μονάδα. Όταν ο λέβητας δεν είναι πλέον ζεστός, χρησιμοποίησε κατσαβίδια για να αφαιρέσεις το μπροστινό, το πάνω κάλυμμα και τη στοίβα εξαερισμού.

Κλείσε προσφορά για Συντήρηση Καυστήρα Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου

Βήμα 2: Τρίψε τους σωλήνες και καθάρισε τη μονάδα λέβητα

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις για να καθαρίσεις τους σωλήνες του λέβητά σου, είναι να αφαιρέσεις τα καλύμματα και τη στοίβα εξαερισμού. Στη συνέχεια, προχώρα με τα παρακάτω βήματα.

  1. Χρησιμοποίησε βούρτσες καθαρισμού για να τρίψεις τους σωλήνες στη βάση του θερμαντήρα, αφαιρώντας τη σκόνη. Επιπλέον, μπορείς με τη βούρτσα να καθαρίσεις και τη στοίβα εξαερισμού.
  2. Πλύνε με καθαρό νερό τους σωλήνες του καυστήρα και άφησέ τους να στεγνώσουν.
  3. Μόλις στεγνώσουν οι σωλήνες, καθάρισε το κάτω μέρος και το εξωτερικό του λέβητα.
  4. Αφαίρεσε επίσης τυχόν εμπόδια από το λέβητα και καθάρισε ότι βρωμιά και σκόνη υπάρχει στην περιοχή.

Βήμα 3: Συναρμολόγησε ξανά τη μονάδα και κάνε επανεκκίνηση

καθαρισμός λέβητα πετρελαίου

Τώρα που έγινε ο καθαρισμός λέβητα πετρελαίου σου, συναρμολόγησε ξανά τα κομμάτια και επανεκκίνησε το σύστημα. Άφησε το θερμοστάτη να επιστρέψει στην κανονική του θερμοκρασία μέχρι να εμφανιστεί μια μπλε φλόγα. Στη συνέχεια, έλεγξε ότι το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί κανονικά.

Γιατί να επιλέξεις ενεργειακό τζάκι για τη θέρμανση του σπιτιού σου;

Πρόσθετες ενέργειες για συντήρηση λέβητα 

συντήρηση λέβητα πετρελαίου

Κατά τον καθαρισμό του, πρέπει επίσης να ελέγξεις τα παρακάτω, ώστε να βεβαιωθείς ότι ο λέβητας πετρελαίου σου λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά. 

  1. Έλεγξε τους αεραγωγούς: Σε περίπτωση που υπάρχουν εμπόδια στους αεραγωγούς σου, θα μειωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία του αέρα. Έτσι, ζορίζεται περισσότερο η μονάδα στο να λειτουργήσει και αυτό οδηγεί σε αύξηση των λογαριασμών θέρμανσης.
  2. Διατήρησε τη στάθμη νερού του λέβητα: Χωρίς την κατάλληλη στάθμη νερού, ο λέβητας μπορεί να υποστεί ζημιά χωρίς επισκευή.
  3. Έλεγξε τυχόν διαρροές: Ελέγχοντας το λέβητα για διαρροές, μειώνεται η πιθανότητα ύπαρξης μελλοντικών προβλημάτων στη λειτουργία του. Μπορεί πολύ εύκολα να προκληθούν διαρροές με κανονική χρήση του λέβητα σου. Η σφράγιση αυτών, είναι μέρος της συντήρησης που χρειάζεται να κάνεις.
  4. Καθάρισε τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί στο λεβητοστάσιο: Διατήρησε την περιοχή γύρω από το λέβητα καθαρή. Οποιαδήποτε συσσώρευση σκόνης, μπορεί να εισέλθει στο λέβητα και να αποτρέψει την ομαλή λειτουργία του.
  5. Καθάρισε το νερό του λέβητα, για να αφαιρέσεις τη βρωμιά: Μετά το χειμώνα, ο λέβητάς σου λειτουργεί με την υψηλότερη χωρητικότητά του. Είναι σημαντικό να καθαρίσεις το νερό από το εσωτερικό του, ώστε να αφαιρέσεις τη βρωμιά που συσσωρεύεται.

Κλείσε προσφορά για Συντήρηση Καυστήρα Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου

Μόνος ή με τη βοήθεια επαγγελματία; 

καθαρισμός λέβητα από επαγγελματία

Αναρωτιέσαι αν μπορείς να καθαρίσεις μόνος σου το λέβητα πετρελαίου σου; Αυτή είναι μια απορία που ίσως έχουν αρκετοί από εμάς. Ο καθαρισμός λέβητα πετρελαίου είναι μια απαιτητική εργασία. Παρότι μπορεί να ολοκληρωθεί ως έργο DIY, το ιδανικό αποτέλεσμα πραγματοποιείται σίγουρα με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

Κατά κύριο λόγο, οι λέβητες πετρελαίου πρέπει να καθαρίζονται κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα. Όμως, σε περίπτωση που μένεις σε πόλη η οποία έχει πολύ ψυχρό κλίμα, ίσως χρειαστεί να τον καθαρίζεις δύο φορές το χρόνο. Έτσι εξασφαλίζεται η σωστή και αποδοτική λειτουργία του μακροχρόνια. 

Συμπερασματικά, ο καθαρισμός ενός λέβητα πετρελαίου, είναι μια εργασία απαραίτητη και παράλληλα πολύπλοκη, που ίσως είναι δύσκολο να την κάνεις μόνος σου. Ειδικά εάν ο λέβητας δεν έχει καθαριστεί ποτέ, ή δεν έχει καθαριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία. Να είσαι σίγουρος, πως ένας εξειδικευμένος τεχνικός μπορεί να ολοκληρώσει το έργο με ποιότητα και ακρίβεια σε χρόνο μηδέν.

Κλείσε προσφορά για Συντήρηση Καυστήρα Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου

You may also like